Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Radicchio

Radicchio

Radicchio (Cichorium intybus var. foliosum) is tweejarig, maar wordt meestal eenjarig gekweekt. Uit krachtige penwortels ontstaan dichtgevulde, stevige kroppen of losse bladrozetten. De kleur van de bladeren varieert van wit- of groenrood gevlamd tot wijn- of donkerrood. De nerven zijn veelal wit. Soms zijn de buitenste bladeren groen, maar in de meeste gevallen zijn ze rood. De smaak is pikant tot licht bitter.

Zaai bij voorkeur direct in de volle grond. De penwortels hebben na het verplanten problemen met het opnieuw inwortelen. Vroege rassen zaait u tussen half mei en begin juli. Als u eerder zaait, kunnen ze gaan ‘schieten’. Dit komt door de lage temperaturen. Er zijn echter ook speciale vroege rassen die niet schieten. Vroege en middelvroege rassen zijn vorstgevoelig. Late rassen kunt u tussen half juli en begin augustus zaaien. In streken met een mild klimaat kunnen ze onder een afdekking van stro, bladeren of vlies buiten overwinteren. Kort dan de bladeren in het najaar in tot een lengte van enkele centimeters.

Radicchio Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Februari, Maart, September, Oktober, November
  Bijzonderheden: Eetbare delen
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 30 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Cichorium intybus var. foliosum

Enkele rassen radicchio en hun bijzonderheden:

 • Wildfire: Vroeg ras (F1-hybride) voor de oogst in het vroege najaar; grote, rode, stevige, ronde kroppen; bestand tegen schieten.
 • Silla: Vroeg ras voor de najaarsoogst; middelgrote, donkerrode, stevige, ronde kroppen; zeer goed bestand tegen schieten.
 • Palla Rossa: Middelvroeg ras voor de najaarsoogst; kleine, wijnrode, los gevulde, ronde kroppen.
 • Medusa: Middelvroeg ras (F1-hybride) voor de najaarsoogst; wijnrode, stevige, rode kroppen; buitenste bladeren groen.
 • Chioggia: Middelvroeg ras voor de najaarsoogst; grote, purper- tot wijnrode, stevige, ovaalronde kroppen.
 • Rubello: Laat ras (F1-hybride) voor de oogst in het late najaar; grote, wijnrode, stevige, platronde kroppen.
 • Rosetta: Laat ras voor de oogst in het late najaar; middelgrote, donkerrode, losse bladrozetten.
 • Rode van Verona: Het beste ras voor de oogst in het late najaar en het vroege voorjaar; middelgrote, donkerrode, losse bladrozetten.

Tips: Radicchio kan ook in een gemengde cultuur worden geteeld. Combineer de planten dan met prei, tomaten, uien, venkel, stokbonen, peen of kool.

Het gehalte aan bittere smaakstoffen hangt af van het ras en het klimaat. Zaai verschillende rassen en kies het volgende jaar het lekkerste ras. De kroppen van overwinterde radicchio smaken in het algemeen minder bitter.

Radicchio kunt u een aantal dagen bewaren. Verpak de kroppen met vochtig keukenpapier in plastic zakken en leg deze in de groente la van de koelkast.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Verwijder de winterbescherming en oogst de kroppen. Tussen half mei en begin juli kunt u zaaien voor de oogst in het najaar (rijafstand 25 cm). Dun de zaailingen uit op 20 cm afstand. In streken met een mild klimaat zaait u half juli/begin augustus voor de oogst in het voorjaar. Op slechts 12 cm uitdunnen vanwege uitval. Rijpe kroppen tussen september en november oogsten. Bij radicchio die u wilt laten overwinteren, in september de bladeren op 3-4 cm terugsnijden. Vanaf november afdekken met takken, stro of vlies.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zaad van verschillende rassen. Zaai deze met tussenpozen, zodat u gedurende een langere periode radicchio kunt oogsten. Koop nooit jonge planten. De lange penwortels hebben moeite met inwortelen. Overwinteren: graaf de kroppen uit. Bewaar ze in de koude bak of kelder in licht vochtig substraat. De smaak wordt milder als de bladeren na het wassen in water blijven staan, maar daarbij gaan kostbare stoffen verloren. Zon tot halfschaduw. Het beste resultaat bereikt u in de volle zon. Doorlatende grond die veel voedsel bevat. Bedek de grond rond de planten met mulch. Zo blijft de aarde vochtig en de temperatuur van de grond laag. Bacterierot kan bij langdurig vochtig weer optreden. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacteriegeslachten Pseudomonas en Xanthomonas. Kenmerkend zijn rottende en slijmerige bladeren. De ziekte kan niet worden bestreden. Zorg preventief voor een ruime afstand tussen de planten, zodat er voldoende lucht kan circuleren.

Aanbevolen berichten