Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Goudsbloem

Goudsbloem

Goudsbloemen laten iedere tuin in de zomer stralen. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan. Behalve in de bekende kleuren oranje en geel zijn ze er ook in zachte tinten, zoals crème geel en abrikoos kleurig, ook tweekleurig met een bruin hart. De bladeren geuren sterk en zijn enigszins kleverig. De goed vertakte planten bloeien ongeveer zes weken en beginnen dan zaad te vormen. Goudsbloemen zaaien zich veelal zelf uit. Het zijn goede snijbloemen die in de vaas ongeveer twee weken houdbaar zijn.

De hoogte van de planten is uiteenlopend: dwergrassen worden 20-40 cm hoog, terwijl de hoge rassen vaak een indrukwekkende hoogte van 70 cm bereiken.

In de handel zijn talrijke rassen en mengsels van rassen verkrijgbaar, de laatste veelal onder fantasienamen. De slechts 25 tot 30 cm hoge planten van de ‘Bonbon’ serie hebben gele, oranje en donker oranje, gevulde bloemen. De bloemige planten van de ‘Fiesta Gitana’ serie worden maximaal 30 cm hoog en bloeien vroeg in het voorjaar, evenals de eenkleurige rassen ‘Yellow Gitana’ en ‘Orange Gitana’. Tot 60 cm hoog wordt ‘Hen & Chickens’, een bekend, ouderwets, enkelvoudig oranje bloeiend ras, terwijl ‘Nova’ eveneens oranje bloeit, maar donkere hartjes heeft. ‘Pacific Beauty’ bloeit in goudgele, abrikoos kleurige en donker oranje tinten. ‘Radio Goudstraal’ heeft merkwaardig opgerolde randbloemen in geel tot fel oranje.

Een hoogte van ongeveer 70 cm bereiken de dieporanje ‘Geisha Girl’ en de goudkleurige, gele of oranje ‘Kablouna. Aan te bevelen zijn ook de hoge ‘Ball’s Long Orange’ met grote, dubbele, oranje bloemen en ‘Ball’s Gold’ met gele bloemen.

Goudsbloem Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Goede snijbloem, Eetbare delen
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Doorlatend, Lichtvochtig
  Hoogte tot: 75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Calendula officinalis

De standplaats van de Goudsbloem

De levendige goudsbloemen brengen een vrolijke sfeer in uw tuin. In een biologische tuin zal de goudsbloem bovenaan de lijst van snijbloemen staan. De kleurige bloemen en sterke geur trekken veel nuttige insekten aan. Via de wortels komen er stofwisselings producten in de grond die aaltjes (nematoden) verdrijven. De wortels maken bovendien de grond los en zorgen zo voor een uitstekende gesteldheid van de bodem. Lage rassen kunt u in plantenbakken of potten planten. Ze zijn ook zeer geschikt als omlijsting van groentebedden of van een tuinpad. Hoge rassen zijn prachtig in perken of in borders met vaste planten. Daarbij maakt het niet uit of ze in groepjes staan of als afzonderlijke plantjes tussen andere.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Goudsbloemen zaait u in februari/maart binnenshuis of in april/mei direct op de bestemde plaats. Voorgekweekte planten kunt u vanaf mei in de tuin zetten op 20-30 cm afstand van elkaar. Uitgebloeide bloemen moet u regelmatig verwijderen. Houd goudsbloemen niet te vochtig, anders bloeien ze minder goed. Na de eerste vorst sterven goudsbloemen af. Dode planten uit de grond trekken en op de composthoop deponeren. Alternatief: de planteresten gedurende de winter op de grond laten liggen als bescherming.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar zaad of voorgekweekte goudsbloemen in potten. Kies krachtige planten met gezonde bladeren en veel knoppen. Koop nooit planten met slappe bladeren of met symptomen van meeldauw. Als u zaad verzamelt en zaait, komen bij de groot bloemige rassen na enkele jaren de erfelijke eigenschappen van de kleinbloemige wilde soorten naar voren. In de vroege zomer gezaaide goudsbloemen bloeien tot de eerste vorst. Zon. Goudsbloemen bloeien het mooist als ze in de volle zon staan, maar ze gedijen ook in de lichte schaduw. Doorlatende, humusrijke grond. Goudsbloemen gedijen in bijna elke grond, zolang deze niet te veel zand bevat. De bladeren van de goudsbloem zijn gevoelig voor de schimmelziekte meeldauw. Bij echte meeldauw verschijnt er een witte aanslag op de bladeren, bloemen en stengels. Valse meeldauw laat een grijze, poederachtige aanslag op de onderkant van de bladeren zien. Verwijder en vernietig alle aangetaste bladeren.

Aanbevolen berichten