Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Kwispelgerst

Kwispelgerst

Kwispelgerst is afkomstig uit Noord-Amerika. Dit eenjarige, in het wild groeiende gras bedekt er grote open, zonnige vlakken, maar ook bermen. Daar heeft het bewezen goed bestand te zijn tegen pekel. Als het in ons klimaat in augustus wordt gezaaid, kan het ook tweejarig worden gekweekt.

In het volgende jaar bloeit het dan bijzonder vroeg. De bloeiwijzen lijken inderdaad te kwispelen. Ze bestaan uit dicht met kafnaalden bedekte, zachte aren, die elegant overhangend op de tot 70 cm lange stengels boven de bladeren uitsteken. De kafnaalden kunnen een lengte bereiken van 5 cm. Ze zijn stralendgeel en krijgen met het rijper worden roze tot violette punten.

De bloeiperiode hangt af van de zaaidatum. In augustus gezaaide planten die binnenshuis op een lichte en koele plaats hebben overwinterd, bloeien al vanaf mei. In maart voorgekweekte planten bloeien in juni en direct ter plaatse gezaaide planten pas in juli. De weelde duurt ongeveer tot september. De stengels met de aren kunnen goed worden gedroogd.

De bladeren zijn plat, ongeveer 0,5 cm breed, diep groen en staan licht overhangend in tot 50 cm hoge pollen. In het najaar begint het uitgebloeide gras te vergelen en af te sterven.

Kwispelgerst Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Droogbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Lichtvochtig
  Hoogte tot: 75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Hordeum jubatum

De standplaats van de Kwispelgerst

Kwispelgerst is sterk en gedijt op iedere zonnige, niet te droge standplaats. De mooiste effecten ontstaan als u in kleine groepen plant. In borders met vaste planten vult kwispelgerst de gaten op die na het afsterven van bolbloemen ontstaan. In een border met zomerbloeiers komt het middelhoge, gelijkmatig groeiende gras eveneens goed uit. Het vindt er doorgaans partner-planten met dezelfde wensen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai in april in schalen en laat het zaad op een lichte plaats kiemen. Na drie tot vier weken in potten van 6 cm verspenen. Zelf opgekweekte of gekochte planten in de tweede helft van mei op 20-30 cm onderlinge afstand planten. In streken met een zacht klimaat kunt u vanaf eind april ook direct zaaien. Bij droogte water geven. Volledig ontwikkelde aren snijden en laten drogen. Vanaf augustus in schalen zaaien. De zaailingen later in potten verspenen. Deze op een lichte, koele maar vorstvrije plaats laten overwinteren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar of in de late zomer vers zaad. Gespecialiseerde kwekerijen bieden in het voorjaar soms voorgekweekte jonge planten aan. Koop nooit oud zaad of jonge planten die een verzwakte indruk maken. De bloemen van kwispelgerst kunt u drogen en in droogboeketten verwerken. Voor een zeer vroege bloei het gras in augustus in schalen zaaien, verspenen, op een lichte en koele plaats binnen laten overwinteren en in mei planten. Zon. Kwispelgerst stelt geen echte eisen aan de omgeving. Maar de mooiste planten krijgt u op een warme, ruime plaats in de volle zon. Doorlatende, voedselrijke grond. Deze mag niet te droog zijn, maar ook geen overtollig water vasthouden. Kwispelgerst is doorgaans ongevoelig voor ziekten. Alleen als de planten dicht bij elkaar staan, te veel stikstof krijgen en bij aanhoudend vochtig weer, kan grauwe schimmel optreden. Zet de planten niet te dicht bij elkaar en geef weinig mest, bij voorkeur alleen compost.

Aanbevolen berichten