Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Ligularia

Ligularia

Ligularia’s zijn planten die brede pollen vormen met grote, stevige bladeren en met gele of oranje composietenbloemen op krachtige, donkere stelen. De volgende soorten en rassen zijn vrijwel overal verkrijgbaar.

Ligularia dentata heeft niervormige bladeren en oranjegele bloemen en blijft met slechts 1-1,2 m hoogte relatief laag. Bijzonder decoratief zijn de rassen met purperen bladeren, zoals ‘Moorblut’, ‘Othello’ en ‘Desdemona’. ‘Orange Queen’ en ‘Sommergold’ hebben groene bladeren.

Ligularia x hessei heeft soortgelijke bladeren, maar kan een hoogte van 1,8 m bereiken. Mooi is het ras ‘Gregynog Gold’.

Ligularia przewalskii maakt een elegante indruk met de handvormig gelobde bladeren en de hoge, slanke, aarvormige bloeiwijzen.

Ligularia stenocephala draagt eveneens hoge, losse bloemaren, maar onderscheidt zich door hartvormige, sterk getande bladeren. Zeer populair is het ras ‘The Rocket’.

Andere rassen hebben trosvormige bloeiwijzen en rondachtige bladeren. Aan te bevelen zijn ‘Weihenstephan’ en ‘Zepter’.

Ligularia Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Vochtig
  Hoogte tot: 2 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Ligularia

De standplaats van de Ligularia

Ligularia’s reageren gevoelig op hitte en droogte. Ze gedijen in een halfbeschaduwde border of langs de koele rand van een groepje houtige gewassen, maar ze doen het ook goed in moerassige grond. Langs de oever van een beekje of een vijver verdragen ze ook wat meer zon. Zorg voor voldoende ruimte, omdat ze grote pollen vormen. In een solitaire positie zetten ligularia’s opvallende accenten. De mooie bladeren zijn prachtige blikvangers, bijvoorbeeld naast een vijver, tegen een muur of voor donkere, houtige gewassen. In een grote tuin kunt u ze ook in groepen planten. Ze bedekken dan snel grote vlakken en bieden gedurende de bloeiperiode een indrukwekkend gezicht.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant jonge ligularia’s en bedek deze na het planten met mulch. Oudere planten kunt u nu door deling vermeerderen. Snij overwinterde stengels af, voor de planten uitlopen. Houd de planten goed vochtig, vooral in perioden met warm weer. Verwijder uitgebloeide bloemen. Wilt u zaad oogsten, laat dan enkele stengels staan, tot het zaad rijp is. Snij in oktober de stengels enkele centimeters boven de grond af. Dek de planten af met bladeren. U kunt de hoge stengels met de zaadgroepen echter ook als decoratie laten staan.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar compacte, jonge planten met gezonde bladeren. Koop nooit planten met gaten in de bladeren. Neem ook geen ligularia’s met vergeelde of bruine bladeren of met uitgedroogde bladranden. Ligularia’s kunt u gemakkelijk door zaad vermeerderen. Zaai in het voorjaar in kweekbakken en laat het zaad bij 15°C kiemen. Jonge planten kunnen door slakken worden aangetast. Verzamel deze of zet vallen neer. Halfschaduw, ook zon. In volle zon hebben ligularia’s gelijkmatig vochtige grond nodig. Vochtige, voedselrijke grond. Diepgrondige kleigrond is optimaal. Verrijk de grond met stalmest of met compost uit de tuin. Ligularia’s kunnen bij nat voorjaarsweer door bladaaltjes worden aangetast. Er ontstaan dan geelbruine vlekken op de bladeren, die geleidelijk afsterven. Bestrijding is niet mogelijk. Aangetaste bladeren moeten worden verwijderd en vernietigd. Zaai een groenbemesting die nematoden weert.

Aanbevolen berichten