Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Eenjarige scheefbloem

Eenjarige scheefbloem

Eenjarige seheefbloemen lijken sterk op de meerjarige soorten (Iberis sempervirens en Iberis saxatilis). Het plantengeslacht behoort tot de kruisbloemenfamilie. Om knolvoet bij groenten te voorkomen kunt u seheefbloemen beter niet in de buurt van kruisbloemige familieleden als kool, rammenas en radijs planten. Meerjarige Scheefbloemen zijn zodenvormende halfheesters met gedeeltelijk verhoutende scheuten. Eenjarige familieleden hebben zachte, kruidachtige, goed vertakte scheuten.

Iberis atnara, de bittere scheefbloem, heeft uitsluitend witte bloemen. De bloemschermen bestaan uit talrijke, geurende bloemen met vier bloembladeren. In de uitbloei fase schieten de bloemschermen nog wat omhoog. Aan te bevelen rassen zijn ‘The Empress’, ‘Iceberg’ en ‘Iceberg Superior’. Ze worden allemaal 30-35 cm hoog. Aantrekkelijk zijn ook ‘Tom Thumb’ en ‘Pumila’. Beide blijven zeer laag.

Iberis umbellata heeft gelijkmatige, halfronde bloeiwijzen, die weliswaar niet geuren, maar in diverse kleuren stralen, namelijk frisroze, rood, purper, violet en wit. In de handel zijn verschillende mengsels verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Fairy’ (alle kleuren,25 cm), ‘Regular’ (35 cm) en ‘Mercury’ met grote bloemen in diverse kleuren (25 cm).

Eenjarige scheefbloem Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Kalkhoudend
  Hoogte tot: 30 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Iberis amara, Iberis umbellata

De standplaats van de Eenjarige scheefbloem

Seheefbloemen kunt u in de vollegrond, maar ook in potten en schalen kweken. Als omlijsting van perken en borders komt de compacte, goed vertakte groeiwijze mooi uit. U kunt met scheefbloemen ook een oprit of een grindpad opfleuren. Voor de rotstuin zijn de laagblijvende rassen een uitstekende keuze. In borders met vaste planten kunnen scheefbloemen de open plekken vullen die na het uitbloeien van bolgewassen zijn ontstaan en die nog niet worden opgevuld door jonge vaste planten. Een ideale plaats is de voorgrond van een border, tussen andere zodenvormende planten. Voor de vaas zijn vooral de lang houdbare rassen van Iris umbellata aan te bevelen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai vanaf maart binnenshuis of vanaf april/mei direct in de volle grond. Vanaf mei kunt u voorgekweekte scheefbloemen uitplanten, op 20-25 cm afstand van elkaar. Geef scheefbloemen om de twee weken vloeibare mest. Na de bloei met een derde terugsnijden. Daarmee maakt u een nieuwe bloei mogelijk. Niet teruggesneden planten kunnen zichzelf uitzaaien. Vanaf september kunt u eveneens in de volle grond zaaien. Bedek de plaats in de winter met rijshout. De scheefbloemen bloeien dan al vanaf mei. Uitgebloeide planten uittrekken en composteren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zaad in het tuincentrum of bij de zaadhandel. U kunt uiteraard ook jonge planten met glanzende, donkergroene bladeren kopen. Koop nooit langgerekte jonge planten die reeds bloeien of vlekken op de bladeren hebben. Na het uitbloeien de planten direct onder de bloeiwijzen afsnijden. Ze zullen dan na vier tot vijf weken opnieuw bloeien. Zaai met tussenpozen van twee weken. Daarmee kunt u de bloeiperiode met enkele maanden verlengen. Volle zon. Scheefbloemen gedijen het beste als ze ten minste zes uur per dag in de volle zon staan. Doorlatende grond. Plant scheefbloemen bij voorkeur in licht vochtige, lemige en kalkhoudende grond. In koude grond die het water vasthoudt, kan wortelrot optreden. De scheuten krijgen dan niet meer voldoende voedsel, de zoden worden van binnenuit bruin en sterven ten slotte af. Om dit te voorkomen moet u de grond voor het zaaien of planten diep losmaken.

Aanbevolen berichten