Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Kaukasisch vergeet-mij-nietje

Kaukasisch vergeet-mij-nietje

Van het plantengeslacht Brunnera wordt alleen de uit de Kaukasus afkomstige soort Brunnera macrophylla (Kaukasisch vergeet-mij-nietje) gekweekt. Deze langlevende, gemakkelijke vaste plant geeft de voorkeur aan een halfbeschauwde, vochtige standplaats en kan in de loop van de tijd grote vlakken bedekken. Op de optimale standplaats kan ze zichzelf uitzaaien.

De bloemen verschijnen vanaf april samen met de bladeren en doen sterk aan echte Vergeet-mij-nietjes denken. Ze staan in losse pluimen boven de bladeren en hebben een stralendblauwe kleur.

De bladeren zijn frisgroen en groot. Door de krachtige nerven en de mooie hartvorm zijn ze zeer decoratief, vooral die van een aantal witbonte rassen. Ze staan op lange stengels en zijn tot het najaar een sieraad in de tuin.

Van het Kaukasisch vergeet-mij-nietje zijn ook enkele rassen verkrijgbaar. ‘Blaukuppel’ wordt 40 cm hoog en groeit en bloeit bijzonder compact. Kenmerkend voor ‘Langtrees’ zijn de rondachtige, hartvormige bladeren met zilveren vlekken. Niet minder aantrekkelijk is ‘Hadspen Cream’ met bladeren die wit gerand zijn. Beide rassen bereiken een hoogte van maximaal 50 cm. ‘Variegata’ heeft kleinere, sierlijkere bladeren met crèmewitte tekeningen.

Kaukasisch vergeet-mij-nietje Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: April, Mei
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten, Bodembedekker
  Standplaats: Halfschaduw
  Grond: Humusrijk
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Brunnera macrophylla

De standplaats van de Kaukasisch vergeet-mij-nietje

De optimale standplaats voor Kaukasische vergeet-mij-niet-jes ligt uit de wind en in de halfschaduw. Ze passen vooral in een natuurlijke tuin. Tegen de achtergrond van een groep struiken gedijen deze vaste planten bijzonder goed. Ook onder lichte bomen breidt deze bodembedekker zich ongehinderd uit. In een beschaduwde rotstuin of aan de beschaduwde voet van een muur groeien en bloeien de planten eveneens zeer goed. Aan de rand van een waterpartij krijgen Kaukasische vergeet-mij-nietjes veel vocht, waardoor ze dan ook meer zon verdragen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige plant tijd. Grotere, ingewortelde planten kunt u nu door deling vermeerderen. Het is ook mogelijk om 7,5-10 cm lange, potlood dikke wortelstekken te snijden en deze in vochtige zaaiaarde te laten wortelen. Als u niet wilt dat de planten zichzelf uitzaaien, moet u na de bloei de bloemstengels afsnijden. De grond met mulch bedekken. U kunt het zaad ook rijp laten worden. Direct op de eindplaats zaaien of in schalen opkweken en de zaailingen in het najaar planten. Alternatieve plan ttijd.Voor het invallen van de winter bladeren wegharken en rond de planten compost verdelen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop compacte planten in potten. Kies planten met gezonde, groene bladeren. Koop nooit oudere planten met een viltige wortelkluit of met droge, hangende bladeren. Neem ook geen planten met slappe scheuten. Kaukasische vergeet-mij nietjes zaaien zichzelf uit en woekeren gemakkelijk. Graaf ongewenste zaailingen op tijd uit. Rassen met bonte bladeren verdragen geen zon en geen wind. Zorg voor een beschutte standplaats. Halfschaduw. Kaukasische vergeet-mij-nietjes gedijen niet op een zonnige, hete standplaats. Humusrijke grond. Optimaal is voedselrijke, vochtige leemgrond. Lichte, zandige grond kunt u het beste met compost verrijken. Deze vaste planten zijn ongevoelig voor ziekten. Slakken echter kunnen de bladeren door vraat beschadigen. Verzamel deze ’s morgens of ’s avonds. U kunt ook houtas, zaagsel, steenmeel of algenkalk rond de planten strooien. Na een regenbui vernieuwen.

Aanbevolen berichten