Sla vormt in de regel uit een penwortel een krop of een bladrozet. Meestal kan sla acht tot negen weken na het planten worden geoogst. Plant daarom bij voorkeur regelmatig kleine hoeveelheden, zodat u altijd over verse sla kunt beschikken.

  • Van kropsla zijn er rassen voor het voorjaar, de zomer en het najaar verkrijgbaar. Deze schieten minder snel door.
  • Pluk- en snij sla kunnen beter alleen in het voorjaar worden geteeld. In de zomer is er een kans dat ze voortijdig doorschieten. U oogst per keer alleen de buitenste bladeren en laat het hart verder groeien.
  • Ijsbergsla wordt zeer groot en kan van het voorjaar tot laat in de zomer geplant worden.

Wetenswaardig:
Het grootste probleem bij de teelt van sla is het zogenoemde ‘doorschieten’. Hiermee wordt het moment bedoeld waarop de plant een vast hart vormt en een bloemstengel begint te ontwikkelen. ‘Doorschietende’ sla heeft taaie, soms houtige bladeren en smaakt bitter. Teel nooit sla in de nabijheid van tuinlampen die de hele nacht blijven branden. Verder is het belangrijk dat u de grond vooral in de zomer gelijkmatig vochtig houdt.

Sla Eigenschappen

     
    Oogstperiode:Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
    Bijzonderheden:Eetbare delen
    Standplaats:Zon, Halfschaduw
    Grond:Los, Voedselrijk, Humusrijk
    Hoogte tot:30 cm
    Latijns/wetenschappelijke naam:Lactuca


Kropsla:

  • Attractie: Voor de voorjaars-, zomer- en najaarsteelt; platronde, vaste krop, malse bladeren; beproefd, sterk ras.
  • Benita: Bijzonder goed ras voor de najaarsteelt; ronde, niet al te vaste kroppen, stevige, malse bladeren.
  • Wonder der vier Jaargetijden: Mooie rode sla voor alle seizoenen; zachtere en malsere bladeren dan de meeste groene rassen.

Pluksla:

  • Amerikaanse  Roodrand: Lang oogstbare pluksla; getande, met een rode waas overtrokken bladeren; kan ook worden gestoofd.
  • Lollo rosso: Compacte bladrozet met sterk gekroesde, rode bladranden; milde smaak; uitsluitend voor de voorjaarsteelt.
  • Red Salad Bowl :Rode pluksla; de geelgroene variant heet ‘Salad Bowl’; beide worden ook als eikenbladsla aangeboden.

Snijsla:

  • Batavia: Op tijd geoogst bijzonder mals; vanaf januari onder glas, vanaf maart in de volle grond dun zaaien.
  • Misticanza: Zaadmengsel van verschillende slarassen en andere bladgroenten; vroeg oogsten en bereiden als snijsla.
  • Witte Dunsel: Lichtgroene bladeren; ook geschikt voor het najaar; begin september gezaaid, worden de planten onder tunnels nog rijp.

Ijsbergsla:

  • Ithaca Great Lakes:Groen ras voor de voorjaars-, zomer- en najaarsteelt; nootachtige smaak; weinig meeldauw- en virusgevoelig.
  • Nabucco: Niet-doorschietend groen ras met uniforme, middelgrote kroppen; teelt in de zomer en in het vroege najaar.
  • Premier: Diepgroene, vaste, grote krop met knapperige bladeren; met tunnels over het gewas is lang doortelen mogelijk.

Tip: 

Sla gedijt ook uitstekend in kuipen waarin u zon, vochtigheid en luchtcirculatie goed kunt doseren, desnoods door de kuipen te verplaatsen. Mooie arrangementen kunnen ontstaan als u sla met tuinkruiden combineert. Maar u kunt ook denken aan Oostindische kers met eetbare bloemen.

 



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Sla kunt u vanaf maart onder glas zaaien of vanaf half april in de volle grond planten. Bedek de grond rijkelijk met organisch afdekmateriaal (mulch), zodat late vorst de gevoelige zaailingen niet kan beschadigen. Plant snij- en pluksla uitsluitend in de vroege zomer, omdat de planten bij een teelt midden in de zomer spoedig ‘doorschieten’. Ongeveer acht tot negen weken na het planten van de sla kunt u oogsten. De planten beginnen dan kroppen te vormen. Dit is ook het teken dat het niet meer lang zal duren tot de plant gaat ‘doorschieten’
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop slazaad of stevige jonge planten. Koop nooit voor de teelt midden in de zomer rassen die bestemd zijn voor de vroege zomer of het najaar. Door de lange dagen gaan ze spoedig ‘schieten’ en vormen ze bloeiwijzen. Goede groenten in de nabijheid van sla zijn uien, tomaten en diverse koolsoorten. Controleer of de bladeren bitter zijn door er een stuk af te scheuren. Loopt er een melkachtig sap uit, gooi de plant dan weg. Zon tot halfschaduw. Sla gedijt in het voor- en najaar het best in de volle zon en in een zonnige zomer in de halfschaduw. Doorlatende, humusrijke grond. Bladgroenten geven de voorkeur aan losse, voedselrijke grond. Slakken houden van sla. Bescherm de planten met een ‘hekje’ van zeer fijn gaas of verdeel zaagsel om de planten. In ernstige gevallen kunt u slakkenkorrels strooien. Vooral jonge planten worden aangetast. Ze kunnen in één nacht compleet kaal worden gevreten.