Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Ganzenbloem

Ganzenbloem

De ganzenbloem is gespaard gebleven bij een zeer ingrijpende herindeling van het plantengeslacht Chrysanthemum, waarbij talrijke soorten bij andere geslachten zijn ingedeeld. Deze planten worden maximaal 75 cm hoog, eenjarig geteeld en bloeien in één kleur of hebben bloemen met contrasterende ringen.

Chrysanthemum carinatum, de bonte ganzenbloem, is een opvallende, fraaie eenjarige plant. Op 50-80 cm hoge stengels verschijnen van juli tot oktober de aantrekkelijke bloemen. Ze maken een bijzonder levendige en kleurige indruk, omdat de lintbloemen rond de donkere hartjes twee of drie contrasterende ringen hebben. Alle tinten harmoniëren goed met de grijsgroene, zeer fijngeveerde bladeren. Bonte ganzenbloemen worden voornamelijk als zaadmengsels aangeboden. ‘Monarch Court Jesters’ (45 cm hoog) bloeit rood met gele hartjes en wit met rode hartjes. De ‘Tricolor’ serie (30-60 cm hoog) heeft enkele of dubbele bloemhoofdjes in talrijke kleuren. Het ‘Ideal’ mengsel (60 cm hoog) heeft gevulde bloemen en bloeit ook in veel kleuren.

Chrysanthemum segetum, de gele ganzenbloem, is gemakkelijk te herkennen aan de langwerpige, grof getande bladeren. Voor de tuin zijn er rassen beschikbaar met gele of witte lintbloemen, die een geel of donker centrum omlijsten. Aan te bevelen zijn ‘Helios’ (goudgeel, 50 cm), ‘Prado’ (goudgeel met donker centrum, 50 cm), ‘Oriental Star’ (lichtgeel met donker centrum, 50 cm), ‘Eldorado’ (donkergeel, 30-60 cm) en de met 1 m lengte buitengewoon hoge ‘Cecilia’ (witte lintbloemen met gele ring rond een geel centrum).

Ganzebloem Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Humusrijk
  Hoogte tot: 75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Chrysanthemum carinatum, C. segetum

De standplaats van de Ganzenbloem

Geef ganzenbloemen in borders en perken een plaats in de volle zon. Open plekken in een border met jonge vaste planten zijn snel op te vullen met de gemakkelijk te verzorgen eenjarige ganzenbloemen. In een snijbloemenbed met zomerbloemen mogen deze prachtige planten eigenlijk niet ontbreken, vooral omdat de bloemen ook in de vaas zeer lang houdbaar zijn. Ook in kuipen en grote potten gedijen ganzenbloemen. U kunt er uw balkon of terras mee verfraaien.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai de planten vanaf maart binnenshuis of vanaf half april in de koude bak. Het zaad kiemt bij ongeveer 15°C. Vanaf half mei mogen de jonge planten in de volle grond worden geplant. Ganzenbloemen bij droogte water geven. Steun de hogere rassen door rond de planten stokken in de grond te steken en er touw omheen te binden. Uitgebloeide bloemen doorlopend verwijderen. Trek de planten na de eerste vorst uit de grond en deponeer ze op de composthoop. De aarde losmaken en met compost bedekken. Dit beschermt de grond in de winter.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het vroege voorjaar zaad of vanaf mei voorgekweekte jonge planten. Kies uitsluitend compacte exemplaren met gezonde, groene bladeren. Koop nooit planten met zwakke scheuten. Neem ook geen oud zaad. Groentebedden krijgen meer kleur als u tussen de rijen groenten wat ganzenbloemen zet. Deze planten vormen geen bedreiging voor de groenten. Verplanten van ganzenbloemen kan zelfs terwijl ze al bloeien. Volle zon. Ganzenbloemen groeien het best op een standplaats in de volle zon. Doorlatende, humusrijke grond. De planten gedijen bijzonder goed in licht zure grond. Houd de grond daarnaast ook gelijkmatig licht vochtig. Ganzenbloemen kunnen door meeldauw worden aangetast. Bij echte meeldauw ontstaat er een poederachtige aanslag. Bij valse meeldauw ontstaan geelbruine of rode vlekken met een witte aanslag op de onderkant van het blad. Aangetaste planten verwijderen, de overige met een fungicide behandelen.

Aanbevolen berichten