Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Strofaria

Strofaria

Strofaria’s (Stropharia rugosoannulata) komen in de natuur betrekkelijk zelden voor. Ze groeien op verrot, plantaardig afval. Onderzoeksinstituten en professionele kwekers zijn erin geslaagd een aantal cultuurstammen te selecteren.

Het uiterlijk van jonge strofaria’s doet aan dat van eekhoorntjesbrood denken. De hoedjes zijn eerst geel- tot roodbruin, later bleekgeel tot kastanjebruin. Bij jonge paddenstoelen is de rand van het hoedje door een dun vlies verbonden met de steel. Later bereiken de hoeden een doorsnee van 8-18 cm. De lamellen zijn bij rijpe paddenstoelen donkerlila en ze geven af. De stelen zijn geelbruin, zeer dikvlezig en beringd.

Het vlees is wit, direct onder de huid enigszins gelig. De geur doet aan rammenas denken. De smaak is mild. Het kweken is niet moeilijk. Het gemakkelijkst gaat dit met behulp van balen stro. De paddenstoelen worden dan niet door sporen vermeerderd, maar door kant-en-klaar verkrijgbare zwamvlokken (mycelium of broed) die op steriel stro worden overgebracht (geënt).

Strofaria Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Eetbare delen
  Standplaats: Schaduw
  Grond:
  Hoogte tot: 20 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Stropharia rugosoannulata

Strofaria’s bewaren, bereiden en conserveren

Strofaria’s groeien op strobalen veelal in dichte groepen bij elkaar. Vers geoogste strofaria’s hoeven niet te worden gewassen. Snij alleen de onderkant van de stengels af als er nog stroresten aan zitten. In de koelkast zijn de paddenstoelen drie tot vier dagen houdbaar.

Bij het koken geven de rijpe sporen een donkere kleur aan de gerechten. Als u daar niet van houdt, kunt u de lamellen van oudere paddenstoelen met een scherp mes verwijderen. Snij de paddenstoelen niet te fijn, het vlees krimpt sterk bij het bereiden. Ze zijn geschikt voor soepen en sauzen. Fijngehakt kunt u ze ook in plaats van vlees gebruiken om er heerlijke ‘gehaktballetjes’ van te maken. Met ham, kaas en strofaria’s kunt u een bijzonder smakelijke vulling voor pizza’s maken.

De beste conserveringsmethode voor strofaria’s is invriezen. Jonge exemplaren vriest u in z’n geheel in, oudere kunt u beter in schijven snijden. Blancheren is niet nodig. Strofaria’s zijn ongeveer 10 maanden in de diepvries houdbaar. Ze worden in bevroren toestand verwerkt. Het overschot van een al te rijke oogst kan ook in een aftreksel van azijn worden geconserveerd. Voor 1 kg paddenstoelen heeft u 0,5 l wijnazijn nodig, 1 kopje water, 3 laurierbladeren, enkele korrels peper, piment en mosterdzaad, 1 eetlepel suiker, 1 theelepel zout en 20 pareluitjes. De strofaria’s tien minuten koken en in potten doen. Het aftreksel opkoken, over de paddenstoelen gieten en de potten sluiten. Ze zijn enkele maanden houdbaar.

Tip: De maden van paddenstoelvliegen en -muggen (Megoselia en Lycoriella) worden slechts enkele millimeters lang. Ze kunnen talrijke gangen vreten van de steel tot in het hoedje. De insecten worden door de intensieve geur aangelokt om hun eieren te leggen. Oogst de paddenstoelen daarom door ze voorzichtig uit het stro te draaien. Afgesneden stronken trekken plagen aan.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zet uw teelt tussen april en juli op. De strobaal goed natmaken en af laten druipen. Daarna met mycelium enten. Een temperatuur van 25°C is optimaal. Op in het najaar geënte balen kunnen vanaf mei de eerste paddenstoelen verschijnen. Van een in het voorjaar aangelegde cultuur kunt u na drie maanden voor de eerste keer oogsten. Zie voorjaar. De maanden september en oktober zijn eveneens een goed tijdstip voor het opzetten van de teelt. Ga te werk als in het voorjaar. De eerste paddenstoelen kunt u in het voorjaar verwachten. In gebieden met koude winters de strobaal beschermen met stro of bladeren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar gezond, op stro gekweekt broed (mycelium) van deze paddenstoel. Het schimmelgevlecht moet duidelijk zichtbaar zijn. Koop nooit broed dat lilagroene of grijsbruine schimmels bevat. Geënte strobalen, waarop na vijf maanden nog geen paddestoelen groeien, met een ongeveer 5 cm dikke laag aarde afdekken. Het stro van leeg geoogste balen is geschikt om in de tuin als mulchlaag te gebruiken. Schaduw. Strofaria’s hebben een beschaduwde plaats nodig. De temperatuur mag in geen geval boven de 35°C komen. Gebruik uitsluitend balen gezond stro dat niet met schimmel- of onkruiddodende middelen is behandeld. Slakken houden van deze paddenstoelen. Bescherm de geënte strobalen daarom met een rand van vers zaagsel of plaats er een ‘slakkenhekje’ met een scherpe kant om heen. Strooi in geen geval slakkenkorrels, omdat het mycelium het vergif kan opnemen.

Aanbevolen berichten