Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Sjalot

Sjalot

Sjalotten (Allium ascalonicum) zijn een variëteit van de gewone ui. De planten zijn in een zacht klimaat meerjarig. Bij ons worden sjalotten eenjarig gekweekt, omdat ze niet bestand zijn tegen vorst aan de grond van meer dan -8°C. De buisvormige bladeren zijn dunner en korter dan die van de gewone ui. Ze bereiken een hoogte van 15-25 cm en kunnen als bieslook worden gebruikt. Af en toe verschijnen er ook in ons klimaat 60-100 cm hoge, bieslookachtige bloeiwijzen.Tussen de afzonderlijke bloemen ontstaan vaak broedbollen, die voor de vermeerdering kunnen worden gebruikt, maar ook in de keuken.

De uien van sjalotten zijn klein en doorgaans langwerpig tot eivormig. Na het planten ontstaan uit de moederbollen op een gemeenschappelijke bolbodem, pollen met vier tot twaalf nieuwe bollen. Daarom is het nodig om sjalotten op ruime afstand van elkaar te planten. De smaak van sjalotten is fijn en kruidig en zachter dan die van gewone uien. Ze kunnen rauw of gekookt worden geconsumeerd.

Aan te bevelen rassen zijn ‘Hollandse Gele’ en ‘Santé’, beide met gele schillen. ‘Golden Gourmet’ is koperkleurig, ‘Oud-dorpse Bruine’ is bruin en ‘Red Sun’ rood. Goede zaad sjalotten zijn ‘Atlas’ (platronde bollen) en ‘Creation’.

De teelt van sjalotten is de moeite waard, omdat de bollen eerder kunnen worden geoogst en ook langer bewaarbaar zijn dan gewone uien. In maart/april geplant of gezaaid, kunnen ze in juli/augustus worden geoogst. Voorwaarde is losse grond die geen overtollig water vasthoudt. Graaf in zware grond 5 cm diepe gaten en meng zand door de aarde, zodat de sjalotten beter groeien.

Sjalot Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Juli, Augustus
  Bijzonderheden: Eetbare delen
  Standplaats: Zon
  Grond: Los, Humusrijk
  Hoogte tot: 30 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Allium ascalonicum

Sjalotten in een gemengde teelt.

Voor combinaties met sjalotten moet u een aantal dingen bedenken. In de eerste plaats is het ongunstig om twee keer achter elkaar sjalotten of andere Allium-soorten op dezelfde plaats te kweken. Houd altijd een vruchtwisseling van vier tot vijf jaar aan.

In een gemengde cultuur gedijen sjalotten uitstekend met bijvoorbeeld aardbeien, sla of peen. Slechte combinaties zijn die met alle koolsoorten en met bonen. Plant de bollen 15 cm van elkaar in rijen op 25 cm onderlinge afstand. Werkzaamheden als schoffelen en wieden zijn in een gemengde cultuur minder vaak noodzakelijk. De partnerplanten onderdrukken de groei van onkruid en zorgen voor schaduw op de grond. Dit heeft tot gevolg dat u ook minder vaak water hoeft te geven. Ook het risico van een aantasting door ziekten en plagen is in een gemengde cultuur aanmerkelijk kleiner.

Oogst de sjalotten als de bladeren vergelen en omvallen. Om beschadigingen te voorkomen, kunt u de pollen het beste met de spitvork uit de grond wippen en ongedeeld laten drogen. Daarna kunt u er risten van vlechten en deze op een luchtige plaats ophangen. Bij een temperatuur van rond 8°C zijn ze vier tot vijf maanden houdbaar.

Wetenswaardig:  Bij aanhoudend vochtig weer en in zware grond kunnen de bollen rotten. Zware grond moet altijd met zand worden verbeterd. Voor de verbetering van de grond kunt u beter geen verse stalmest gebruiken.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Sjalotten kunnen in maart/ april worden gezaaid of geplant, en wel 5 cm diep, op 15 cm van elkaar en in rijen op 25 cm onderlinge afstand. Houd bij zaaien dezelfde afstanden aan. Tussen de sjalotten voorzichtig schoffelen en onkruid wieden. Bij droogte tot half juni water geven, daarna droog houden tot de sjalotten oogstrijp zijn. Zodra de bladeren omvallen, de sjalotten voorzichtig met de spitvork uit de grond halen. De pollen ongedeeld op het bed of bij regen onder een afdekking laten drogen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop gezonde, stevige plant sjalotten met gladde schillen en zonder schimmel aantastingen. Koop nooit plant-sjalotten met verdroogde, verschrompelde of zachte plekken. Neem ook geen sjalotten met donkere vlekken. Laat uw sjalotten na de oogst bij regen op een rooster onder een afdak drogen. In streken met zachte winters kunt u sjalotten al in het najaar planten en onder een afdekking kweken. Ze zijn bestand tegen maximaal acht graden vorst. Zon. Sjalotten gedijen het beste als u ze op een warme standplaats in de volle zon zet. Humusrijke, goed losgemaakte grond. Sjalotten gedijen het best in lichte, zandhoudende grond. Zware grond is ongeschikt. De maden van de uienvlieg kunnen gangen vreten tot in het binnenste van de sjalotten. Bescherm de planten door in april/mei insecten gaas eroverheen te leggen of verstuif preventief regelmatig steenmeel over de planten. Aangetaste planten moeten worden vernietigd.

Aanbevolen berichten