Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Korenbloem

Korenbloem

Er zijn twee soorten eenjarige korenbloemen verkrijgbaar in de handel.

Centaurea cyanus is de soort die ook in Nederland en België in de natuur voorkomt. Door kruisingen en selecties zijn talrijke rassen voor de tuin ontstaan. De volgende gevuldbloemige rassen bereiken een hoogte van ongeveer 90 cm: ‘Blue Boy’ (diepblauw), ‘Red Boy’ (robijnrood), ‘Black Boy’ (donker wijnrood), ‘Rose Boy’ (stralendroze) en ‘Snow Boy’ (zuiverwit). Ze worden veelal ook als zaadmengsel aangeboden. Minder hoog (40 cm) en daarom ook voor de teelt in potten aan te bevelen, zijn de eveneens gevulde ‘Jubilee Gem’ (stralend blauw), ‘Blue Midget’ (azuurblauw), ‘Florence Pink’ (roze) en ‘Florence White’ (wit).

Centaurea americana heeft grotere bloemen. Mooi is de lilaroze bloeiende ‘Jolly Joker’. Dit ras kan ongeveer 1m hoog worden en moet daarom door stokken worden ondersteund.

Korenbloem Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Humusrijk
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Centaurea cyanus

De standplaats van de Korenbloem

De prachtige korenbloemen zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en leveren ook goede en houdbare snijbloemen op. Een plattelandstuin zonder korenbloemen is bijna ondenkbaar. Ook in streng geometrisch ingedeelde en met buxus omrande bedden maken korenbloemen nog een speelse indruk. In zonnige borders en perken tussen vaste planten en rozen, kunt u met korenbloemen prachtige kleuraccenten zetten. De lage, goed vertakte rassen zijn geschikt als omranding van bedden. Ze gedijen ook goed in potten en kuipen. Ook in een natuurlijke tuin en op een bloemenweitje is de korenbloem op haar plaats.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Voor een bijzonder vroege bloei in maart/april in schalen zaaien. Zet ze binnenshuis bij 18°C. Na vier weken de zaailingen afzonderlijk in kleine potjes verspenen en bij 15°C afharden. In de tweede helft van mei mogen ze buiten worden geplant. Vanaf april kunt u in de volle grond zaaien. Hoge soorten en rassen opbinden. Uitgebloeide bloemen verwijderen. Verzamel het zaad van half gevulde korenbloemen. In streken met zachte winters direct zaaien. Na de eerste vorst de afgestorven planten uittrekken en composteren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vers zaad om de planten zelf op te kweken of setjes met voorgekweekte jonge planten. Koop nooit zeer dicht bij elkaar staande, zwakke zaailingen. Neem ook geen planten die al beginnen te bloeien. Uitgebloeide bloemstengels altijd net boven een vertakking afsnijden. Zo stimuleert u de ontwikkeling van nieuwe knoppen. Half gevulde korenbloemen kunnen zichzelf uitzaaien, gevulde daarentegen zijn veelal onvruchtbaar. Zon. Korenbloemen staan graag in de volle zon. Ze verdragen echter ’s morgens en ’s avonds ook halfschaduw. Humusrijke grond die niet te veel stikstof bevat en goed doorlatend is. Hierdoor bevordert u een rijke bloei. Korenbloemen worden maar zelden door ziekten en plagen aangetast. Een enkele keer kan er echter roest optreden, herkenbaar aan oranje vlekken op de bladeren. Aangetaste delen vernietigen. Zorg dat de grond geen overtollig water vasthoudt en dat de bladeren bij het gieten niet nat worden.

Aanbevolen berichten