Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Achillea

Achillea

Achillea’s bloeien de hele zomer door in schermen boven fijngeveerde grijze of groene bladeren. Bij talrijke soorten staan de bloemhoofdjes zo dicht bij elkaar, dat ze als kleurige parapluutjes boven de bladeren lijken te zweven. Van de meer dan honderd verschillende soorten en talloze rassen van Achillea zijn voor de tuin vooral de volgende soorten van betekenis:

De rassen van Achillea filipendulina bloeien in diverse gele tinten. Ze kunnen tot 1,2 m hoog worden en zijn zeer sterk. Het ras ‘Parker’ wordt om de prachtig goudgele bloemen het meest in borders toegepast.

Duizendblad (Achillea millefolium) is ook in Nederland en België inheems. De soort wordt 30-50 cm hoog en heeft in juli en augustus witte bloemen. Voor de tuin zijn vooral de veredelde rassen van betekenis. Deze bloeien niet alleen zwavelgeel, zoals ‘Schwefelblüte’, maar ook roze, rood enoranje. Soms hebben de afzonderlijke bloemen van de bloeiwijzen een wit of geel oog. Bekende rassen zijn onder meer de karmijnrode ‘Kel-wayi’, ‘Paprika’, ‘Red Beauty’ en de zalmroze ‘Wesersand-stein’. Deze rassen kLinnen 30-80 cm hoog worden.

Andere rassen van Achillea zijn ontstaan uit kruisingen van verschillende, veelal moeilijk te identificeren soorten en rassen. Ze bloeien in prachtige tinten en kunnen 30-120 cm hoog worden. Zeer bekend zijn de zwavelgele ‘Moonshine’ met haar grijsgroene bladeren en de goudgele ‘Coronation Gold’.

Wilde bertram (Achillea ptarmica) ziet er anders uit en stelt ook andere eisen. De planten komen in Europa voor op vochtige weiden. De gevulde, witte bloemen doen aan margrieten met enigszins losse bloeiwijzen denken. De planten groeien breed vertakt en worden 60-90 cm hoog. In tegenstelling tot andere soorten hebben ze vochtige grond nodig.

Achillea Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Droogbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 1,25 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Achillea

De standplaats van de Achillea

Het gewone duizendblad gedijt uitstekend op een grasveld. Voor borders van vaste planten zijn Achillea filipendulina en andere achillea rassen ideale bloeiende planten. Het mooist komen ze uit in groepen. Wilde bertram kan aan de rand van een tuinvijver worden geplant.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is een gunstige planttijd. Oudere planten hebben nu mest nodig. Twee tot drie jaar oude planten kunt u delen om ze te verjongen en om de groei in de hand te houden. Graaf de wortelstokken uit en deel deze in kleinere stukken. U kunt ook delen van de buitenste rand afsnijden. Jonge planten, zaailingen en gedeelde planten bij droogte wekelijks water geven, zodat de wortels kunnen aangroeien. Uitgebloeide bloeiwijzen regelmatig afsnijden. Voor het begin van de winter op 15 cm terugsnijden en met mulch bedekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop jonge planten in potten van 10 cm doorsnee of groter. Kies planten die al bloeien. Koop nooit planten met verwelkte of gele bladeren. Neem ook geen planten waarvan de wortels uit het drainagegat groeien. U kunt achillea’s drogen als u ze ondersteboven ophangt. Snij de bloemen vóór ze volledig open zijn, dan blijven de kleuren mooi. U kunt deze vaste planten ook zaaien. Dek het zaad niet af met aarde, achillea zaad heeft licht nodig. Zon. Achillea’s worden op een beschaduwde standplaats gauw lelijk en kunnen zwakke stengels krijgen. Doorlatende grond. Achillea’s kunnen in vrijwel iedere tuingrond groeien. Het is belangrijk op tijd meststoffen toe te voegen. Achillea’s worden af en toe door bladwantsen aangetast, die aan de bladeren, knoppen of aan de toppen van de scheuten zuigen. Deze krijgen misvormingen of verkommeren. Onderzoek op een koele ochtend de onderkant van de bladeren en spuit zonodig met een verantwoord middel.

Aanbevolen berichten