Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Veldsla

Veldsla

Veldsla, ook wel ezelsoren of rapunzel genoemd, was vroeger een wijd verspreid akker onkruid en komt in Nederland en België nog steeds in het wild voor. De moderne rassen bevatten in vergelijking met kropsla veel mineralen en vitaminen, vooral ijzer en vitamine A en C. Veldsla wordt in de winter en het voorjaar geoogst, als andere volle gronds sla het laat afweten.

Als lange dagplant gaat veldsla in de zomer ‘schieten’ en ontwikkelt ze bloemen. Zaai daarom niet voor half augustus en zorg dat de sla voor uiterlijk eind maart is geoogst. Winterharde rassen zijn in de volle grond met enige bescherming ook goed bestand tegen strenge vorst. Maar ook het kweken van niet winterharde rassen is de moeite waard, omdat deze voor de oogst in het najaar snel groeien en veelal malsere bladeren hebben.

Veldsla Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Januari, Februari, Maart, Oktober, November, December
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Humusrijk
  Hoogte tot: 10 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Valerianella locusta

Enkele Veldsla rassen en hun bijzonderheden:

 • Grote Noordhollandse: Langwerpige, middelgroene bladeren; snelle groei; hoge opbrengst; niet winterhard; teelt onder glas mogelijk.
 • Vit: Ronde, donkergroene bladeren; snelle groei; meeldauw resistent; in gematigd klimaat winterhard; kan onder glas.
 • Valgros: Langwerpige, lichtgroene bladeren; snelle groei; in gematigd klimaat winterhard; teelt onder glas mogelijk.
 • Groene Volhart: Rondachtige, licht gebogen bladeren in kleine rozetten; rijke opbrengst; bijzonder winterhard.
 • Gala: Donkergroene, rechtopgroeiende bladeren; snelle groei; hoge opbrengst; winterhard; ook voor de teelt onder glas. 
 • Promesse: Licht tot middelgroene, langwerpige, zwakglanzende, vrij dikke bladeren; bijna horizontale groeiwijze; voor de kas.
 • Verte de Cambrai: Matgroene, breedronde bladeren in dichte rozetten; rijke opbrengst; bijzonder winterhard.
 • Rosetty: Glanzende, ronde, diepgroene bladeren in dichtgevulde rozetten; goed winterhard.
 • Medaillon: Breedronde, donkergroene bladeren; rechtopgroeiend; tolerant tegen valse meeldauw; winterhard.
 • Pustado: Middelgroen, zwakglanzend, langwerpig blad; snelle groei; halfopgerichte groeiwijze; vooral voor de teelt onder glas.
 • Verella: Donkergroene, rondachtige bladeren in dichtgevulde rozetten; bestand tegen schimmelziekten; goed winterhard.
 • Valentin: Donkergroene, ovale bladeren in dichte rozetten; tolerant tegen meeldauw; winterhard; ook geschikt voor de kas.

Wetenswaardig:

Strenge vorst in de winter kan schade toebrengen aan uw veldsla. Bescherm de planten bij bevroren grond tegen te felle zon door ze af te dekken. Daarvoor kunt u speciaal vlies kopen, maar takkenbossen bieden ook voldoende bescherming. Veldsla ‘schiet’ als de dagen lang zijn. U herkent dit aan het vaster worden van het hart en de vorming van een bloemstengel. De bladeren van de planten worden dan hard en bitter van smaak. Houd u aan de aanbevolen zaai- en oogsttijden.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Oogst tot eind maart de laatste planten. Bladrozetten met in het midden een lange stengel waaraan zich bloemknoppen ontwikkelen, zijn taai en smaken bitter. Deze kunt u beter composteren. Zaai de veldsla voor de oogst in het najaar vanaf half augustus. Voor de overwintering en de oogst in het voorjaar zaait u half september. Snelgroeiende rassen kunt u vanaf oktober oogsten. Als u de mogelijkheid hebt veldsla onder glas te telen, kunt u de zaaiperiode met enkele weken verlengen. Onder plat glas is eind september de laatste zaai mogelijkheid. Mocht u in het bezit zijn van een kas, dan kunt u veldsla nog tot eind oktober zaaien. Vanaf half december moet u de planten afdekken tegen vorst. Folie is daarvoor niet geschikt. Als de sla onder een dichte laag sneeuw ligt, is geen bescherming meer nodig.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop altijd vers veldsla zaad.Voor de oogst in het voorjaar moet u een ras kiezen dat geschikt is om te overwinteren. Koop nooit zakjes zaad die al een jaar oud zijn. Oud veldslazaad kiemt niet goed meer. Een rijentrekker helpt u de afstand tussen de regels te markeren. Houd een afstand aan van 10 tot 15 cm. Breeduit gestrooid zaad alleen gebruiken op onkruidvrije grond. Anders komt de veldsla slechts onregelmatig op. Zon. Veldsla wordt van het najaar tot het voorjaar gekweekt en gedijt het beste op een plaats in de volle zon. Doorlatende, humusrijke grond. De planten houden van zandige, iets kalkhoudende kleigrond. Valse meeldauw is een schimmelziekte. Op de bovenkant van de bladeren verschijnen geelbruine vlekken, op de onderkant een witachtige schimmelpels. Zaai niet te dicht en geef voorzichtig water. Aangetaste planten bespuiten met gier van akkerpaardestaart.

Aanbevolen berichten