Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Huislook

Huislook

Huislook is afkomstig uit het hooggebergte. De planten hebben vlezige bladrozetten, die zelfs met extreme standplaatsen als muurvoegen, rotsspleten of op muurkappen overweg kunnen, omdat ze in staat zijn om in de bladeren water op te slaan. Er zijn talrijke rassen en soorten. In juni en juli bloeien ze rood, roze of wit. De bloemen zitten in groepen bijeen op dikke schachten, die dakpansgewijs bebladerd zijn en alleen op oudere rozetten ontstaan.

Sempervivum tectorum, de gewone huislook, vormt grote, vlakke rozetten en rozerode bloemen. De bladeren hebben verschillende kleuren, bijvoorbeeld donkergroen bij ‘Cupreum’ en purpergrijs bij ‘Atropurpureum’.

Sempervivum arachnoideum wordt spinweb huislook genoemd, omdat de rozetten zijn bedekt met witte ‘spinraggen’. Deze verdwijnen als de standplaats te donker is. De bloemen van de spinweb huislook zijn roze of rood.

De rassen van onbestemde herkomst hebben veel vormen en uiteenlopende kleuren. Er zijn kleine, met ‘spinraggen’ bedekte vormen zoals bij de rassen ‘Alpha’ of ‘Beta’, maar ook grote, purperrode of zwartgroene rozetten van ‘Othello’, ‘Rubin’ of ‘Noctum’.

Huislook Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Voedselarm
  Hoogte tot: 20 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Sempervivum

De standplaats van de Huislook

Deze planten met hun uiteenlopend gevormde en gekleurde rozetten bieden altijd een interessante aanblik. U kunt ze uiteraard als omlijsting voor perken en borders gebruiken, maar het best passen ze bij stenen en rotsen. In de rotstuin gedijen ze goed in voegen en spleten. Na verloop van tijd vormen ze dichte tapijten. Op muurkappen of in voegen hebben ze aan heel weinig substraat voldoende. Vroeger werden ze vaak op daken geplant waar ze de functie van bliksemafleider vervulden. Vandaar dat de planten ook wel daklook worden genoemd. Voor een groep potten zijn vooral de kleine bolvormige geschikt. Op deze wijze kunt u op een kleine oppervlakte complete ‘landschappen’ creëren.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
In maart en april kunt u huislook op geschikte plaatsen uitplanten. Ze stellen zo goed als geen eisen en hebben op een plaats waar ze zich thuis voelen, geen verdere verzorging nodig. Na de bloei sterven de rozetten af. Wilt u voorkomen dat de plant zichzelf uitzaait of dat er kruisbestuiving plaatsvindt, verwijder dan de uitgebloeide bloemstengels van de huislook. Ook in september en oktober kunt u jonge huislook kopen en planten. Dit is bovendien een goed tijdstip voor de vermeerdering door het afsnijden van dochterrozetten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar of in het vroege najaar jonge planten met gezonde bladeren in potten. Op gespecialiseerde kwekerijen kunt u talrijke soorten en rassen vinden. Koop nooit te vochtig gekweekte planten die rotte plekken vertonen. Na de bloei sterft de rozet af. Daarvoor vormt ze echter een groot aantal dochter rozetten. Staan de planten dicht bij elkaar, dan komt het tot kruisbestuivingen, waardoor nieuwe vormen kunnen ontstaan. Volle zon. De planten houden van zonnige, warme en zelfs droge plaatsen. Doorlatende grond. De aarde mag zanderig zijn en grind of gruis bevatten, maar huislook heeft ook wat humus nodig. Te veel vocht verdragen de planten niet. Huislook is niet gevoelig voor ziekten, maar overtollig water rond de wortels is funest. Als gevolg hiervan rotten de wortels, vergelen de planten en sterven af. Plant huislook daarom alleen in doorlatende grond en voeg aan zware grond zand en grind toe.

Aanbevolen berichten