Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Matricaria

Matricaria

Matricaria’s worden sinds de middeleeuwen in klooster of boerderij tuinen gekweekt en zijn vaak ook in verwilderde vorm te vinden.

De zuivere soort heeft dichte, breeduit groeiende scheuten die tot 50 cm hoog kunnen worden. De lichtgroene, scherp geurende bladeren zijn geveerd. Zij bevatten koortsverlagende, wondhelende stoffen, die al in de middeleeuwen werden gebruikt. De sierlijke bloemen hebben in het centrum een stralendgele schijf van buisbloemen, die door een eenvoudige krans van witte, rondachtige lintbloemen is omgeven. De bloemen staan in dichte bij schermen bijeen. Het zijn lang houdbare snijbloemen, die u ook voor droogboeketten kunt gebruiken. In de handel zijn aantrekkelijke rassen verkrijgbaar.

Tot de lage rassen behoort bijvoorbeeld ‘Goldball’ met een hoogte van 25 cm en gele, bolvormige hoofdjes zonder lintbloemen. Verder is er ‘Schneeball’, de witbloemige variant, die ongeveer 35 cm hoog wordt. Bolvormig met witte lintbloemen zijn ‘Weifee Sterne’ (25 cm) en ‘Santana’ (30 cm).

Hogere rassen (50 tot 60 cm) worden graag als snijbloemen gebruikt, bijvoorbeeld ‘Roya’ met eenvoudige, op kamille lijkende bloemen, ‘Fortuna’ met kleine, wit gele lintbloemen, ‘Tetraweiss’ met zeer grote, gevulde bloemen en ‘Selma Stern’ met een pomponachtig hart en een krans van lintbloemen.

Matricaria Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Doorlatend, Humusrijk
  Hoogte tot: 75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Tanacetum parthenium

De standplaats van de Matricaria

Matricaria’s zijn zeer sterk, zaaien zichzelf overal in de tuin uit en zijn uitstekend te verplanten. In een border zorgen matricaria’s voor de sfeer van een plattelandstuin. Op snijbloemen- en zelfs groentebedden kan deze plant ook als opvulplant worden gebruikt, omdat zij vroeg in de zomer nog gemakkelijk kan worden verplant. Als omlijsting voor een perk of een border is deze vertakt groeiende en weelderig bloeiende plant eveneens aan te bevelen. In kuipen en potten zijn vooral de lage rassen zeer decoratief.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai in maart/april in huis bij 15-18°C in schalen, en pikeer na het kiemen in potten van 8 cm doorsnee.Vanaf eind april kunt u ook in de volle grond zaaien. Dun de zaailingen later op 20-30 cm uit. Zelf opgekweekte of gekochte jonge matricaria’s kunt u vanaf half mei planten. Top de hoofdscheuten, zodat de planten zich goed gaan vertakken. Geef regelmatig water. Trek doodgevroren planten na de eerste vorst uit de grond. Vermeerder de planten door de zaadgroepen uit te schudden.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in maart vers zaad voor het opkweken binnenshuis of koop in mei sterke, gezonde, jonge planten in potten voor de volle grond. Koop nooit zwakke of langgerekte planten met vergeelde bladeren en met geopende bloemen. Plant hoge rassen op een beschutte plaats of zorg voor ondersteuning, zodat ze niet knakken. Wilt u voorkomen dat de planten zichzelf uitzaaien, verwijder dan regelmatig de uitgebloeide bloemen. De plant bloeit dan weelderiger. Zon tot halfschaduw. De plant geeft de voorkeur aan de volle zon. Humusrijke, doorlatende bodem. Matricaria’s hebben licht kalkhoudende grond nodig en moeten gelijkmatig vochtig worden gehouden. Af en toe worden matricaria’s door bladluizen aangetast. De kleine groene, gele of zwarte insecten zuigen het sap uit de planten, vooral van jonge scheuten en verzwakken de plant op deze manier. Spoel ze met een krachtige waterstraal van de plant of spuit met een oplossing van zeep en spiritus.

Aanbevolen berichten