Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Spruitkool

Spruitkool

Spruitkool is een vitaminerijke wintergroente en daarnaast rijk aan mineralen. Eigenlijk zijn de planten tweejarig, maar als groente worden ze slechts eenjarig gekweekt.

In het eerste jaar ontstaan in de bladoksels van de stammen bolvormige, dicht gesloten knoppen. Deze hebben het uiterlijk van kleine kooltjes en worden spruiten of spruitkool genoemd. Als ze niet worden geplukt, gaan ze in het tweede jaar bloeien. Spruiten verdragen temperaturen tot -12°C. Door de kou stijgt het suikergehalte in de spruiten, wat de smaak aanzienlijk verbetert.

Middelzware, voedselrijke grond is ideaal voor deze planten, die veel voedingsstoffen nodig hebben. Meng wat algenkalk door de grond om aantastingen door knolvoet te voorkomen. Een overbemesting met stikstof leidt tot losse, niet goed gesloten spruiten.

Spruitkool Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Januari, Februari, Oktober, November, December
  Bijzonderheden: Eetbare delen
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera

Vroege oogst rassen:

 • Roger: Middelgroene, vrij grove spruiten; uniform rijpend; voor de oogst van oktober tot november.
 • Philemon: Middelgroene, gladde en relatief fijne spruiten; uniforme spruitzetting; voor de oogst van oktober tot december.
 • Rampart: Frisgroene, grote spruiten; enkele keren oogsten; voor de oogst van oktober tot december.
 • Maximus: Donkergroene, ronde, stevige, vrij fijne spruiten; uniform rijpend; voor de oogst in oktober en november.
 • Cyrus: Donkergroene, middelgrove spruiten; enkele keren oogsten; voor de oogst van eind september tot half december.
 • Predora: Frisgroene, grote spruiten; enkele keren oogsten; voor de oogst van eind oktober tot januari.

Late oogst rassen:

 • Ajax: Donkergroene, gladde, ronde, vrij fijne spruiten; enkele keren oogsten; voor de oogst van november tot maart.
 • Origus: Middelgroene, gladde spruiten; uniforme spruitzetting; vrij nieuw ras; voor de oogst van november tot maart.
 • Louis: Donkergroene, kogelronde, fijne spruiten; uniforme spruitzetting; voor de oogst van oktober tot februari.
 • Rubine: Wijnrode, middelgrote spruiten; enkele keren oogsten; voor de oogst van november tot januari.
 • Genius: Middelgroene, relatief fijne spruiten; uniform rijpend; voor de oogst van oktober tot februari.
 • Fortress: Middelgroene, middelgrote spruiten; uniform rijpend; voor de oogst van december tot februari.

Wetenswaardig: In een gemengde cultuur gedijt spruitkool bijzonder goed met spinazie, sla, aardappelen, rode bieten, erwten of selderij. Daarmee kunt u aantastingen door ziekten en plagen aanzienlijk verminderen.

Knolvoet, overgebracht door een schimmel, veroorzaakt verdikte wortels en verwelking. Vernietig aangetaste planten. Plant geen andere kool en kruisbloemigen bij de spruiten. Zorg ook voor een drie- tot vijfjarige vruchtwisseling.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai spruiten tussen half april en begin mei breeduit in de koude bak of onder een folie tunnel. Zaailingen op 10 cm uitdunnen. De jonge planten tussen half mei en half juni op 40-60 cm onderlinge afstand planten. Met mulch bedekken en vochtig houden. Bevorder een uniforme rijping door de planten half september te toppen. Oogst altijd de grootste kooltjes door deze af te breken. Oogst meerdere keren per plant. Laat de bladeren staan, ze geven bescherming bij strenge vorst. Lichte vorst verfijnt de smaak.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop compacte jonge planten met gezonde, donkergroene bladeren of koop zaad. Kies geschikte rassen voor de streek waar u woont. Koop nooit langgerekte planten met gele bladeren. Neem geen planten die door plagen zijn aangetast. Bij zeer lage temperaturen kan de kool bevriezen. De planten op tijd met de wortels uitgraven, inkuilen en met stro afdekken. Bevroren kooltjes zo spoedig mogelijk gebruiken Na het ontdooien worden ze zacht en gaan ze rotten. Zon. Spruiten gedijen het beste in de zon. Lage temperaturen vertragen de groei. Middelzware, voedselrijke grond. Spruiten hebben diep losgemaakte grond nodig. Daarnaast moeten de planten regelmatig water krijgen. Koolvliegen leggen hun eieren op de onderste spruiten en in de bladoksels. De larven vreten aan de spruiten en de bladeren. Dek de kool direct na het planten af met fijne netten om te voorkomen dat de wijfjes hun eieren op de planten leggen.

Aanbevolen berichten