Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Kattensnor

Kattensnor

De prestaties van kattensnor binnen een seizoen zijn aanzienlijk: uit zaadkorrels ontstaan planten van 1 m hoogte die veel bladeren ontwikkelen en vanaf juli tot de eerste vorst bloeien.

De bloemen verschijnen in tot 15 cm grote trossen boven de bladeren en zijn afhankelijk van het ras wit, roze, rood of violet. Elke afzonderlijke bloem heeft lange, ver uitstekende meeldraden die aan de snorharen van katten doen denken en tot de Nederlandse naam van de planten hebben geleid.Tot de vorst ontstaan er onafgebroken nieuwe bloemen op de steeds langer wordende trossen.

De bladeren zijn handvormig en evenals de stengels, behaard en kleverig. Zet de planten liever niet te dicht bij uw terras; ze verspreiden namelijk een vrij onaangename geur.

Er zijn enkele beproefde rassen voor de tuin. De zuivere soort is nauwelijks verkrijgbaar. Bijzonder mooi is het zuiverwitte ras ‘Helen Campbell’. Door haar neutrale kleur kan ze goed met andere planten worden gecombineerd.‘Rosa Königin’ en ‘Kirschkönigin’ bloeien in roze tinten, terwijl ‘Flieder farbe’ zachtlila is en ‘Violett königin’ in een donkerder tint lila bloeit. Op tijd binnenshuis gezaaid, bloeien al deze rassen vanaf juli.

Kattensnor Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Cleome spinosa

De standplaats van de Kattensnor

Deze langdurig bloeiende planten hebben een plaats in de volle zon nodig, bij voorkeur ook beschut tegen de wind, en in doorlatende, voedselrijke grond. In een border met zomerbloemen zullen ze door hun hoogte domineren. In een border met vaste planten kunt u met kattensnor en andere eenjarige zomerbloeiers ieder seizoen weer andere kleuraccenten zetten. Tegen een hek geplant, bieden de hoge planten enige bescherming tegen inkijk. Als u kattensnor alleen als snijbloemen wilt kweken, is een bed op een niet zo opvallende plaats in de tuin aan te bevelen. Daar zijn de gaten die door het snijden ontstaan minder storend.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Vanaf maart binnenshuis zaaien. Dek het zaad niet af, het heeft licht nodig om te kiemen. Zet de potjes op een lichte, maar niet zonnige plaats bij een temperatuur van 18°C. Na het kiemen 15°C aanhouden. Vanaf half maart buiten afharden. Eind mei mogen ze in de volle grond. Geef vóór het planten water. Bij droogte moet u de planten royaal gieten. Voeg om de drie weken vloeibare mest aan het gietwater toe. Zorg zonodig voor ondersteuning bij hoge planten. Snij de planten na de eerste vorst tot de grond terug en composteer de plantendelen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar zaad of voorgekweekte, compacte jonge planten die nog niet bloeien. Koop nooit hoog opgeschoten jonge planten die dunne of vergeelde scheuten hebben. Gebruik als u zelf zaait, vers zaad. Hoge planten hebben ondersteuning nodig. Er zijn verschillende systemen. Kattensnor levert ook lang houdbare snijbloemen op. Daarnaast zijn de zaaddozen geschikt voor verwerking in arrangementen van droogbloemen. Zon. Kattensnor houdt van zon. In de schaduw blijven groei en bloei achter. Doorlatende grond. Kattensnor heeft veel voedsel nodig. Het verdient aanbeveling om de grond met compost en een volledige meststof te verrijken. Aardrupsen kunnen de stengels van kattensnor aanvreten. Het gevolg is dat de planten omvallen. Leg kragen of manchetten van papier rond de planten. Dan kunnen deze rupsen (van uiltjes) geen eieren rond de stengels leggen en minder of geen schade aanrichten.

Aanbevolen berichten