Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Lavatera

Lavatera

Lavatera’s zijn snelgroeiende, weelderige zomerbloeiers. De grote purperroze of witte bloemen zitten afzonderlijk in de bladoksels. Ze bedekken de rijkvertakte planten grotendeels met hun gelobde, zacht behaarde bladeren.

Lavatera trimestris vormt tot 120 cm hoge struikjes. Het bekendste en beste ras is ‘Silver Cup’ met grote, zuiverroze bloemen met donkere nerven. ‘Mont Rose’ brengt bloembladeren van een iets donkerder roze voort, terwijl ‘Mont Blanc’ haar stralende, witbloeiende tegenhanger is. ‘Ruby Regis’ bloeit in roze met rode nerven. Als snijbloem bijzonder aan te raden is het ‘Beauty’ mengsel in witte, lichtroze en donkerroze tinten (80 cm hoog).

Malope trifida behoort tot dezelfde plantenfamilie (Malvaceae) en lijkt sterk op lavatera. De planten bloeien van juli tot oktober in witte, roze en rode tinten met meestal mooi geaderde bloemen op 60-100 cm hoge stengels. Ze stellen vrijwel dezelfde eisen als lavatera’s.

Lavatera Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Humusrijk
  Hoogte tot: 1,25 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Lavatera trimestris

De standplaats van de Lavatera

Plant lavatera’s afzonderlijk of in groepjes, overal waar u kleur accenten wilt zetten of een onooglijke achtergrond wilt camoufleren. Lavatera’s zorgen binnen de kortste keren voor een uitbundige bloemenweelde, bijvoorbeeld in borders met kleurrijke zomerbloemen. Ze zijn ook zeer geschikt als opvul planten in borders met vaste planten. Lege hoekjes of grote, open vlakken zijn met lavatera’s snel begroeid. Bijzonder goed tot hun recht komen ze tegen schuttingen, tuinhekken of muren. Ze vormen daar een fraaie achtergrond voor laagblijvende zomerbloeiers. Met de snel groeiende lavatera’s kunt u eenjarige hagen maken, bijvoorbeeld langs een tuinpad of een oprit. Als snijbloemen zijn lavatera’s bijzonder lang houdbaar. In de vaas passen ze mooi in bonte zomerboe-ketten.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai binnenshuis vanaf half maart in potten. Plant de zaailingen half mei in de tuin en houd een plantafstand aan van 40-60 cm. U kunt ook vanaf april op de definitieve standplaats zaaien en de plantjes na het kiemen uitdunnen. Snij uitgebloeide stengels regelmatig af om de bloeiperiode te verlengen. Geef de planten bij droogte rijkelijk water en zorg bij hoge planten op tijd voor ondersteuning. Verzamel vanaf september rijpe zaden voor gebruik in het volgende voorjaar. Na de eerste vorst of als de lavatera’s zijn uitgebloeid, de planten ruimen en composteren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in de late winter vers zaaigoed of in het voorjaar compacte, jonge planten. Koop nooit te grote, dunne, slecht vertakte en reeds bloeiende planten. Neem ook geen planten met roestvlekken op de bladeren. Om de bloei te verlengen kunt u lavatera’s vanaf april tot half mei met tussenpozen van een week direct in de volle grond zaaien. Als u de zaailingen topt, krijgt u planten die goed vertakt groeien. Volle zon. Lavatera’s zijn bestand tegen hitte en gedijen het best op een standplaats in de volle zon. Doorlatende, humusrijke grond. Op te voedselrijke grond krijgen lavatera’s zeer veel bladeren en slechts weinig bloemen. Lavatera’s worden in koele en regenachtige zomers soms door roest zwammen aangetast. U kunt deze gemakkelijk herkennen aan de geel-tot roodbruine vlekken op stengels en bladeren. Verwijder en verbrand de aangetaste bladeren of de hele planten. U mag ze in geen geval composteren.

Aanbevolen berichten