Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Eenjarige ridderspoor

Eenjarige ridderspoor

Eenjarige ridderspoor, ofwel valse en wilde ridderspoor behoorden vroeger tot het geslacht Delphinium maar tegenwoordig tot het geslacht Consolida. Typerend zijn de fijn geveerde bladeren en de gespoorde bloemen die in lange, aarvormige trossen bij elkaar zitten.

Consolida ajacis, de valse ridderspoor, groeit onvertakt en heeft witte, roze, karmijnrode, lichtblauwe en violette bloemen. Planten en zaad worden meestal als mengsels aangeboden. Zo zijn er de hyacintbloemige mengsels. Deze bestaan uit tot 50 cm hoge planten met gevulde bloemen, of uit zeer hoge planten van meer dan 1 m. Zeer vroeg bloeien de 80 cm hoge planten van het Early Bird mengsel.

Consolida regalis wordt wilde ridderspoor genoemd en komt als akkeronkruid in Nederland en België sporadisch in het wild voor. Voor de tuin zijn de Exquisit en Regal mengsels verkrijgbaar. De planten groeien vol en rijk vertakt en bloeien op 80-110 cm hoge stengels.

Chinese ridderspoor (Delphinium grandiflorum) wordt wel tot het geslacht Delphinium gerekend. Het is eigenlijk een vaste plant, maar leeft slechts kort en wordt daarom meestal een-of tweejarig geteeld. Chinese ridderspoor heeft blauwe bloemen op vertakte scheuten. Het ras ‘Blauer Spiegel’ wordt 50 cm hoog ‘Zwerg’ slechts 20 cm.

Eenjarige ridderspoor Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus
  Bijzonderheden: Goede snijbloem, Giftig
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Consolida ajacis, Consolida regalis

De standplaats van de Eenjarige ridderspoor

Deze ridderspoor soorten zijn hele geschikte planten voor borders van zomerbloemen, maar ze passen even goed in een border met gemengde vaste planten. Het mooist komen ze uit in groepen tussen andere planten. Belangrijk is een zonnige standplaats met diep losgemaakte, voedselrijke grond, die ook wat kalk mag bevatten. Op plaatsen met veel wind kunnen hoge planten gemakkelijk omvallen. Zet ze daarom tegen een schutting of een muur waar ze tegenaan kunnen leunen, of zorg voor een andere steun. Het zijn met name de gevuld bloemige mengsels die uitstekende en lang houdbare snijbloemen opleveren. Planten in volle bloei kunt u ook goed drogen. De zachte kleuren blijven daarbij goed behouden.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Vanaf eind maart kunt u eenjarige ridderspoor direct in de volle grond zaaien. U kunt de planten ook voorkweken in potjes van geperste turf. Hoge planten op tijd met stokken of speciale houders ondersteunen, zodat ze bij wind en regen niet omvallen of knakken. Bij droogte rijkelijk water geven. Haal het rijpe zaad van de planten. Bewaar dit koel en droog, tot u in het volgende voorjaar gaat zaaien. Voor een zeer vroege bloei in het najaar zaaien. Bescherm de jonge planten in de winter.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar zaad. U kunt in het voorjaar ook stevige, gezonde jonge planten kopen. Deze mogen echter nog niet bloeien. Koop nooit langgerekte planten met erg in elkaar verstrengelde wortels. Deze wortelen slecht. Verwijder de stengels van uitgebloeide bloemen boven het bovenste blad om de bloeitijd te verlengen. Valse en wilde ridderspoor behouden ook na het drogen hun zachte kleuren. Droog ze op een donkere, luchtige plaats. Zon. In de volle zon bloeien de planten het rijkst. Daarnaast hebben ze een beschutte plaats nodig. Vruchtbare, diepe grond. De planten geven de voorkeur aan licht alkalische grond. Voeg wat kalk toe aan zure grond. Een aantasting door bepaalde bacteriën kan ertoe leiden dat er op de bladeren en stengels ronde, teerachtige vlekken verschijnen. Deze ziekte kan niet worden bestreden.Verwijder en vernietig de aangetaste planten zo snel mogelijk. In geen geval composteren!

Aanbevolen berichten