Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Maskerbloem

Maskerbloem

Maskerbloemen zijn, afhankelijk van de soort, kortlevende vaste planten of eenjarige zomerbloeiers. De op orchideeën of Leeuwenbekjes lijkende bloemen zijn verschillend van grootte, maar lijken qua vorm wel op elkaar. Ze bestaan uit een cilindrische kroon die overgaat in een tweelobbige bovenlip van teruggeslagen bloembladeren en een drie-lobbige onderlip van naar voren stekende bloembladeren.

Mimulus cupreus bloeit scharlakenrood van juli tot september en zaait zichzelf gemakkelijk uit. Deze bodembedekkende vaste plant heeft kruipende stengels die gemakkelijk wortels krijgen en zich slechts 10-20 cm hoog oprichten. Deze vaste plant moet in de winter worden beschermd. Een bekend ras is ‘Roter Kaiser met scharlakenrode bloemen en 20 cm hoogte.

Mimulus guttatus is een zodenvormende vaste plant. De gele bloemen hebben kleine, rode vlekken. Kenmerkend voor deze soort zijn de bijzonder ver voor uitstekende onderste lobben. De planten blijven met 20 cm hoogte relatief laag en zaaien zichzelf sterk uit.

Mimulus luteus bloeit van juni tot september met goudgele bloemen, af en toe met rode vlekken op de onderste lobben. Ook deze vaste plant breidt zich snel uit en bereikt een hoogte van 30-40 cm.

Mimulus ringens is eveneens een vaste plant en laat haar grote, violette bloemen van juni tot augustus zien. De kleur van de bloemen is niet het enige dat deze soort van de overige, overwegend in warme kleuren bloeiende soorten onderscheidt: de planten worden met 30 tot 70 cm ook relatief hoog.

Er bestaan talrijke rassen die in hoofdzaak zijn ontstaan uit kruisingen van Mimulus luteus met andere soorten. Hierbij gaat het om eenjarige zomerbloeiers die 20-30 cm hoog worden en van juni tot oktober bloeien. Grote bloemen in krachtige kleuren, markant gevlekt of getijgerd, zijn de kenmerken van het ‘Grandiflorus’ mengsel (30 cm). Het ras ‘Viva’ (20 cm) bloeit goudgeel met bruine vlekken, ‘Malibu’ (15 cm) geel met oranje. De serie ‘Mystie’ (30 cm) is verkrijgbaar in vier verschillende effen kleuren en als mengsel.

Maskerbloem Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig, Meerjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Bodembedekker
  Standplaats: Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Vochtig
  Hoogte tot: 75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Mimulus

De standplaats van de Maskerbloem

Maskerbloemen houden van lichte schaduw en een koele, vochtige standplaats. Nabij een waterpartij, gedijen zowel de vaste als de eenjarige planten. Ook in een vochtige, beschaduwde rotstuin voelen de planten zich thuis. In een halfbeschaduwde border of aan de rand van een groep houtige gewassen zorgen de planten in humusrijke, vochtige grond de hele zomer voor vrolijke kleuren. Voor kuipen en potten komen vooral de eenjarige rassen in aanmerking.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai maskerbloemen vanaf maart binnenshuis bij een temperatuur van 12°C. Zeef een dunne laag aarde over het zaad. Na het kiemen licht en koel (8-10°C) verder kweken. Half mei kunt u jonge maskerbloemen in de halfschaduw planten. Naar behoefte water geven. Maskerbloemen verdragen geen droogte. Verwelkte bloemen steeds verwijderen. Eenjarige soorten uittrekken en als ze niet door ziekten en plagen zijn aangetast, composteren. Vaste planten op handbreedte boven de grond terugsnijden en met compost en takken afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar jonge planten die net beginnen te bloeien of bestel zaad in de late winter. Koop nooit planten met slecht vertakkende, dunne scheuten. Neem ook geen planten die al bloeien of gele bladeren hebben. Uitgebloeide bloemen verwijderen. Als de bloei in de late zomer afneemt, de planten licht terugsnijden. Vermeerdering: zaai het rijpe zaad in het najaar. Krachtige vaste planten kunt u ook door deling vermeerderen. Halfschaduw. Geef maskerbloemen een standplaats in de halfschaduw In de zon hebben de planten zeer veel water nodig. Vochtige, voedselrijke grond. Ideaal is leemhoudende grond met veel organisch materiaal. Maskerbloemen kunnen vooral bij overbemesting met stikstof, bij sterke temperatuurschommelingen en als ze te dicht bij elkaar staan, door meeldauw worden aangetast. Vernietig de delen met een poederachtige aanslag. Zorg voor een goede luchtcirculatie.

Aanbevolen berichten