Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Kattenkruid

Kattenkruid

Kattenkruid, pollen van zachte, welriekende bladeren en blauwe buisvormige bloemen, die de hele zomer onvermoeibaar bloeien en talrijke insecten aantrekken. Zeer bekend zijn vooral de soorten Nepeta racemosa en Nepeta x faassenii.

Nepeta racemosa wordt 25 tot 30 cm hoog en heeft van juni tot september talrijke lavendelblauwe bloemen boven eivormige, sterk geaderde bladeren. Het ras ‘Grandiflora’ heeft bijzonder grote bloemen.

Nepeta x faassenii bloeit al vanaf mei met iets kleinere bloemen boven smalle, grijsgroen behaarde bladeren. Het ras ‘Six Hills Giant’ wordt ongeveer 40 tot 60 cm hoog. Een bijzonderheid is de witbloeiende ‘Snowflake’, die met 25 cm vrij laag blijft, maar behoorlijk breed kan worden.

Andere niet zo bekende,maar zeer decoratieve soorten zijn Nepeta grandiflora en Nepeta sibirica. De eerste heeft van juni tot augustus paarsblauwe bloemen en de tweede bloeit van juli tot september zachtblauw. Beide worden zo’n 80 cm hoog.

Kattenkruid Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Ongevoelig voor ziekten, Bodembedekker
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Nepeta

De standplaats van de Kattenkruid

Kattenkruid kan buitengewoon veelzijdig worden toegepast. Pollen vormende soorten en rassen zijn voor rots-, grind- of steppetuinen en als bodembedekker ideaal. Omdat ze zeer goed bestand zijn tegen droogte, zijn ze ook geschikt voor kuipen of plantenbakken op balkon, terras of daktuin. In borders en perken en als omranding ervan, komen ze ook goed tot hun recht. De speelse, boogvormig opgaande scheuten van de hogere soorten en rassen harmoniëren met veel andere planten in natuurlijk aangelegde tuinen. Als onderbeplanting van witte, roze of rode rozen, zorgt kattenkruid voor zachte kleuraccenten. In een landelijke of biologische tuin mag kattenkruid in geen geval ontbreken. De bloemen trekken talrijke bijen en andere insecten, maar ook vlinders aan. De geur van de planten houdt bovendien bladluizen op afstand.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant in het voorjaar. Verjong en vermeerder door om de twee tot drie jaar te delen. Hiervoor de planten met een spitvork uit de grond halen, delen en de stukken direct planten. Verbeter de grond met compost. Snij na de bloei in juni/juli tot de helft terug. Hierdoor blijven de planten compact. Dit stimuleert de nabloei in de late zomer. Snij de planten voor het begin van de vorst een handbreed terug. Verdeel compost om de planten en dek ze vervolgens af met takken, zodat ze beschermd worden tegen vorst.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar gezonde, compacte planten met sterke stengels en bladeren. Koop nooit kattenkruid waarvan de wortels uit het potgat groeien. Neem ook geen planten met verlepte of vergeelde bladeren. U kunt kattekruid gemakkelijk door zaad vermeerderen. U zaait dan in het najaar direct in de volle grond. Katten gaan graag op de planten liggen. U kunt ze met enkele schijfjes citroen op afstand houden. Zon. Kattenkruid bloeit het rijkst in de volle zon. De planten zijn bestand tegen droogte, maar gedijen minder goed bij een hoge luchtvochtigheid. Doorlatende grond. In zware kleigrond kunnen de wortels gemakkelijk rotten. Kattenkruid wordt zelden door ziekten of plagen aangetast. Na een natte winter kan echter wortelrot de kop opsteken.Vooral planten die in zware grond staan, moet u ’s winters tegen te veel vocht beschermen en met dennentakken of rijshout afdekken.

Aanbevolen berichten