Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Kruisdistel

Kruisdistel

Kruisdistels zijn bescheiden vaste planten met bolvormige of cilindrische bloemhoofdjes, omgeven door een krans van schut bladeren, die al of niet gespleten zijn. De bloemen zitten aan de uiteinden van stijve stengels en zijn staalblauw, blauwviolet of zilvergrijs van kleur. Ze zijn vooral populair als droogbloemen. De vruchtzetting in het najaar is eveneens zeer aantrekkelijk. In gebieden met weinig sneeuw hebben de planten ook in de winter sierwaarde.

Slechts 40 cm hoog wordt Eryngium bourgatii met staalblauwe bloemhoofdjes en witgeaderde bladeren. Dezelfde hoogte bereikt Eryngium variifolium. Deze soort heeft witgemarmerde bladeren en grijsblauwe bloemhoofdjes met witte schutbladeren.

Eryngium alpinum, de alpendistel, wordt 60-80 cm hoog. Van deze soort bestaan goede rassen, zoals de diepblauwe ‘Blue Star’ ‘Opal’ in een lila kleur en ‘Amethyst’ met zilver violette bloemhoofdjes. Prachtig is ook Eryngium x zabelii met grote bloemhoofdjes op vertakte stengels. Het ras ‘Violetta’ bloeit diep-violet, ‘Juwel’ staalblauw. Eryngium tricuspidatum heeft zilverachtige bloemhoofdjes.

Tot 1 m hoog kan Eryngium planum worden. De planten hebben sierlijke, hartvormige wortelbladeren en kleine, blauwe bloemen. Het ras ‘Argenteum’ is zilverachtig wit, terwijl ‘Blauer Zwerg’ diepblauw bloeit. Dit laatste ras valt door de geringe hoogte van 40-50 cm enigszins uit de toon.

Kruisdistel Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Droogbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Kalkhoudend
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Eryngium

De standplaats van de Kruisdistel

Als uw kruisdistels op een zonnige plaats staan in losse en droge grond, zullen ze prachtig gedijen. De rotstuin is een ideale plaats voor alle laagblijvende soorten en rassen. In borders met vaste planten kunt u aparte en duurzame accenten zetten met afzonderlijk of in groepen geplante kruisdistels. Tegen de achtergrond van diepgroene hagen komen de tere kleuren mooi uit. In een border met steppeplanten stralen ze in het gezelschap van andere droogte minnende planten de ongedwongen charme uit van wilde planten. In de voortuin en tegen een zonnige muur kunnen hogere kruisdistels als blikvanger dienen. Ze harmoniëren goed met moderne architectuur.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige plant tijd. In maart kunt u van ingewortelde kruisdistels wortelstekken snijden en binnenshuis voorkweken. Jonge planten hebben in het begin bij droogte water nodig. Ondersteun planten die dreigen om te vallen. Van zuivere soorten zaad verwijderen en direct binnenshuis zaaien. In streken met zachte winters rechtstreeks in de vollegrond te zaaien. Snij bloemstengels voor droogboeketten. In sneeuwrijke gebieden de planten in het late najaar op handbreedte terugsnijden. In de overige gebieden pas in het voorjaar inkorten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop compacte, krachtige planten in diepe potten, waarin de lange penwortels voldoende ruimte hebben. Koop nooit jonge kruisdistels in potten die niet diep genoeg zijn. Neem ook geen planten met dunne scheuten of gele bladeren. Kruisdistels die u wilt drogen, kunt u het beste in geopende toestand snijden. Na het snijden gaan de knoppen niet meer open. Van zuivere soorten kunt u zaad winnen. Zaai dit direct, omdat de kiemkracht snel achteruitgaat. Zon. Kruisdistels moeten ten minste zes uur per dag in de volle zon staan om goed te kunnen gedijen. Doorlatende grond. In schrale tot matig voedselrijke, licht kalkhoudende grond vinden kruisdistels optimale omstandigheden. Kruisdistels zijn gemakkelijk te verzorgen, maar ze zijn niet bestand tegen te veel vocht. In doornatte grond gaan de vlezige penwortels rotten. Zorg preventief voor goed doorlatende grond. Bij zware grond verdient het aanbeveling kruisdistels op een verhoogd bed te planten.

Aanbevolen berichten