Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Lage ereprijs

Lage ereprijs

Lage ereprijs heeft aarvormige, dichte bloemtrossen, die zeer aantrekkelijk zijn voor talrijke insecten.

Veronica austriaca ssp. teucrium (brede ereprijs) heeft van mei tot juli lange, donkerblauwe bloemtrossen. Van de soort Vaustriaca zijn enkele rassen verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Knallblau’ (intens gentiaanblauw, 25 cm) en ‘Royal Blue’ (diepblauw, 45 cm).

Veronica gentianoides (gentiaan ereprijs) kan een hoogte bereiken van 50 cm. De planten bloeien in mei en juni. De lichtblauwe bloemen hebben donkerblauwe nerven.

Veronica spicata ssp. spi-cata (aar ereprijs) heeft in juli en augustus intens blauwviolette, aarvormige bloeiwijzen. Van V. spicata bestaan ook rassen in andere kleuren: ‘Alba’ (wit, 40 cm),‘Baccarole’ (donkerroze, 50 cm),‘Rotfuchs’ (stralendroze, 40 cm),‘Heidekind’ (wijnrood, 20 cm) en ‘Blaufuchs’ (donkerblauw, 30 cm).

Veronica spicata ssp. incana (grijsbladige ereprijs) onderscheidt zich door de zilvergrijze bladeren, die sterk met de donkerblauwe bloemen contrasteren. Andere zilverbladige rassen van Vspicata zijn ‘Candidissima’ en ‘Silberteppich’, beide 30-40 cm hoog.

Veronica armena wordt slechts 5-10 cm hoog en vormt donkergroene bladzoden. De in mei en juni verschijnende bloemen zijn violetblauw en hebben donkere nerven. Deze soort is gevoelig voor te veel water en kan het beste droog overwinteren.

Veronica prostrata (liggende ereprijs) heeft als kenmerk liggende stengels met rechtopstaande, lichtblauwe bloemen. De planten worden tot 10 cm hoog en bloeien in mei en juni. Aan te bevelen rassen zijn Alba’ (wit), Rosea’ (roze), ‘Mrs Holt’ (dieproze) en ‘Spode Blue’ (donker blauw). De rassen zijn wat hoger.

Veronica repens heeft een kruipende groeiwijze met 5 cm hoge zoden van frisgroene bladeren. De witte, rozerode of blauwe bloemtrossen verschijnen in mei en juni. Deze soort is thuis op Corsica en kan in een koude winter bevriezen. Laat daarom enkele exemplaren in potten in de koude bak overwinteren.

Lage ereprijs Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Matig droog
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Veronica

De standplaats van de Lage ereprijs

Laagblijvende ereprijs kan veelzijdig worden toegepast. Houd daarbij rekening met de hoogte en de groeiwijze. In een border met vaste planten, op een niet te vochtige standplaats, kunnen de hogere soorten en rassen een vast geraamte vormen. In de rotstuin gedijen de lage en met name de zodenvormende soorten uitstekend. Schalen en plantenbakken zijn geschikt voor alle soorten en rassen. Ze hebben vrij weinig water nodig.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige plant tijd voor ereprijs. Oude planten kunt u nu delen. Haal ze daarvoor uit de grond, snij de wortels met een scherp mes in delen en plant deze direct opnieuw. Rond vers geplante en ook reeds ingewortelde ereprijs regelmatig compost verdelen. Bij aanhoudende droogte water geven. Uitgebloeide bloemen boven het eerste blad afsnijden. Alternatieve plant tijd. In streken met koude winters en weinig sneeuw, de planten met takken afdekken. Bijzonder gevoelige soorten oppotten en in de koude bak zetten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar gezonde jonge planten met krachtige wortels. Neem planten in potten. Koop nooit zwakke, ziekelijk uitziende planten. Neem ook geen planten waarvan de wortels al uit de potten groeien. In plantenbakken gedijen alle laagblijvende soorten ereprijs goed. In streken met koude winters kunt u veiligheidshalve enkele exemplaren van Veronica repens in potten laten overwinteren in een afgedekte koude bak. Zon. Laagblijvende soorten ereprijs gedijen het beste in de volle zon. Brede ereprijs en gentiaan-ereprijs zijn ook bestand tegen een standplaats in de halfschaduw. Doorlatende grond, die middelzwaar is en geen overtollig water mag vasthouden. De laagblijvende soorten en rassen ereprijs worden slechts zelden door ziekten en plagen aangetast. Een enkele keer kan op al te vochtige plaatsen of in een bijzonder natte winter wortelrot voorkomen, te herkennen aan verwelkende scheuten. Ernstig aangetaste planten verwijderen.

Aanbevolen berichten