De bloemen van duifkruid lijken op kleine speldenkussens. In werkelijkheid is elke bloem echter een bloeiwijze met bloemblaadjes aan de rand en veel dicht op elkaar staande bloemen binnenin. De witte, blauwe of violette bloeiwijzen zitten op hoge, dunne, fijnbehaarde stengels met slechts enkele grijsgroene, lancetvormige bladeren. De bloemen zijn een attractie voor vlinders. Deze insecten hebben een voorkeur voor smalle bloembuisjes, omdat ze met hun lange zuigsnuit goed bij de nectar van deze bloemen kunnen komen.

De volgende rassen worden hoofdzakelijk aangeboden: ‘Clive Greaves’ met lichtblauwe bloemen, ‘Blauer Atlas’ en ‘Stafa’ beide donkerblauw, ‘Prachtkerl’ in helderblauw, ‘Nachtfalter’ met violette en ‘Miss Willmott’ met roomwitte bloemen.

Duifkruid Eigenschappen

    Soort:

      Meerjarig

    Bloeiperiode:

      Juni, Juli, Augustus, September

    Bijzonderheden:

      Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem

    Standplaats:

      Zon

    Grond:

      Voedselrijk, Doorlatend

    Hoogte tot:

      30 cm

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Scabiosa caucasica

    De standplaats van de Duifkruid

    Duifkruid is een prachtige, klassieke vaste plant voor de border. Deze plant is ook geschikt als omlijsting van perken of als beplanting voor grote kuipen. Plant duifkruid in zonnige borders. Daar kunnen ze het dominante effect van grotere planten afzwakken en overgangen tussen afzonderlijke planten mooi laten verlopen. Ze komen het best tot hun recht in groepen van drie stuks of meer. Op een zonnige standplaats nabij houtige gewassen voelen deze planten zich ook thuis. Omdat ze aan wilde bloemen doen denken, passen ze ook goed in een natuurlijke beplanting. Voor rotstuinen kunt u het best lage rassen kiezen. Duifkruid kan ook in kuipen worden geplant. Aan de rand van de kuip kunt u Zilverschildzaad (Lobularia maritima) of Lobelia’s (Lobelia erinus) planten.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Gunstige plant tijd. Oudere planten of slecht bloeiende planten delen. Haal hiervoor te groot geworden planten uit de grond en trek ze uit elkaar. Plant de afzonderlijke delen op plaatsen die u voorbereid hebt. Geef elk voorjaar compost en een volledige meststof. Bij droog weer regelmatig water geven. Houd de aarde vochtig, maar niet te nat. Snoei duifkruid terug tot een handbreedte boven de grond. Bedek de plant met licht materiaal, zoals bladeren of stro. Gebruik liever geen compost, want dit houdt te veel vocht vast.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop in het voorjaar duifkruid als containerplanten. Let erop dat de bladeren gezond en stevig zijn. Koop nooit planten waarvan de wortels beginnen te rotten. Laat planten met sporen van insecten staan. In gebieden met veel wind heeft duifkruid ondersteuning nodig, zodat de bloemstengels niet knakken. Snij uitgebloeide bloemen regelmatig af, zodat de planten nieuwe knoppen kunnen vormen. Volle zon. Duifkruid gedijt het best op zonnige plaatsen. In zeer warme streken is een beetje schaduw welkom. Doorlatende grond. De grond moet los en rijk aan voedsel zijn. In geen geval mag de grond doornat zijn. Duifkruid is erg gevoelig voor stilstaand water rond de wortels. Deze rotten snel. Boven de grond ziet de plant er dan uit alsof ze gaat verwelken. In het beginstadium is radicaal snoeien van de wortels zinvol. In een later stadium heeft dit geen zin.