Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Guldenroede

Guldenroede

Terwijl de inheemse echte guldenroede (Solidago virgaurea) nooit de weg naar onze tuinen heeft gevonden, zijn de decoratieve rassen, ontwikkeld uit de in Amerika inheemse soorten, wel populair geworden. De gele tinten van de bloemen verfraaien in de late zomer vele tuinen.

Alle rassen hebben dicht bebladerde, 50-75 cm hoge stengels met sterk vertakte, dichte bloempluimen. Deze kunnen verschillende vormen hebben, van strak rechtop tot licht overhangend. Zeer aan te bevelen zijn de gele ‘Golden Mosa’, de donkergele ‘Golden Shower’ en de lichtgele ‘Golden Gate’, die alle losse bloeiwijzen hebben. Strak rechtop met platte pluimen daarentegen groeit ‘Strahlenkrone’. ‘Goldwedel’ bloeit vroeg en lang met lichtgele bloemen.

Solidago caesia draagt sierlijke, goudgele pluimen op ruige, blauw berijpte stengels. De planten bloeien in augustus en september en worden ongeveer 60 cm hoog.

Guldenroede Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Humusrijk, Vochtig
  Hoogte tot: 75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Solidago

De standplaats van de Guldenroede

Guldenroede behoort tot de groep van bescheiden, sterke vaste borderplanten, die veel van het wilde erfgoed hebben behouden en gemakkelijk verwilderen. Zo is de uit Canada afkomstige Solidago canadensis in verwilderde vorm op talrijke spoordijken in West-Europa te vinden. Een natuurlijke tuin, vooral gedeelten die weinig worden bewerkt, is een ideale standplaats voor guldenroede. Ze passen goed in combinaties met hoge, inheemse vaste planten en pollenvormende grassen. In een border met vaste planten is het zomerse geel van guldenroede een blikvanger. Let er echter op dat de sterk groeiende planten minder sterke partner planten niet overwoekeren. Gunstig is een plaats op de achtergrond van de border, voor middelhoge struiken of langs een hek. Als snijbloemen is guldenroede lang houdbaar. U kunt ze zelfs drogen, als u ze in knop snijdt.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is de beste tijd om te planten. Oudere guldenroede kunt u nu delen. Vermeerdering door stekken is eveneens mogelijk. Solidago caesia kunt u nu zaaien. De planten zullen echter pas in het volgende jaar bloeien. Bij droogte royaal gieten, zodat de planten uitbundig bloeien. Hoge rassen op tijd met stokken of planthouders ondersteunen. Uitgebloeide stengels afsnijden vóór het zaad rijp wordt. Dit voorkomt ongewenste uitbreiding. Na de eerste vorst de planten handbreed boven de grond terugsnijden en met compost bedekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar guldenroede-planten in voldoende grote potten. Kies uitsluitend compacte, gezonde jonge planten met verscheidene krachtige stengels. Koop nooit planten met zwakke scheuten of met gevlekte bladeren. Guldenroede breidt zich uit door wortel uitlopers en kunt u het beste om de twee tot drie jaar delen. Bijen, vlinders en andere nuttige insecten worden aangetrokken door guldenroede. Gebruik bij deze planten geen insecticiden. Volle zon tot lichte halfschaduw. Guldenroede houdt van een standplaats in de volle zon, maar gedijt ook in de halfschaduw. Doorlatende, voedselrijke grond. Deze moet gelijkmatig vochtig zijn en humus bevatten. Bij warm zomer weer en een te droge standplaats kunnen meeldauwschimmels toeslaan. De bladeren en knoppen zijn dan bedekt met een grijswitte schimmelpluis. Geef preventief regelmatig water en spuit met een aftreksel van akkerpaardestaart. Verwijder aangetaste delen van de planten.

Aanbevolen berichten