Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Herfstaster (Aster novae-angliae)

Herfstaster (Aster novae-angliae)

Deze herfstasters lijken sterk op een andere herfstastersoort, namelijk Aster novi-belgii, maar ze zijn meestal langer. Bovendien hebben ze stevigere stengels en vormen ze geen uitlopers. Typerend is de ruwe beharing van de langwerpige bladeren en de stengels en de voornamelijk rode en roze tinten van de bloemen. Bij de andere soort voeren blauwe en violette bloemen de boventoon. Daarnaast zijn ze sterker en minder gevoelig voor aantastingen door meeldauw.

De bloemen verschijnen in september en oktober. De hoofdjes hebben een doorsnee van 2,5-4 cm en bestaan uit een krans van rode, roze, violette, blauwe of witte lintbloemen rond een geel midden. Een nadeel van de bloemen is dat ze bij slecht weer en ’s avonds dichtgaan en dan een verwelkte indruk maken.

Bekende rassen zijn ‘Andenken an Alma Pötschke’ (krachtig zalmroze, 110 cm), ‘Rudelsburg’ (zalmroze, 120 cm), ‘Rosa Sieger’ (zalmroze, 130 cm, bloemen gaan niet dicht), ‘Rubinschatz’ (karmijnrood, 130 cm), ‘Andenken an Paul Gerber’ (karmijnrood, 140 cm), ‘Barr’s Bhie’ (violetblauw, 160 cm),‘Violetta’ (donkerviolet, 140 cm) en ‘Herbstschnee’ (zuiverwit).

Herfstaster (Aster novae-angliae) Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Humusrijk
  Hoogte tot: 1,5 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Aster novae-angliae

De standplaats van de Herfstaster (Aster novae-angliae)

Geef deze herfstasters een zonnige plaats in losse, voedselrijke grond. In een border met vaste planten is de achtergrond de optimale plaats voor deze hoge planten, zodat de middelhoge planten ervóór de stengels aan het oog kunnen onttrekken. Langs een hek geplant kunnen de bloemen in het najaar samen met andere najaarsbloeiers voor een kleurrijk spektakel zorgen. Tegen de achtergrond van houtige gewassen in herfst kleuren komen kleine groepjes asters in roze of purperen tinten bijzonder mooi uit. Aan de rand van de vijver of een beekje voelen de herfstasters zich bijzonder op hun plaats, want ze houden van licht vochtige grond.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Maak voor het planten de grond diep los en werk er een ruime hoeveelheid compost door. Verdeel rond ingewortelde planten mest met een hoog aandeel kali. Oude, van binnenuit kaal wordende planten opgraven, delen en de jongere stukken van de rand weer inplanten. Geef de planten bij droogte regelmatig water. Ondersteun hoge rassen op tijd met stokken of houders. Na de bloei of na de eerste vorst de planten tot een handbreed boven de grond terugsnijden. Rond de wortels een laag compost aanbrengen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar compacte jonge planten met gezonde bladeren in potten. Koop nooit bloeiende planten. Neem ook geen planten waarvan de wortels al uit het potgat groeien. Deze wortelen slecht in. Ondersteun hoge herfstasters in de vroege zomer. Gebruik stokken en touw of koop speciale houders in het tuincentrum. Geef de planten niet te veel stikstof. Dit leidt alleen maar tot lange, spichtige planten. Volle zon. Herfstasters gedijen het best op een warme, beschutte plaats in de volle zon. Voedselrijke, humusrijke grond. De planten zijn niet goed bestand tegen ondoorlatende grond, die te veel vocht vasthoudt. Bladaaltjes kunnen herfstasters aantasten. Symptomen zijn bruine, hoekige vlekken langs de bladnerven. Later verdrogen of verrotten de bladeren. Plant preventief afrikaantjes tussen de asters die de nematoden verdrijven. Aangetaste planten moet u verwijderen en vernietigen, niet composteren.

Aanbevolen berichten