Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Convolvulus

Convolvulus

Vaak wordt convolvulus bij de klimplanten ingedeeld, maar de soorten voor de tuin klimmen niet.

De vrolijke, trechtervormige bloemen van Convolvulus tricolor (dagschone) hebben, zoals de soortnaam al suggereert, drie kleuren: een donkerblauwe, purperroze of violette rand en een witte keel met een geel centrum. De dagschone heeft eerst korte, kruipende scheuten, die later rechtop gaan staan en tot volle, rijkvertakte planten opgroeien. Diepblauwe bloembladeren en een wit met gele keel zijn het kenmerk van ‘Royal Ensign’. Er zijn weliswaar ook andere afzonderlijke rassen verkrijgbaar, maar meestal kunt u alleen zaadmengsels kopen.

Convolvulus sabatius is een meerjarige plant met lange, hangende scheuten. Aangezien deze plant vorst gevoelig is, wordt ze meestal eenjarig gekweekt. Als u dat wilt, kunt u haar heel goed binnenshuis laten overwinteren. De bloemen gaan alleen open als de zon schijnt. Ze sluiten zich ’s avonds. De lichtblauwe kleur contrasteert mooi met de zilvergrijze bladeren.

Convolvulus Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Convolvulus

De standplaats van de Convolvulus

Convolvulus houdt van zon en losse, luchtige grond. Door haar lage, compacte groeiwijze en de kruipende scheuten is de dagschone zeer geschikt als omlijsting voor borders en perken. Maar u kunt de planten voor grotere vlakken ook als bodembedekker gebruiken. Verder kunt u met een enkele plant levendige kleviraccenten in de rotstuin zetten. Convolvulus sabatius is met haar hangende scheuten geschikt voor hangpotten en balkonbakken. Op glooiingen en stapelmuurtjes geplant, kan deze soort binnen korte tijd voor een waterval van bloemen zorgen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
C. tricolor kunt u vanaf april direct ter plaatse zaaien. Wilt u krachtige planten, dan kweekt u ze vanaf begin april binnenshuis voor. Oudere zaailingen zijn moeilijk te verplanten. Zaai daarom in potten en plant de zaailingen met kluit in mei. Houd de grond vochtig maar niet nat. Haal uitgebloeide bloemen weg om de bloei te stimuleren. Convolvulus tricolor is eenjarig. Convolvulus sabatius kan binnenshuis bij 5-10°C overwinteren. Snij de scheuten dan terug, zet de plant op een lichte plaats en houd haar droog.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop van Convolvulus tricolor uitsluitend zaad. Van Convolvulus sabatius kunt u het beste jonge planten in potten kopen. Koop nooit oudere planten van Convolvulus tricolor en zeker geen planten die reeds in bloei staan. Vermeerder C. tricolor in het najaar door kopstekken. Laat drie stekken in een pot met zaaiaarde wortelen.Trek er folie overheen. Geef convolvulus slechts weinig mest, anders maken de planten meer bladeren dan bloemen. Volle zon. Deze soorten convolvulus gedijen in de volle zon en verdragen zelfs hitte. In de halfschaduw bloeien ze minder uitbundig. Doorlatende, normale tuingrond. De planten zijn niet bestand tegen grond die water vasthoudt. Als de bladeren bleek worden of een zieke indruk maken, moet u de plant controleren op een aantasting door witte vlieg. Deze minuscule insekten zitten op de onderkant van de bladeren. Bij een aantasting spuiten met zeepsop of de plant weggooien.

Aanbevolen berichten