Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Leeuwenbekje

Leeuwenbekje

Al meer dan 500 jaar worden er leeuwenbekjes gekweekt. Daardoor bestaat er tegenwoordig een ongelooflijke hoeveelheid rassen.

Deze bescheiden zomer bloemen stralen in de schitterendste kleuren. Vooral de rode tinten zijn bijzonder diep van kleur. De schakeringen variëren van donker-, vermiljoenen scharlaken- tot aan roze en zalmrood. Ook is er een stralend witte en gele kleur. De rechtopstaande stengels hebben opvallende, kaars vormige bloeiwijzen.

Typerend voor de plant, die tot de Helmkruid familie behoort, is de vorm van de aparte bloemen. Die komt ook tot uitdrukking in de naam. Als de bloem wordt dichtgedrukt lijkt deze op een bekje, dat open en dicht gaat. Er is een grote sortering lage rassen, die een hoogte van 20-40 cm bereiken. Halfhoge en hoge rassen kunnen 50-100 cm hoog worden. Ook in deze categorie is de sortering prachtige kleuren groot.

Leeuwenbekjes Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Elke tuingrond
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Antirrhinum majus

De standplaats van de Leeuwenbekje

De leeuwenbek is een pretentieloze bloem, die in iedere gezonde tuingrond gedijt. In voedselarme of dichtgeslibde grond verkommert de plant. U kunt een vroege en volle bloei verwachten, als u de planten bij een temperatuur van 18-20°C op de vensterbank opkweekt. Met de kleurrijke bloemen kunt u een prachtige border aanleggen. Zet de hoge rassen achterin, de halfhoge ervoor en aan de rand van het bed plant u de lage rassen. Voor plantenbakken en -kuipen kunt u beter uitsluitend halfhoge of lage rassen gebruiken. Omdat de hoge planten gemakkelijk omvallen, hebben ze de ondersteuning nodig van niet bepaald decoratieve stokken.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai in opkweekschalen op een zeer lichte, warme plek. Zet de zaailingen bij mooi weer (vorstvrij) in de schaal buiten. Zelfgekweekte of gekochte, afgeharde jonge planten kunt u in april in de border planten. De grond vochtig houden. Uitgebloeide stelen tot kort boven de grond afsnijden. Zo bevordert u de ontwikkeling van nieuwe bloemen. Hoge rassen opbinden aan stokken, zodat ze niet omvallen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop jonge planten die al beginnen te vertakken. De bladeren moeten sappig groen zijn. Koop nooit leeuwenbekjes die in uitgedroogde potgrond staan. Neem ook geen planten met slappe bladeren of dunne stengels. Voor de vaas moet u de stelen kort boven de grond afsnijden. Dan ontwikkelt de plant snel weer nieuwe bloemen. Is er kans op late vorst, dan de jonge planten met vlies afdekken, om ze tegen vorstschade te beschermen. Op een zonnige plaats groeien de planten het beste. Ze gedijen echter ook in de halfschaduw. Elke tuingrond is goed de leeuwenbek is niet veeleisend. De grond moet wel luchtig en niet te voedselarm zijn. Grauwe schimmel (Botrytis) komt bij leeuwenbekjes bij langdurig vochtige weersomstandigheden vaak voor. Een grijsachtige schimmelaanslag, vooral op de bladeren en de bloemen, heeft tot gevolg dat de plant rot. Verwijder alle aangetaste plantendelen.

Aanbevolen berichten