Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Stengel-ui

Stengel-ui

Van stengel-uien (Allium fistulosum) worden de stengels (schachten) en de bladeren gebruikt. Evenals alle andere uien-soorten hebben ook stengel-uien lange, holle bladeren. Het bijzondere kenmerk van stengel-uien is echter dat de planten geen bollen vormen, maar slechts verdikte stengels. Door aanaarden blijft een groot deel van de stengels blank.

Niet winterharde rassen worden in het voorjaar gezaaid. Ze kunnen van de zomer tot de vroege herfst worden geoogst. Winterharde rassen kunnen nog midden in de zomer worden gezaaid. U kunt ze gedurende de groeiperiode oogsten, of laten overwinteren tot het volgende voorjaar. In een gemengde cultuur gedijen stengel-uien goed met peen, komkommers en sla. Kool en bonen daarentegen zijn ongeschikte buren.

Stengel-ui Eigenschappen
   
  Oogstperiode: April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Allium fistulosum

Winterharde rassen:

 • Winterhecke: Geen bolvorming; korte, witte schacht; pittige smaak; voor hartige kwark, rauwkost, soepen; afdekken met dennentakken.
 • Mythos: Geen bolvorming; witte schacht; zacht-pittige smaak; voor hartige kwark, rauwkost, soepen; sterk, snelgroeiend gewas.
 • Toga: Geen bolvorming; middellange, rode schacht; zachte smaak; voor rauwkost en als decoratie.
 • Tsukuba: Geen bolvorming; korte, witte schacht; zeer lange bladeren; voor rauwkost en soepen; afdekken met dennentakken.

Niet winterharde rassen:

 • Evergreen Bunching: Geen bolvorming; middellange, witte schacht; verfijnde, milde smaak; voor hartige kwark, sauzen, rauwkost.
 • Ishikura: Geen bolvorming; zeer lange, witte schacht; milde smaak; voor rauwkost en als groente.
 • Kaigaro: Geen bolvorming; middellange, witte schacht; zeer milde smaak; voor hartige kwark, sauzen en rauwkost.
 • Laguna: Geen bolvorming; middellange, witte schacht; milde smaak; voor rauwkost en als groente.
 • Polo: Geen bolvorming; zeer lange, witte schacht; donkere bladeren; zeer milde smaak; in het bijzonder geschikt voor rauwkost.
 • Kincho: Geen bolvorming; middellange, witte schacht; lange bladeren; milde smaak; voor rauwkost en als groente.
 • Stamm Perfekta: Geen bolvorming, maar onderaan verdikte, witte schacht; lange bladeren; dicht zaaien; voor sauzen en rauwkost;
 • Emerald Isle: Geen bolvorming; middellange, witte schacht; middelgroene, stevige bladeren; zachte smaak; voor soepen en rauwkost.

Tips: Met een kleine truc kunt u ook van gewone uien (Allium cepa) ‘stengel-uien’ kweken. Zaai het zaad per regel zeer dicht en oogst de uien als de planten nog geen of slechts zeer kleine bollen hebben gevormd. Laat enkele planten per rij staan, zodat deze kunnen uitgroeien tot gewone uien.

Lange, witte en malse schachten met een bijzonder milde smaak ontstaan als u de planten van alle rassen goed aanaardt.

Stengel-uien hebben krachtig groene, toegespitste bladeren en staan niet alleen mooi in de moestuin, maar ook in een kruidentuin.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai stengel-uien in maart binnenshuis in schalen of vanaf april in de volle grond. Houd tussen de rijen een afstand aan van 15 cm. Voorgekweek-te planten kunt u eind april op 3-4 cm van elkaar planten. Winterharde rassen vanaf april oogsten door de grond voorzichtig met een spitvork los te maken. Vanaf juni kunt u de in het voorjaar gezaaide uien oogsten. Begin augustus de winterharde rassen dun in rijen zaaien (afstand 15 cm). Niet-winterharde rassen oogsten, winterharde afdekken met bladeren of stro.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zaad van verschillende rassen. U kunt ook voorgekweekte, gezonde jonge planten met een krachtig groene kleur kopen. Koop nooit zaad dat van het vorige jaar is overgebleven. Neem ook geen planten met rottende bladeren. Combineer winterharde stengel-uien met meerjarige Aardbeien. Zo hebben ze geen last van de grondbewerking die nodig is voor eenjarige planten. De zachtste smaak hebben stengel-uien als ze nog zeer klein zijn. Zon. Stengel-uien gedijen het beste op een warme standplaats in de volle zon. Doorlatende, voedselrijke grond. Stengel-uien geven de voorkeur aan grond die veel organisch materiaal bevat en geen water vasthoudt. Tripsen zijn 1-2 mm lange, zuigende insecten. Een enkele keer kunnen ze stengel-uien aantasten. Ze veroorzaken witte strepen of vlekken op de bladeren. Houd een ruim teeltschema aan en bespuit aangetaste planten met een oplossing van zachte zeep en spiritus.

Aanbevolen berichten