Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Filipendula

Filipendula

Veel van de filipendula soorten werden vroeger tot het plantengeslacht Spiraea gerekend. De planten komen in de natuur voor op vochtige weilanden, sommige zijn ook bij ons inheems. De krachtige bladeren zijn geveerd of gelobd. De crèmewitte, roze of rode bloemen verschijnen in grote pluimen en verspreiden een zachte geur.

Filipendula kamtschatica kan een hoogte en breedte van 2-2,5 m bereiken. De grote bloempluimen bloeien in juli en augustus.

Filipendula rubra wordt 1-1,8 m hoog en bloeit in juni en juli. De roze tot rode bloemen geuren sterk. Het ras ‘Venusta’ heeft bijzonder grote karmijnroze tot rode bloemen. ‘Venusta Alba’ is vrijwel identiek, maar de bloempluimen zijn wit.

Filipendula purpurea bloeit in juni donkerroze tot karmijnrood en wordt 80 tot 100 cm hoog. Het is een uitstekende oeverplant. Veelgevraagde rassen zijn ‘Elegans’ en ‘Alba’ met witte bloemen.

Filipendula palmata heeft zachtroze bloemen van juni tot augustus. Ze verschijnen op 30-100 cm hoge stengels. Bijzonder populair is de rijkbloeiende, roze ‘Nana’, die slechts 30-50 cm hoog wordt.

Filipendula ulmaria ook wel moerasspirea genoemd bloeit crèmekleurig van juli tot september en bereikt een hoogte van 50-200 cm. Zeer aan te bevelen is het ras ‘Plena’ met dichtgevulde bloemen. Kenmerkend voor ‘Aurea’ zijn de gele bladtekeningen.

Filipendula vulgaris wordt ook wel knolspiraea genoemd en blijft met 30 tot 60 cm hoogte aanmerkelijk kleiner dan de andere soorten. Deze soort stelt prijs op een zonnige en wat droge standplaats. De planten hebben knolvormige wortelstokken en varenachtige bladeren, aan de grond beginnend in rozetvorm. Ze bloeien in juni en juli roomwit. Goede rassen zijn ‘Plena’ en ‘Rosea’.

Filipendula Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Giftig
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Vochtig
  Hoogte tot: 2.5 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Filipendula

De standplaats van de Filipendula

Aan de rand van een vijver en in de halfschaduw gedijen alle soorten uitstekend, met uitzondering van Filipendula vulgaris. Veel ruimte is vereist voor Filipendula kamtschatica. Op een moerassige plaats met een waterstand van maximaal 3 cm kunt u Filipendula ulmaria goed laten verwilderen. In een halfbeschaduwde border komen alle soorten mooi uit, behalve Filipendula vulgaris. Een rotstuin of een zonnige border met kalkhoudende grond is een gunstige standplaats voor Filipendula vulgaris.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige plant tijd. Ingewortelde filipendula’s organische mest geven en de grond met compost bedekken. Bij droogte wekelijks water geven. De grond aanvullend met mulch bedekken. In mei nog een keer een geringe dosering volledige meststof geven. Opgroeiende hoge planten ondersteunen. Voor het invallen van de vorst de scheuten een handbreed boven de grond afsnijden. U kunt de planten nu ook delen. Haal na het terugsnijden de wortelkluiten uit de grond en snij deze met een scherp mes in stukken. Plant ze in vochtige grond.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar compacte jonge planten met veel bladeren in potten. Koop nooit planten met lange en dunne scheuten of met gelige bladeren. Neem ook geen planten waarvan de wortels al uit het potgat groeien. Zichzelf uitzaaiende rassen brengen nakomelingen voort. Voorkom dit door de uitgebloeide bloemen af te snijden. Hoge soorten staan minder stevig in de schaduw en hebben vooral op winderige plaatsen steun nodig. Zon tot halfschaduw. Hoe zonniger de standplaats, hoe vochtiger de grond moet zijn. Koele plaatsen zijn het meest geschikt. Vochtige, voedselrijke grond. Filipendula’s houden van zware, leemhoudende, humusrijke grond. De bladvlekkenziekte manifesteert zich door gelig bruine, licht omrande vlekken op de bladeren. Deze worden later bruin. Vooral verzwakte planten op de verkeerde standplaats lopen het risico door deze schimmelziekte te worden aangetast. Verwijder en vernietig zieke bladeren.

Aanbevolen berichten