Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Fijnstraal

Fijnstraal

Tot het plantengeslacht Fijnstraal (Erigeron) behoren planten van een vrij uiteenlopend uiterlijk. De talrijke rassen zijn langlevende, veelgevraagde vaste planten. Ze werden ontwikkeld uit kruisingen tussen vooral in Noord-Amerika voorkomende soorten. De bloemen verschijnen in juni en juli. Bij de juiste behandeling kan het tot een nabloei in augustus en september komen. De enkelvoudige, halfgevulde of gevulde bloemen hebben een doorsnee van 2-5 cm. Ze bloeien in koele tinten zoals wit, roze, purperrood, violet en blauw. De planten bereiken een hoogte van 60-80 cm.

Bekende rassen zijn ‘Adria’, die met grote, halfgevulde, violette bloemen bloeit en 60 cm hoog wordt. ‘Strahlenmeer’ bloeit enkelvoudig en lichtviolet en bereikt een hoogte van 70 cm. ‘Violetta’ wordt even hoog en heeft donkerviolette, dicht gevulde bloemen. Halfgevuld en karmijnroze bloeit de beproefde ‘Foersters Liebling’, terwijl ‘Marchenland’ zachtroze bloemen heeft, eveneens halfgevuld. ‘Rotes Meer’ is diep donkerrood. Het bekendste witbloeiende ras is de 60 cm hoge ‘Sommerneuschnee’.

Erigeron karvinskianus wordt in ons klimaat eenjarig geteeld. De kleine, sierlijke bloemen die sterk aan madeliefjes doen denken, verschijnen van mei tot oktober op lange, overhangende of kruipende scheuten en kunnen op dezelfde plant in het begin wit en later roze zijn. Erigeron karvinskianus is een uitstekende plant voor potten en bakken op het balkon, maar gedijt ook goed in de volle grond. Terwijl de rassen prachtige exemplaren voor borders met vaste planten opleveren, heeft de eenjarige Erigeron karvinskianus met haar wat rommelige, speelse scheuten eerder het karakter van een wilde plant.

Fijnstraal Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig, Meerjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Erigeron

De standplaats van de Fijnstraal

Evenals het uiterlijk van de planten, is ook de toepassing heel verschillend. Gemeenschappelijk is de voorkeur voor een zeer zonnige standplaats met niet te zware grond. De fijnstraal rassen zijn ideale planten voor zonnige borders en perken. Erigeron karvinskianus daarentegen komt het mooist uit als hangplant in hangpotten en balkonbakken. Als onder beplanting in kuipen met planten op stam, verzacht ze de strenge lijnen en zorgt ze voor een speels effect.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is een gunstige planttijd voor vaste planten. Oudere vaste planten kunt u nu opgraven, delen en opnieuw planten. Erigeron karvinskianus is gevoelig en mag pas na half mei buiten worden geplant. Opgroeiende vaste planten hebben ondersteuning nodig. Snij de planten na de eerste bloei met eenderde terug om de ontwikkeling van nieuwe bloemen te bevorderen. Snij de vaste planten na de eerste vorst een handbreed boven de grond af. Daarna met compost en bladeren of takken afdekken. De eenjarige planten uit de potten halen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop compacte en sterke jonge planten met frisgroene bladeren die niet door plagen zijn aangetast. Koop nooit langgerekte, vergeelde jonge planten met dunne scheuten of planten met lichte, poederachtige aanslag op de bladeren. Erigeron karvinskianus is eenjarig. Zaai vanaf maart binnenshuis. Druk het zaad slechts licht aan, het heeft licht nodig om te kiemen. Oudere vaste planten bloeien minder uitbundig. Deel en verplant ze daarom om de drie jaar. Volle zon. Fijnstraal gedijt het beste op een zonnige, warme en beschutte standplaats. Doorlatende grond. De planten geven de voorkeur aan humus en voedselrijke grond. Zware grond met compost en zand verbeteren. Fijnstraal kan door echte meeldauw worden aangetast. Deze schimmelziekte is te herkennen aan de lichte, poederachtige aanslag op de bladeren. Bij een ernstige aantasting vergelen en verdrogen de bladeren. Behandel de planten al bij de eerste symptomen met een fungicide uit de vakhandel.

Aanbevolen berichten