Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Geranium

Geranium

De tot 35 cm hoge, staande geraniums produceren van mei tot in het najaar een zee van enkelvoudige, halfgevulde en gevulde bloemen. Er worden talrijke rassen aangeboden die in rode, maar ook in witte, roze, zalm- en perzikkleurige, lila en oranje kleurschakeringen bloeien. Er zijn zelfs tweekleurig bloeiende geraniums. De bladeren zijn rondachtig, schildvormig of ingesneden en hebben vaak donkere tekeningen.

Geraniums zijn bijzonder vorstgevoelig en mogen pas in de tweede helft van mei naar buiten. In het najaar kunt u de planten naar binnen halen om te overwinteren. Kort de scheuten in, verwijder de bladeren en zet de planten op een donkere plaats. Giet zuinig. Vanaf februari zet u ze wat lichter en geeft u meer water.

Geranium Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen
  Standplaats: Zon
  Grond: Los, Voedselrijk
  Hoogte tot: 30 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Pelargonium Zonale Groep

De standplaats van de Geranium

Geraniums ontplooien hun charme niet alleen in perkenen borders, maar komen ook prachtig uit in bakken en potten. Daarnaast zijn ze uitstekend geschikt om in kuipen het terras een fleurig aanzien te geven. Verwijder wel af en toe lelijke scheuten en bladeren. Deze ideale perkplanten kunnen op zeer uiteenlopende wijze worden toegepast. Rode geraniums zijn bijzonder aantrekkelijk als omlijsting van het koele groen van een gazon. Wanneer u ze vanaf mei tussen bloeiende bolgewassen plant, onttrekken ze de vergelende bladeren daarvan aan het oog. Vul eens wat terracotta potten met geraniums en zet deze langs een tuinpad of langs het pad dat naar uw voordeur leidt. In plantenbakken kunt u bijna ontelbare combinaties samenstellen van geraniums en andere balkonplanten.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Jonge planten zijn vanaf april/ mei verkrijgbaar. Maar u kunt ze beter pas in de tweede helft van mei buiten planten, omdat ze bij late vorst gemakkelijk bevriezen. Geef geraniums in de volle grond om de drie tot vier weken mest. Planten in potten en bakken hebben wekelijks mest nodig. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en gele bladeren. In augustus kunt u kopstekken in potten laten wortelen. Laat de geraniums bij 5-10°C binnenshuis overwinteren. Geef dan nauwelijks water.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in april/mei compacte, staande geraniums met knoppen, die al kleur laten zien en frisgroene bladeren. Neem planten in 10 cm grote potten. Koop nooit langgerekte geraniums of planten met gele of gevlekte bladeren. Knijp na het planten de toppen van de scheuten af, zodat de plant meer zijscheuten en bloemen vormt. Geef geraniums in potten of bakken elke week vloeibare mest voor balkonplanten. Voeg de mest aan het gietwater toe. Zon. Staande geraniums geven de voorkeur aan zon, maar ze bloeien ook in de halfschaduw. Doorlatende grond. Met een goede drainage kunt u ziekten voorkomen. In de bloeiperiode hebben ze veel voedsel nodig. Roest is een schimmelziekte waarbij op de onderkant van de bladeren ringvormige sporenhoopjes ontstaan en op de bovenkant lichtgele, rode vlekken. De bladeren niet nat laten worden. Aangetaste bladeren verwijderen en desnoods een fungicide gebruiken.

Aanbevolen berichten