Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Daglelie

Daglelie

Er zijn niet veel plantengeslachten waarvan zo veel rassen bestaan als van daglelies. Vooral in de Verenigde Staten werden in de laatste twintig jaar jaarlijks honderden nieuwe rassen ontwikkeld.

De zuivere soorten komen in de tuin minder voor dan de rassen. Desondanks zijn ze zeer de moeite waard. Zo kennen we ondermeer Hemerocallis citrina (lichtgeel, geurend), Hemerocallis fulva (oranjebruin), Hemerocallis lilioasphodelus (lichtgeel, geurend), Hemerocallis minor (citroengeel, geurend), Hemerocallis middendorffii (goudgeel) en Hemerocallis thunbergii (citroengeel).

De rassen kunnen in drie groepen worden onderverdeeld. De bloemen van de grootbloemige rassen hebben een doorsnee van meer dan 11,5 cm en de planten worden 50-120 cm hoog. De middelgrote rassen hebben bloemen van 7,5-11,5 cm doorsnee en bereiken een hoogte van 50-90 cm. De kleinbloemige rassen hebben bloemen van minder dan 7,5 cm doorsnee en worden 30-80 cm hoog. Er kan ook onderscheid worden gemaakt naar de bloeiperiode. Vroege daglelies bloeien vanaf eind mei, middelvroege vanaf juli en late in augustus en september De bloemen van daglelies verschijnen op lange, veelal vertakte stengels boven riem vormige bladeren. De rassen met smalle bloembladeren lijken stervormig te bloeien, die met brede bloembladeren doen aan trechtervormige lelies denken. Elke afzonderlijke bloem bloeit meestal slechts één dag, een feit waaraan de planten hun naam te danken hebben. Aangezien de planten voortdurend nieuwe bloemen ontwikkelen, is er toch sprake van een lange bloeiperiode. Het aantal kleuren is overweldigend. Bijzonder vaak komen gele en oranje tinten voor. Talrijke rassen bloeien ook twee- of driekleurig.

Daglelie Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Geurend, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Lichtvochtig
  Hoogte tot: 1,25 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Hemerocallis

De standplaats van de Daglelie

Daglelies zijn sterke, lang levende vaste planten, die bij voorkeur vele jaren op dezelfde plaats blijven staan. In een border zijn grootbloemige daglelies toon aangevende vaste elementen. De kleine rassen passen goed in het midden of op de voorgrond. Aan de vijverrand weerspiegelen de planten zichzelf schilderachtig in het water. Aan de zonnige rand van een groep houtige gewassen, zorgen daglelies de hele zomer voor kleur. Hier krijgen ze ook de warmte die voor een rijke bloei nodig is. Ook in kuipen gedijen de planten goed. Hiervoor komen vooral de kleinbloemige rassen in aanmerking.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is een gunstige tijd om te planten. Snij bij ingewortelde daglelies de oude bladeren af en geef per pol wat compost en 50 g volledige mest. Te groot geworden planten kunt u nu delen. Geef bij droogte om de twee weken water. Snij verwelkte bloemen af. Snij de stengels pas af als alle bloemen zijn uitgebloeid. Vervang de mulchlaag. Te grote, armetierig bloeiende planten nu delen, zodat ze weer rijk bloeien. Laat de bladeren staan, ze beschermen de planten in de winter. Bladeren en compost rond de plant verdelen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop daglelies met krachtige, vlezige wortels en met ten minste twee uitlopende blad kuiven. Koop nooit kleine, beschimmelde of uitgedroogde wortelstokken. Neem ook geen planten met rottende wortels of bladeren. Rassen met gele en oranje bloemen bloeien zeer rijk. Andere kleuren daarentegen, bloeien in een koele zomer minder rijk. De zogenoemde tetraploïde planten hebben grote bloemen en dikke stengels. Zon tot halfschaduw. Daglelies bloeien het rijkst op een warme standplaats met veel zon. Doorlatende grond. Daglelies hebben voedselrijke, licht vochtige grond nodig, die echter geen overtollig water vasthoudt. Bij aanhoudend zacht en vochtig weer kunnen slakken de planten kaal vreten. De snelste bestrijdingsmethode is het verzamelen van de slakken. U kunt ook obstakels rond grotere bedden of borders plaatsen of schoteltjes met bier in de nabijheid van de planten zetten.

Aanbevolen berichten