Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Kokardebloem

Kokardebloem

Kokardebloemen bloeien vanaf juni de hele zomer door in warme tinten geel, oranje, rood en bruin. Er zijn eenjarige, maar ook meerjarige rassen en soorten.

De eenjarige kokardebloemen zijn rassen van Gaillardia pulcbella. Naast ongevulde, meestal tweekleurige, benoemde rassen bestaan er ook zaadmengsels. Meestal betreft het planten met een-en tweekleurig gevulde bloemen die tot 60 cm hoog worden.

De meerjarige kokardebloemen zijn rassen van Gaillardia aristata. Tot de aanbevelenswaardige, hoge rassen die tot 80 cm hoog worden, kunnen de dieprode ‘Burgunder’ en ‘Fackelschein’ worden gerekend met donkerrode bloemen en een brede, gele rand. Ook Breinen’ waarvan de scharlakenrode bloemen eveneens geel gerand zijn, behoort hiertoe. Het lage ras ‘Kobold’ met gele bloemen en een rode rand groeit bijzonder compact en wordt slechts 30 cm hoog.

Kokardebloem Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig, Meerjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend
  Hoogte tot: 75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Gaillardia aristata

De standplaats van de Kokardebloem

Kokardebloemen houden van volle zon en warmte. De niet al te lang levende vaste planten hebben losse grond nodig, die bij voorkeur wat droog is. Perken en borders in de volle zon zijn ideale standplaatsen voor de langbloeiende planten. Zaai eenjarige rassen gewoon op open plekken tussen vaste planten. Voor rotstuinen met een schrale grond zijn lage rassen aan te bevelen, die de hele zomer met hun kleuren pronken. In een landelijke tuin zijn deze vrolijk gekleurde bloemen eveneens op hun plaats. Zaai daar vooral eenjarige rassen. U kunt dan per jaar het tuinbeeld veranderen. Kokardebloemen zijn uitstekende snijbloemen. Zet ze bijvoorbeeld in de groentetuin, waar voortdurend geoogst en geplant wordt en waar het afsnijden van de bloemen niet stoort.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai vanaf maart/april eenjarige planten binnenshuis. Het zaad niet bedekken en twee tot drie weken op een lichte plaats warm en vochtig houden. Vanaf april kunt u ook direct in de vollegrond zaaien of jonge planten uitplanten. Snij uitgebloeide bloemen regelmatig af en giet bij droog weer. Eén keer per maand een halve dosering vloeibare mest geven. Eenjarige kokardebloemen uittrekken en als ze gezond zijn composteren.Vaste planten tot een handbreedte boven de grond terugsnijden, met bladeren of compost en takken afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zaad van eenjarige kokardebloemen of compacte, in potten gekweekte vaste planten met gezonde bladeren. Koop nooit vaste planten met donkere vlekken, met een witte aanslag of vergeelde knoppen. Als u de verwelkte bloemen niet verwijdert, loopt de bloei terug. De afvallende bloemblaadjes laten echter een decoratieve, bol vormige zaaddoos zien. Na het terugsnoeien in het najaar kunt u woekerende planten delen. Zon. Kokardebloemen gedijen op hete, zonnige standplaatsen. In de schaduw doen ze het maar matig. Doorlatende grond. In lichte, humusrijke grond, die niet te nat is en niet te veel voedsel bevat, groeien kokardebloemen het beste. Speekselachtig schuim op stelen, bladeren en in de bladoksels duidt op de aanwezigheid van cicaden, die aan de plant zuigen. In het schuim zitten de larven, Spuit bij een ernstige aantasting met een oplossing van zachte zeep en spiritus of met een pyrethrum houdend middel.

Aanbevolen berichten