Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Eenjarige rudbeckia

Eenjarige rudbeckia

Evenals bij de meerjarige soorten, bestaan ook de bloemhoofdjes van eenjarige rudbeckia’s uit lintbloemen rond een kegelvormig centrum van donkere buisbloemen. Terwijl de vaste planten goudgeel bloeien, bloeien de rassen van eenjarige rudbeckia’s in uiteenlopende kleuren met enkelvoudige of gevulde bloemen.

Enkelvoudige bloemen in goudgele tinten geven bijvoorbeeld ‘Marmalade’ (50 cm), en de grootbloemige ‘Myjoy’, ‘Indian Summer’ en ‘Tetragold’ (alle 70-80 cm). ‘Toto’ (25 cm) groeit compact en heeft kleine bloemen.

Meerkleurige bloemen in bruine, oranje of goudgele tinten worden als zaadmengsels aangeboden. Kenmerkend voor ‘Gloriosa Daisy’ (tot 100 cm) zijn de zeer grote, goudgele tot donkerbruine bloemen. Die van ‘Rustic Dwarfs’ (50 cm) zijn geel, mahonie of bronskleurig.

Gevulde bloemen bieden ondermeer de rassen ‘Gloriosa Doublé Daisy’ en de halfgevulde ‘Goldilocks’. Deze laatste heeft grote bloemen en is sterk.

Eenjarige rudbeckia Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Humusrijk
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Rudbeckia hirta

De standplaats van de Eenjarige rudbeckia

Samen met andere zomerbloeiers zijn eenjarige rudbeckia’s goed te combineren in bonte borders. Tussen vaste planten kunnen ze op decoratieve wijze open plekken opvullen. De lage rudbeckia rassen zijn ook geschikt als omlijsting van borders met hoge, vaste panten. Ook in combinaties met houtige gewassen zijn deze sterke zomerbloemen aantrekkelijk. Tegen de achtergrond van donkergroene coniferen of altijdgroene struiken komen de stralende kleuren van de bloemen prachtig uit. Mooi staan ze ook bij struiken met bladeren in najaarskleuren. In kuipen bloeien eenjarige rudbeckia’s eveneens tot de eerste vorst.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
In maart of april binnenshuis zaaien en een keer verspenen. Vanaf half mei zelf opgekweekte of gekochte jonge rudbeckia’s op 30 cm onderlinge afstand in de volle grond planten. Voor een rijke bloei hebben rudbeckia’s regelmatig water en mest nodig. De hoge rassen staan soms wankel en moeten worden gesteund. Uitgebloeide bloemen doorlopend verwijderen. Tot ver in oktober krijgen de planten steeds nieuwe bloemen. Maar met de eerste vorst komt er een einde aan deze weelde. De dode planten composteren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het vroege voorjaar zaad of vanaf half mei voorgekweekte jonge planten in potten. Let op een vertakte, krachtige groei en goede wortelkluiten. Koop nooit langgerekte planten met vergeelde of gevlekte bladeren. Eenjarige rudbeckia’s zijn populaire snijbloemen. Snij ze pas als ze volledig open zijn. Het zaad behoudt zijn kiemkracht ongeveer drie jaar, als het op een droge en donkere plaats wordt bewaard. Volle zon. Eenjarige rudbeckia’s hebben een warme en beschutte standplaats nodig. Middelzware, humusrijke grond, die een gelijkmatige watervoorziening voor de planten waarborgt, maar zeker niet te nat is. Bij vochtig weer kunnen rudbeckia’s door valse meeldauw worden aangetast. Deze schimmel laat een grijswitte schimmelpels op de onderkant van de bladeren zien, op de bovenkant meestal lichte vlekken. Aangetaste bladeren verwijderen en vernietigen. Bestrijding met een fungicide is niet de moeite waard.

Aanbevolen berichten