Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Hymenostemma

Hymenostemma

Deze beide planten werden in het verleden ingedeeld bij het plantengeslacht Chrysanthemum. Tegenwoordig behoren ze tot afzonderlijke geslachten, maar de onderlinge verwantschap en die met Chrysanten is duidelijk te zien. Beide bloeien met talrijke kleine, margrietachtige bloemen en hebben sterk getande, sierlijke bladeren.

Coleostephus multicaule heeft heldere, goudgele bloemen die boven kruipende zoden van licht vlezige, blauwgroene bladeren verschijnen. Aan te bevelen rassen zijn ‘Kobold’ en ‘Goldzwerg’, die een hoogte van ongeveer 20 cm kunnen bereiken.

Hymenostemma paludosum doet door haar vertakte en compacte groeiwijze en stralendwitte sterke bloemen aan struikmargrieten denken, maar heeft in plaats van grijs groene bladeren, iets grovere, diepgroene bladeren. Bijzonder rijk bloeit ‘Snowland’, een ras dat slechts 15-20 cm hoog wordt.

Hymenostemma Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Humusrijk
  Hoogte tot: 30 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Hymenostemma paludosum, Coleostephus multicaule

De standplaats van de Hymenostemma

Hymenostemma en coleostephus zijn uitstekende planten voor balkonbakken en hang-potten en passen ook in perken en borders met zomerbloemen. Het mooist komen ze uit als ze in grotere of kleinere groepen worden geplant. In een perk of border vormen de compacte, witbloeiende zoden van hymenostemma een mooie blikvanger voor op de voorgrond. Met hymenostemma’s kunt u perken en borders ook omlijsten. In balkonbakken komt coleostephus het mooist uit als de planten dicht tegen de rand staan en de kruipende scheuten er licht overheen kunnen hangen. Deze planten zijn ook decoratief in hangpotten of als onderbeplanting van hoogstammetjes. Hymenostemma is daarnaast een goede opvulplant voor hogere of hangende planten.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Vanaf maart kunt u beide soorten binnenshuis zaaien. Na het kiemen de zaailingen in afzonderlijke potten verspenen en vanaf mei op 20-35 cm onderlinge afstand op de bestemde plaats in de tuin planten. Alternatieve zaaidatum: vanaf april in de koude bak. Bij droogte regelmatig water geven, vooral planten in bakken. Verwijder de stengels met de uitgebloeide bloemen. Na de eerste flinke vorst de planten met de wortels uit de grond trekken. Een laag mulch beschermt de aarde in de winter.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het vroege voorjaar zaad van coleostephus of hymenostemma of koop in de eerste helft van mei bloeiende planten. Koop nooit planten met verdorde of gevlekte bladeren. Neem ook geen planten met verdroogde bladtoppen. Snij hymenostemma’s half augustus terug om een tweede bloeiperiode te bewerkstelligen. Geef de planten niet te veel mest. Ze ontwikkelen in dat geval zeer veel bladeren, wat ten koste gaat van het aantal bloemen. Volle zon. Alleen op een zonnige standplaats bloeien beide soorten de hele zomer door rijk en onafgebroken. Voedselrijke, humusrijke grond. Deze moet gelijkmatig vochtig zijn. Voor planten in bakken neemt u goede potgrond. Beide soorten zijn gevoelig voor meeldauw. Vochtig weer bevordert valse meeldauw, terwijl echte meeldauw bij warm en droog weer optreedt. Aangetaste planten hebben een witte tot grijsbruine aanslag op de bladeren, bloemen en stengels. Vernietig alle planten met deze symptomen zo snel mogelijk.

Aanbevolen berichten