Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Spinazie

Spinazie

Van oorsprong is spinazie een langedagplant, dat wil zeggen dat ze bloeit als de dagen langer zijn dan twaalf uur. Deze ongewenste bloei wordt ‘schieten’ genoemd. Het gevolg is dat de bladeren bitter worden. Spinazie wordt daarom doorgaans in het vroege voor en najaar geteeld. Er zijn echter ook nieuwe rassen die traag schieten. Ze hebben kleinere, malsere bladeren en in de meeste gevallen ook een minder sterke smaak.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook rassen die ongevoelig voor vorst zijn. Deze rassen kunt u in het najaar zaaien en in het vroege voorjaar oogsten. Vers geoogst, is spinazie het lekkerst. Zaai daarom tussen februari/maart en mei voorjaarsspinazie. Tussen mei en eind juli kunt u zomerspinazie zaaien. Vanaf eind juli tot eind augustus is de zaaiperiode van najaarsspinazie. Daarvoor kunt u in de regel dezelfde rassen gebruiken als voor de voorjaars teelt. Spinazie die tussen eind augustus en eind oktober wordt gezaaid, wordt winterspinazie genoemd en kunt u in het vroege voorjaar oogsten.

Spinazie Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Afhankelijk van soort, Maart, April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Kruimelig
  Hoogte tot: 20 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Spinacia oleracea

Winterspinazie:

 • Eerste Oogst: Donkergroene, middelgrote bladeren; rijke oogst; traagschietend; winterhard. Oogst zeer vroeg in het voorjaar.
 • Taurus: Donkergroene, stevige, dikke bladeren; rijke oogst; traagschietend; winterhard. Oogst voor- en najaar, winter.
 • Monnopa: Donkergroen blad; rijke oogst; middelvroeg schietend; meeldauwresistent; winterhard. Oogst voor- en najaar, winter.

Voor- en najaarsspinazie:

 • Breedblad Scherpzaad: Grote, middelgroene bladeren; rijke oogst; snelle groei; zeer vroege teelt mogelijk. Oogst voor- en najaar.
 • Hiverna: Middelgrote, donkergroene bladeren; rijke oogst; redelijk snelle groei. Oogst voor- en najaar.
 • Polka: Donkergroen; goede oogst; middelvroeg schietend; meeldauwresistent; winterhard. Oogst voor- en najaar.
 • Bolero: Middelgroene bladeren; snelgroeiend; traagschietend; meeldauwresistent; winterhard. Oogst voor- en najaar.

Zomerspinazie:

 • Mazurka: Donkergroene, kleine bladeren; zeer traagschietend; meeldauwresistent; winterhard.Oogst zomer en najaar.
 • Butterfly: Donkergroene, vrij kleine, langwerpig ovale bladeren; traagschietend; snelgroeiend. Oogst zomer.
 • Nieuwzeelandse spinazie: Tetragonia tetragonioides; spinazieachtige groente; dikvlezig; zaaien vanaf april. Oogst zomer.

Wetenswaardig: 

Schieten wordt door de lange dagen in de zomer veroorzaakt. De warmte speelt eveneens een rol. Zaai zomerspinazie daarom bij voorkeur in de schaduw van hogere groenteplanten en geef bij warm weer regelmatig water. Nieuwzeelandse spinazie schiet niet. Het gaat hier om spinazie achtige planten die in april in potten worden gezaaid en vanaf half mei in de volle grond kunnen worden geplant.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Vanaf februari/maart kunt u in de volle grond zaaien. Dek de zaailingen bij vorst af met folie. Zaai tot juni om de twee weken. Kies voor latere teelten rassen die niet schieten (vroegtijdig bloeien). Ongeveer acht weken na het zaaien kunt u oogsten. Pluk de buitenste blaadjes of snij de hele plant boven de grond af. Geef regelmatig water en bedek de grond met organisch afdekmateriaal. Voor de najaarsteelt kunt u tussen eind juli en eind augustus zaaien. Spinazie die u in september en oktober zaait, overwintert op het bed.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zaad dat tegen voortijdig kiemen is beschermd. Kies een ras dat bij de door u gewenste zaaidatum past. Koop nooit oud zaad of voorgekweekte jonge planten. Spinazie kan niet worden verplant. Spinazie gedijt zeer goed in een gemengde cultuur met aardbeien, koolrabi, radijs, tomaten en selderij. Niet geschikt zijn snij bieten. Spinazie kan in het vroege voor- en najaar ook in een warme bak of kas worden geteeld. Zon tot halfschaduw. Voor- en najaarsspinazie in de volle zon zaaien. Zomerspinazie geeft de voorkeur aan tijdelijke halfschaduw. Doorlatende, voedselrijke grond. Gebruik niet te veel mest met stikstof. Spinazie slaat nitraat op. De maden van de bietenvlieg kunnen gangen in de bladeren vreten, die dan verdrogen. Per jaar kunnen er drie tot vier generaties van deze vlieg optreden. Dek de spinazieplanten op tijd af met insectenetten om te verhinderen dat de vliegen eieren op de planten leggen.

Aanbevolen berichten