Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Meisjesogen

Meisjesogen

Meisjesogen zijn door de lange bloeiperiode veelgevraagde planten voor de tuin.

Coreopsis tinctoria is een eenjarige soort die bloeit van juli tot begin september. De gele bloemhoofdjes hebben veelal een roodbruin hart. Afhankelijk van het ras kunnen de planten 30-100 cm hoog worden. Een uitzondering is de stralendrode ‘Mahagoni Midget’, die een hoogte van slechts 20 cm bereikt. U kunt deze soort goed combineren met gele rassen.

Coreopsis grandiflora is een vaste plant, maar de rassen worden vaak eenjarig gekweekt. Bekend zijn ‘Schnittgold’ (lange stengels, 90 cm), ‘Badengold’ (zeer grote bloemen, 80 cm), ‘Sunray’ (gevuld, 50 cm), ‘Early Sunrise’ (halfgevuld, 40 cm) en ‘Sonnenkind’ (bruin hartje, 40 cm). Ze bloeien in juni/juli en september/ oktober. De lage rassen vormen dichte, ronde pollen.

Coreopsis lanceolata zelf wordt 60-100 cm hoog. De rassen blijven met 15-40 cm een stuk lager. ‘Goldfink’, ‘Lichtstad’ en ‘Rotkehlchen’ bloeien van juni tot september.

Coreopsis verticillata is een vaste plant die zich door veel uitlopers uitbreidt. Ze bloeit bijzonder rijk en lang van juni tot september en heeft lijnvormige bladeren. Een bekend ras is de goudgele, uitbundig bloeiende ‘Grandiflora’ (60 cm). Andere aanraders zijn ‘Zagreb’ (goudgeel, 30 cm) en ‘Moonbeam’ (lichtgeel, 40 cm).

Coreopsis tripteris is een langlevende vaste plant die weinig eisen stelt en tot 2 m hoog kan worden. Ze heeft van half juli tot oktober gele bloemen met donkere hartjes.

Meisjesogen Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig, Meerjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Humusrijk
  Hoogte tot: 2 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Coreopsis

De standplaats van de Meisjesogen

Meisjesogen hebben een zonnige standplaats nodig. U kunt proberen de eenjarige Coreopsis tinctoria op een zonnige helling te laten groeien. Langs een tuinpad en als omlijsting van borders met vaste planten doen vooral de lage rassen van Coreopsis lanceolata het goed. In kuipen of bakken op het balkon of terras kunnen meisjesogen een hele zomer voor zonnige kleuren zorgen. Borders met vaste planten zijn de optimale standplaats voor meisjesogen. Kies een combinatie met passende planten.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Meisjesogen kunt u vanaf maart binnenshuis voorkweken en vanaf mei in de volle grond planten. Eenjarige kunnen vanaf eind april ter plaatse worden gezaaid. Ze bloeien dan echter drie tot vier weken later dan de planten die u voorkweekt. Uitgebloeide bloemen moet u regelmatig verwijderen om nieuwe bloemen te bevorderen. Geef bij droogte water. Na de bloei snijdt u de vaste planten terug tot een handbreedte boven de grond en deel ze om de drie tot vier jaar. Voor het intreden van de vorst met mulch en takken bedekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zaad of compacte jonge planten. Deze moeten frisgroen zijn en mogen nog niet volledig bloeien. Koop nooit planten met donkere vlekken of gele bulten op de bladeren. Dit kan duiden op een aantasting door een schimmel. Hoge soorten en rassen staan niet altijd even stevig en moeten op tijd worden ondersteund. Meisjesogen gedijen zelfs goed langs paden en muren die de warmte reflecteren. Ze zijn goed bestand tegen hitte en droge grond. Zon. Meisjesogen gedijen het best op een standplaats in de volle zon. Doorlatende grond. De planten bloeien weelderig in losse grond. Ze verdragen zelfs enige droogte, maar tegen zware, vochtige grond zijn ze niet bestand. Bladaaltjes veroorzaken op de bladeren gelige of bruine vlekken tussen de nerven. Aangetaste bladeren sterven af. De aaltjes kunnen andere planten aantasten. Verwijder en vernietig zieke bladeren. Bij een ernstige aantasting moet u de planten verwijderen.

Aanbevolen berichten