Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Gomphrena

Gomphrena

De grappige, 2,5-4 cm grote bolvormige bloeiwijzen van gomphrena lijken wel wat op de bloemen van klaver, maar hebben een stijve, papier-, achtige structuur. Het gaat daarbij om droge schutbladeren, de bloemen van de planten blijven onzichtbaar. In de handel zijn twee verschillende soorten en diverse rassen verkrijgbaar.

De planten bloeien van juni tot oktober en komen wat de bloemen, bladeren en eisen betreft, sterk met elkaar overeen. Alle soorten en rassen groeien tot de zomer op tot goed vertakte planten.

Gomphrena haagena wordt 30-40 cm hoog en bloeit in oranje en rode tinten. De bekendste rassen zijn ‘Orange’ met grote bloeiwijzen en 40 cm hoogte, en de scharlakenrode ‘Leuchtfunk’ die ongeveer 30 cm hoog wordt.

Gomphrena globosa is als kogelamarant bekend en groeit wat sierlijker. De bloemen zijn kleiner en de planten worden slechts 15-30 cm hoog. De planten bloeien in alle witte, roze, wijnrode en purperviolette tinten. Zeer populair zijn de ‘Buddy’ rassen in rood en wit. Deze worden slechts 15 cm hoog, maar groeien compact. De meeste andere rassen worden in de regel circa 30 cm hoog.

Gomphrena Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Goede snijbloem, Droogbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Los, Humusrijk
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Gomphrena globosa

De standplaats van de Gomphrena

Gomphrena’s houden van een zonnige, beschutte standplaats en lichte, niet te vochtige grond. De planten zijn gemakkelijk te verzorgen en bloeien verbazingwekkend lang. De bolvormige bloemen zorgen voor speelse elementen in borders en omlijstingen en voor zomerse kleuren. Omdat ze goed tegen droogte bestand zijn, maken de planten ook goede sier in de rotstuin. In potten en kuipen doen deze planten het eveneens goed. Kies dan vooral de lage ‘Buddy’ rassen. Voor arrangementen van droogbloemen zijn gomphrena’s uitstekend geschikt. De kleuren blijven in gedroogde vorm lang houdbaar.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Vanaf april kunt u binnenshuis zaaien. De jonge planten mogen in de tweede helft van mei in de vollegrond of in kuipen worden geplant Hogere rassen hebben ondersteuning nodig, vooral bij regenachtig weer. Sla stokken rond de planten in de grond en bind er een touw omheen. Geef om de vier weken een geringe hoeveelheid mest. Snij de stengels van de bloemen die u wilt drogen af, zodra de bloemen volledig open zijn. Voor het invallen van de winter alle planten afsnijden en verwijderen. Gezonde planten kunt u composteren, zieke moeten worden vernietigd.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar gomphrena zaad of voorgekweekte planten met frisse, groene bladeren en met zo veel mogelijk knoppen. Koop nooit planten met verwelkte of hangende bladeren of planten die door bladluizen zijn aangetast. Het zaad kiemt sneller als het voor het zaaien enkele minuten in kokend water heeft gelegen. Als u gomphrena’s wilt drogen, snij ze dan zodra ze volledig zijn geopend. Daarna laat u ze in de schaduw drogen. Zon. Gomphrena’s gedijen het beste op een warme, zonnige en tegen de wind beschermde plaats. Losse grond. Een goede doorlatendheid van de grond is een eerste vereiste. Te veel vocht kan de wortels beschadigen. In een vochtige en warme zomer kunnen gomphrena’s door de verwelkings ziekte worden aangetast. De bladeren worden geel en verwelken. Aangetaste bladeren met zo veel mogelijk grond opgraven en direct vernietigen.

Aanbevolen berichten