Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Snijbiet

Snijbiet

Snijbieten behoren tot de ‘ouderwetse’ groenten en worden nog maar zelden geteeld. Zowel de aromatische bladeren, als de nootachtig smakende stengels kunnen worden gegeten.

Snijbieten kunt u beter niet voor eind april zaaien. De stengels zijn het malst als u er tot mei of juni mee wacht. Laat gezaaide snijbieten kunt u vanaf september oogsten. De zaden zitten in kluwens bij elkaar. Daardoor moeten na het kiemen veel zaailingen worden uitgedund. Snijbieten
schieten gemakkelijk als de jonge planten aan late vorst zijn blootgesteld.

In de moestuin worden snijbieten meestal eenjarig gekweekt. In streken met een zacht klimaat en met een afdekking in de winter, kan ook in het volgende jaar nog worden geoogst. Doe dat wel voordat de planten in juli beginnen te bloeien. Kweek snijbieten niet achter elkaar op hetzelfde bed en ook niet op een bed waar rode bieten hebben gestaan.

Snijbiet Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Januari, Februari, Maart, April, Mei, Juli, Augustus, September, Oktober, November, December
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris

Rassen met witte stengels:

 • Donkergroene Gladde Witribbige: Krachtig donkergroene, gladde bladeren; zilverwitte, zeer brede stengels; zeer hoog.
 • Donkergroene Gekrulde Witribbige: Krachtig donkergroene, gekroesde bladeren; zilverwitte, zeer brede stengels; zeer hoog.
 • Gele Witribbige: Geelgroene bladeren met witte nerven; witte, zeer brede stengels; zeer hoog.
 • Groene Gewone: Middelgroene bladeren met witte tot lichtgroene nerven; brede stengels; middelhoog.
 • Walliser: Middelgroene, licht gekroesde bladeren; zuiverwitte, zeer brede stengels; zeer hoog.
 • Paros: Krachtig donkergroene, licht gekroesde bladeren; zuiverwitte, brede stengels; middelhoog.
 • Lucullus  Goudele: Geelgroene, sterk gekroesde bladeren; crèmekleurige, brede stengels; middelhoog.

Rassen met rode stengels:

 • Feurio: Roodachtig donkergroene, gekroesde bladeren; wijnrode, brede stengels; laag.
 • Vulkan: Roodachtig donkergroene tot wijnrode stengels; licht gekroesde bladeren; krachtige rode, slanke stengels; middelhoog.
 • Rotstiel: Roodachtig donkergroene tot wijnrode, licht gekroesde bladeren; krachtige rode, slanke stengels; middelhoog.
 • Rhubarb Chard: Roodachtig donkergroene, licht gekroesde bladeren; krachtige rode, slanke stengels; middelhoog.

Wetenswaardig: In streken met doorgaans niet al te koude winters kunnen snijbieten heel goed overwinteren. Geef voor de eerste vorst een ruime hoeveelheid water en bedek de grond met een dikke laag stro. Dek de planten dan af met een tunnel van folie of met rijshout. Verwijder de bescherming en oude bladeren zodra het in het voorjaar zachter wordt. Vanaf juni kunt u oogsten. Trek de planten uit de grond als ze beginnen te bloeien.

Tip: Snijbieten met rode stengels zijn opvallende verschijningen in de tuin. Ze zijn ook decoratief in bedden met bloemen en kruiden.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai snijbieten op z’n vroegst vanaf eind april op 10 cm onderlinge afstand. Na het kiemen de planten uitdunnen op 30-40 cm afstand. Vanaf half mei mag u ook gekochte jonge planten in de volle-grond planten. Houd de planten gelijkmatig vochtig, maar niet echt nat. Maak de grond los en dek deze tussen de planten af met mulch. Oogst altijd alleen de buitenste bladeren door deze af te draaien of af te snijden. Laat het hart staan, zodat er nieuwe bladeren kunnen ontstaan. Met stro en rijshout beschermen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vers zaad van snijbieten of koop gezonde, krachtige jonge planten. Koop nooit jonge planten met dunne of langgerekte scheuten. Neem ook geen planten die symptomen van ziekten of plagen vertonen. Gebruik geen oud zaad. Van snijbieten kunt u de bladeren en stengels gebruiken. Draai of snij de bladeren af en kook deze als spinazie. De stengels kunt u als asperges bereiden. Snijbieten zijn gevoelig voor druk en kunnen niet lang worden bewaard. Volle zon tot halfschaduw. Snijbieten groeien bijzonder goed op een zonnige, warme standplaats. Voedselrijke, doorlatende grond. Snijbieten houden van doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. De larven van de mineervlieg vreten in het binnenste van de bladeren. Ze laten zilverachtige of bruine, slingerende vlekken, meestal gangen, achter. Vernietig aangetaste bladeren. Bescherm de planten door ze af te dekken met een insectennet uit de vakhandel.

Aanbevolen berichten