Gipskruid is een geslacht van fijnbladige, rijkvertakte planten, die de hele zomer uitbundig bloeien met kleine, witte of roze bloemen. Er bestaan hoge en lage vaste planten en ook een eenjarige soort. De bekendste vaste plant is Gypsophila paniculata. De planten worden tot 120 cm hoog. Populaire rassen zijn ‘Bristol Fairy’ met gevulde witte bloemen en ‘Flamingo’ met gevulde roze bloemen.

Kruipend gipskruid (Gypsophila repens) is ook een vaste plant, die 25 cm hoog wordt en zeer kleine, bleekroze bloemen heeft. De gevulde nissen ‘Rosenschleier’ en ‘Pink Star’ worden ongeveer 30 cm hoog. Van het eenjarige gipskruid (Gypsophila elegaus) is met name het witte ras ‘Covent Garden Market’ aan te bevelen, dat ook lang oudbare snijbloemen oplevert. De planten worden ongeveer 30 tot 50 cm hoog.

Gipskruid Eigenschappen

Soort:

    Eenjarig, Meerjarig

Bloeiperiode:

    Juni, Juli, Augustus

Bijzonderheden:

    Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem

Standplaats:

    Zon

Grond:

    Doorlatend, Kalkhoudend

Hoogte tot:

    1,25 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Gypsophila

De standplaats van de Gipskruid

Alle soorten en rassen verlangen een zonnige standplaats met droge grond. De hoge soorten doen het uitstekend in borders met snijbloemen of vaste planten. Vooral met de lang bloeiende rassen kunt u lege plaatsen opvullen. Kruipend gipskruid leent zich voor de beplanting van rotspartijen, zonnige glooiingen en muurspleten. Met de roze bloeiende rassen brengt u luchtige, kleurige contrasten in de rotstuin.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant gipskruid in doorlatende grond. Vaste planten en eenjarige soorten nu zaaien. Jonge planten kunt u beter al voor de bloei van steunmateriaal voorzien. Later is dit door een wirwar van breekbare bloemen zeer moeilijk. Snij de planten direct na de bloei terug. Zo stimuleert u ze om opnieuw uit te lopen. Dek in een koude winter meerjarig gipskruid af met mulch
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar stevige, gezonde jonge planten. Neem potten met een doorsnee van ten minste 10 cm. Koop nooit planten met donkere, slijmerige vlekken op de stengels. Deze verschijnselen kunnen duiden op stengelrot. Gipskruid droogt u door het te snijden net voor de bloemen open gaan. Maak bosjes en hang ze ondersteboven op een koele, donkere plaats op. Gebruikt u gipskruid als snijbloem, doe dan snijbloemen voedsel in het water. Volle zon. Planten die veel zon krijgen, gedijen het beste. Ze hebben ten minste vier uur zon per dag nodig. Doorlatende grond. Verbeter de afwatering door zand door de grond te mengen. Geef niet te veel water. Stengelrot kunt u herkennen aan slijmerige, grijze of zwarte vlekken op de stengelbasis. Deze ziekte kan ertoe leiden dat de planten afsterven. Plant uitsluitend in goed losgemaakte grond met een drainagelaag, zodat er geen water rond de voet van de plant kan blijven staan.