Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Heliotroop

Heliotroop

Heliotroop is afkomstig uit Zuid-Amerika, waar de planten als altijdgroene, overblijvende halfheesters groeien. In ons klimaat worden ze echter als eenjarige zomerbloeiers gekweekt, omdat ze nogal vorst gevoelig zijn. Een overwintering binnenshuis is eigenlijk alleen de moeite waard bij planten die als hoogstammetjes zijn opgekweekt.

Tot de kenmerken van heliotroop behoren de ruwe, fijn gerimpelde, donkergroene bladeren en de talrijke blauwe, blauwviolette of roodviolette bloemen, die in grote trossen boven de bladeren verschijnen. De bloemen draaien zich altijd naar de zon. Bij regen worden ze al snel minder aantrekkelijk. Het is daarom zaak om een standplaats te kiezen waar de planten tegen regen zijn beschermd.

Aan te bevelen rassen zijn ‘Marine’ (50 cm hoog) en ‘Mini Marine’ met slechts 30 cm hoogte.

Heliotroop Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Geurend
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Heliotropium arborescens

De standplaats van de Heliotroop

Heliotroop wordt vooral als balkon- of kuipplant zeer gewaardeerd, maar kan ook in de volle grond worden geplant. De kleur van de bloemen is een waardevolle verrijking voor alle bonte borders en perken. Belangrijk is echter een niet te natte, tegen regen beschutte standplaats. Met zomerbloeiers en heliotroop kunt u kleurrijke combinaties samenstellen. Afzonderlijk of in kleine groepen geplant: het effect van heliotroop is altijd dominant en in het oog springend. Tussen vaste planten kan heliotroop op aantrekkelijke wijze lege plekken opvullen. De donkere bladeren en de blauwe bloemen laten het geel van Meisjesogen (Coreopsis grandiflora) of Rudbeckia’s (Rudbeckia fulgida) extra stralen. Ook als omlijsting van borders of perken is heliotroop zeer bruikbaar. In potten en kuipen dicht bij het huis kunt u van de heerlijke geur genieten.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai tussen januari en maart in schalen of kistjes. De zaailingen een keer verspenen en vanaf half mei op 20-30 cm onderlinge afstand planten. Heliotroop heeft regelmatig water en mest nodig om goed te kunnen bloeien. Let erop dat de planten nooit uitdrogen. Als ze onder watergebrek hebben geleden, herstellen ze moeilijk. Uitgebloeide bloeiwijzen doorlopend verwijderen. De planten in het najaar uittrekken en op de compost-hoop deponeren. De overwintering op een vorstvrije, koele en lichte plaats loont alleen bij hoogstammetjes de moeite.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vanaf januari zaad of vanaf half mei planten in potten. Kies alleen planten die nog niet bloeien en vertakt en krachtig groeien met goede wortelkluiten. Koop nooit zwakke planten met vergeelde of gevlekte bladeren. Heliotroop kunt u door stekken vermeerderen. Snij deze in juli en augustus of van overwinterde planten in maart en april. Ze wortelen spoedig bij 18°C. Hoogstammetjes kunt u op een lichte en koele plaats laten overwinteren. Volle zon. Heliotroop heeft een warme, tegen regen beschutte standplaats nodig. Doorlatende, voedselrijke grond. Zorg voor een gelijkmatige toevoer van water en voedingsstoffen. Overtollig water rond de wortels is funest. Heliotroop is gevoelig voor witte vliegen. De eieren, larven en volwassen dieren zitten op de onderkant van de bladeren. Ze zuigen plantesap op en veroorzaken gelige vlekken. Aangetaste bladeren verwijderen, de planten met een aftreksel van brandnetels bespuiten en gele lijmplaatjes ophangen.

Aanbevolen berichten