Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Spaanse peper

Spaanse peper

Spaanse pepers (Capsicum annuum) zijn een aantrekkelijke groentesoort. Ze gedijen in voedselrijke grond en hebben veel warmte nodig.

Vanaf juni krijgen de planten kleine, witte, stervormige bloemen en na de bevruchting omlaaghangende vruchten. Vergeleken met paprika’s, zijn Spaanse pepers klein en doorgaans smal, lang en spits toelopend. In een enkel geval zijn ze rond. Onrijpe vruchten zijn geel of groen, rijpende worden rood.
Spaanse pepers hebben hun scherpe smaak te danken aan de stof capsaïcine (ook wel capsicine genoemd), die zich vooral in de zaden en de ‘tussen schotten’ bevindt. Deze stof bevordert de spijsvertering en heeft een ontsmettende werking. De vruchten worden vooral in exotische gerechten toegepast.

Het gehalte aan capsaïcine hangt af van het ras, maar ook van de kweekmethode. In de volle grond worden veelal lagere concentraties bereikt dan in de kas. Rijpe vruchten hebben een scherpere smaak dan onrijpe.

Spaanse peper Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Humusrijk
  Hoogte tot: 75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Capsicum annuum

Spaanse pepers in kuipen kweken

Ons klimaat is vaak niet warm genoeg voor Spaanse pepers. Daarom kan de teelt in kuipen worden aanbevolen.

Tijdschema. Vanaf februari zaait u binnenshuis. In de tweede helft van mei kunt u de zelf opgekweekte of gekochte jonge planten in kuipen van ten minste 30 cm doorsnee planten. Bij warm weer naar buiten brengen, bij kou naar binnen halen of goed met folie afdekken.

Giet en bemest de planten regelmatig. Bij droogte en kou laten ze de bloemen vallen. Laat slechts drie of vier scheuten per plant staan en breek de overige af. Dit bevordert een rijke vruchtzetting.

De bloei begint in juni en vanaf juli kunt u oogsten. Het kan nodig zijn rijkdragende scheuten met stokken te ondersteunen. In koude nachten in het najaar weer met folie afdekken, zodat ook de laatste vruchten rijp kunnen worden.

Aan te bevelen rassen zijn ‘Cayenne’ en ‘Westlandse Lange Rode’, die beide eerst slanke groene, later rode vruchten hebben. ‘Escort’ is scherper van smaak en na de oogst opvallend lang houdbaar. Goed bestand tegen minder warm weer en zeer scherp is ‘Furila’.

Cayennepeper (Capsicum frutescens) behoort tot hetzelfde geslacht. Deze meerjarige planten hebben uiterst scherp smakende, gele tot rode vruchten en gedijen uitsluitend in kuipen of in een kas.

Tip:

Spaanse pepers reageren ongunstig op kou. Reeds bij temperaturen onder de I5°C kunnen de bloemen afvallen zonder vruchten te ontwikkelen. Zwarte mulchfolie helpt de grond op te warmen. De jonge planten dan met folie of met een folietunnel afdekken zolang het koud is. Verwijder de afdekking op zonnige dagen, er kunnen verbrandingen aan het gewas ontstaan.

Oogst de vruchten altijd met behulp van een mes of een schaar. Door scheuren kunt u de wortels beschadigen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Spaanse pepers kunt u opkweken door vanaf februari binnenshuis in bakken te zaaien. Het zaad heeft licht nodig om te kiemen, dek het daarom met weinig aarde af. Zet de bak op een zonnige plaats. Vanaf half mei dekt u het bed af met folie. Snij of knip er gaten in en plant de jonge pepers. Het kan nodig zijn de planten tot half juni tegen kou te beschermen. Laat slechts drie tot vier scheuten aan de plant. Houd de grond gelijkmatig vochtig. Trek alle planten met verwelkingsverschijnselen uit de grond.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop compacte, goed vertakte jonge planten die nog niet bloeien. Koop nooit zwakke planten met bleekgroene bladeren of met gebroken of bladloze scheuten. Neem geen planten waarvan de wortels uit de pot groeien. Bij zeer warm weer kunt u Spaanse pepers beter pas ’s avonds planten. Zorg met behulp van kartonnen dozen voor schaduw tot de planten zijn ingeworteld. U kunt de vruchten drogen door ze in een zonnig raam op te hangen. Zon. Teel uw Spaanse pepers op een zonnige, tegen de wind beschutte plaats. Humusrijke, doorlatende grond. Verwarm deze onder zwarte folie voordat u gaat planten. Houd de grond tijdens de hele teelt gelijkmatig vochtig. De grijsbruine rupsen van uiltjes, die tot de nachtvlinders behoren, zitten overdag in de grond, ’s Nachts komen ze tevoorschijn om vooral aan jonge planten te vreten, waar ze flinke schade aanrichten. Controleer regelmatig, verzamel aanwezige rupsen en vernietig ze.

Aanbevolen berichten