Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Perovskia

Perovskia

Elk jaar opnieuw groeit de perovskia uit een basis van verhoute stengels op tot een halfheester van 1,2 m hoogte. De smalle, zilvergrijs behaarde bladeren verspreiden een salie achtige geur. In augustus en september verschijnen er honderden kleine, lavendelblauwe bloemen op sterk vertakte stengels.

Perovskia atriplicifolia is afkomstig uit Afghanistan en Tibet. De vertakte bloeiwijzen verschijnen op 30-50 cm hoge stengels. De planten zijn enigszins vorstgevoelig. Een zeer aan te bevelen ras is ‘Blue Spire’.

Perovskia abrotanoides wordt 80-100 cm hoog en heeft wat kortere bloempluimen. Als u de planten in het voorjaar niet terugsnijdt, zullen veel scheuten op de grond komen te liggen. ‘Superba’ wordt ongeveer 120 cm hoog en is als tuinplant zeer aan te bevelen.

Perovskia Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Matig droog
  Hoogte tot: 1,25 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Perovskia

De standplaats van de Perovskia

In perovskia’s zijn een imposante grootte en een luchtige, open groeiwijze met elkaar verenigd. De planten doen het goed als verticale elementen tussen lage rotsplanten, op de achtergrond van een border met vaste planten, maar ook in grote kuipen. Op de achtergrond van lage vaste planten zorgen perovskia’s met hun hoge stengels zowel voor structuur als voor tere bloeiwijzen, die ook nog lang houdbaar zijn. In losse groepen geplant, springen ze in het oog, zonder al te dominant te zijn. In een grote rotstuin of in een border met heide- of steppeplanten zet u met perovskia’s aantrekkelijke accenten temidden van grassen of laagblijvende, zodenvormende planten. In een kuip op het terras geplant, bieden de fijn gestructureerde, aromatische bladeren en de mooie bloemen de hele zomer een plezierige aanblik.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is een gunstige tijd om perovskia’s te planten. Van ingewortelde planten de beschermende laag verwijderen, doodgevroren scheuten terugsnijden. Perovskia’s kunt u het gemakkelijkst in de vroege zomer door stekken vermeerderen. Opkweken uit zaad is eveneens mogelijk, maar het duurt vijf jaar voor de planten voor de eerste keer bloeien. De bovengrondse delen vriezen meestal dood, maar de planten lopen in het voorjaar weer uit. Perovskia atriplicifolia moet met bladeren en takken worden beschermd.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar perovskia’s die in niet te kleine potten zijn opgekweekt. Kies gezonde planten met krachtige stengels. Koop nooit planten met verlepte scheuten of met symptomen van rot aan de basis. Perovskia’s ontwikkelen zich het best als ze vele jaren ongestoord kunnen groeien. Ook als de planten niet bevroren zijn, is terugsnijden in het vroege voorjaar aan te bevelen. Ze bloeien op het eenjarige hout. Volle zon. Perovskia’s groeien en bloeien het voorspoedigst op een warme, zonnige en droge standplaats. Lichte, goed doorlatende grond. Deze plant gedijt goed in zandhoudende en droge grond. In zware grond rot ze gemakkelijk. Perovskia’s zijn doorgaans ongevoelig voor plagen. In vochtige, zware grond kan echter wortel- en stengelrot optreden. De bladeren en stengels vergelen dan, gaan rotten en sterven ten slotte af. Maak preventief de grond goed los en zorg zonodig voor een laag zand of grind als drainage.

Aanbevolen berichten