Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Astilbe

Astilbe

Astilbes, foutief ook wel eens spirea genoemd, brengen met hun diep ingesneden bladeren en lange crème- of koraalkleurige. witte, roze of rode bloempluimen kleur in de tuin. Op deze kaart wordt het assortiment astilbes in diverse groepen met uiteenlopende hoogten en bloeitijden onderverdeeld. De rassen van de Astilbe Thunbergii Groep zijn met gemiddeld 120-180 cm hoogte de grootste binnen dit plantengeslacht. Ze bloeien in juli en augustus.

De talrijke rassen van de Astilbe Arendsii Groep zijn het meest gevraagd voor de tuin. De planten bereiken een hoogte van 60-120 cm en bloeien afhankelijk van het ras tussen juli en september. Relatief vroeg bloeien de rassen van de Astilbe Japonica Groep. In juni en juli verschijnen er kegelvormige bloempluimen op stengels die slechts 40-60 cm hoog worden. De kleinste soort is Astilbe chinensis. Deze is afkomstig uit Tibet en bloeit bijzonder laat, namelijk in augustus en september. Het allerkleinste voor de tuin geschikte ras, Astilbe chinensis ‘Pumila’. wordt slechts 20-30 cm hoog

Astilbe Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Goede snijbloem, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Halfschaduw
  Grond: Humusrijk, Vochtig
  Hoogte tot: 1,25 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Astilbe

De standplaats van de Astilbe

Plant uw astilbes op halfbeschaduwde, beschutte plaatsen. In groepen van vijf of meer exemplaren in dezelfde kleur, komen de planten bijzonder mooi uit. De planten gedijen uitstekend in de vochtige halfschaduw aan de rand van een tuinvijver. Maar in de schaduw van bomen voelen de planten zich eveneens thuis. Als randbeplanting of als bodembedekker is vooral ‘Pumila’ met haar rechtop groeiende, mauve bloempluimen geschikt. Dit ras breidt zichzelf door kruipende wortelstokken spoedig uit en verdraagt ook wat drogere grond dan de meeste andere astilbes. Grote kuipen kunt u met compacte astilbes in uiteenlopende hoogten en verschillende kleuren beplanten.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is een gunstige tijd om te planten. Verdeel rond oudere planten een handvol organische volledige meststof en werk deze door de grond Astilbes hebben veel water nodig. Geef daarom bij droogte regelmatig water. Snij de planten na de eerste flinke vorst op 15 cm terug. Bescherm de planten vervolgens met compost, bladeren of versnipperde boomschors met daaroverheen een laag takken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop containerplanten met donkere, gezonde bladeren. Ze mogen nog niet bloeien. Koop nooit planten met verdroogde of reeds afgevallen bladeren. Kies ook geen planten met weinig of met dunne scheuten. Snij uitgebloeide bloemen af, zodat de planten aantrekkelijk blijven. Voor de winter snoeit u de planten op 15 cm terug. Vervolgens afdekken met een laag bladeren met daaroverheen dennentakken ter bescherming. Halfschaduw. De rassen van de verschillende groepen gedijen in de halfschaduw. In koele streken verdragen ze ook zon als de grond voldoende vochtig is. Vochtige, doorlatende grond. Verrijk de grond met organisch materiaal. Hoewel astilbes sterke planten zijn, kunnen ze te lijden hebben van te veel zon of droogte. Omgekrulde bladeren die geleidelijk vanaf de rand bruin worden, zijn een symptoom daarvan. Dit kunt u door regelmatig gieten of door verandering van standplaats verhelpen.

Aanbevolen berichten