Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Afrikaantje

Afrikaantje

Afrikaantjes hebben gele, oranje, rode of bruinachtige bloemen. Bladeren en bloemen verspreiden een ongewone geur. Afrikaantjes kunnen in drie hoofdgroepen worden onderverdeeld:

Tagetes Erecta Groep. De rassen binnen deze groep hebben bolvormige, gevulde bloemen die een doorsnee van meer dan 10 cm kunnen bereiken. De planten worden 50-120 cm hoog.

Tagetes Patula Groep. Deze rassen zijn bijzonder populair. De bloemen zijn met ongeveer 3 cm doorsnee veel kleiner dan die van de Erecta Groep. Er zijn enkelvoudig- en gevuldbloemige rassen, die ook tweekleurig kunnen zijn. De planten bereiken een hoogte van 30-60 cm.

Tagetes tenuifolia wordt ook ster afrikaantje genoemd. Deze soort heeft kleine, sierlijke, enkelvoudige bloemen en fijngeveerde bladeren. Ze worden tot 30 cm hoog.

Afrikaantje Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Humusrijk, Lichtvochtig
  Hoogte tot: 1,25 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Tagetes

De standplaats van de Afrikaantje

Afrikaantjes hebben veel zon nodig. Perken en borders stralen de hele zomer in warme kleuren als u er een aantal langbloeiende afrikaantjes in plant. Lage rassen zijn geschikt als onderbeplanting en in borders voor de voorgrond, terwijl hogere rassen ideale planten voor het midden of de achtergrond zijn. Met diverse rassen afrikaantjes van gelijke hoogte maakt u mooie perken in zonnige kleuren. In bakken en kuipen gedijen afrikaantjes even goed als in een border. Ze bloeien tot de vorst er een einde aan maakt.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai vanaf februari/maart in opkweekschalen of perspotjes. Om de planten af te harden, zet u de zaailingen in mei gedurende een week overdag op een beschaduwde plek in de tuin. Eind mei mogen ze op de bestemde plaats worden geplant. De grond met mulch bedekken. Verwijder uitgebloeide bloemen. Mest om de vier weken. Na de eerste vorst de planten uit het perk halen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zaad of compacte zaailingen in opkweekpotjes. Neem planten met veel donkergroene bladeren. Koop nooit langgerekte jonge planten met verlepte bladeren. Onverzorgd uitziende planten bloeien later meestal minder uitbundig. De wortels van afrikaantjes scheiden een stof uit die aaltjes wegjaagt. Plant afrikaantjes daarom ook tussen groenteplanten. Als u een late bloei vanaf juli voldoende vindt, kunt u afrikaantjes in maart/april ter plaatse zaaien. Zon. Afrikaantjes gedijen het beste in de volle zon. De meeste soorten en rassen bloeien onder goede condities de hele zomer. Humusrijke grond. Afrikaantjes gedijen in vrijwel elke grond. Van zware grond houden ze echter niet. Afrikaantjes zijn sterke planten en goed bestand tegen ziekten. Helaas zijn ze een lekkernij voor slakken. Zet fijnmazig gaas om de planten om ze te weren of plaats schoteltjes met bier om ze te vangen. Maak liever geen gebruik van de zeer giftige slakkenkorrels!

Aanbevolen berichten