Radicchio (Cichorium intybus var. foliosum) is tweejarig, maar wordt meestal eenjarig gekweekt. Uit krachtige penwortels ontstaan dichtgevulde, stevige kroppen of losse bladrozetten. De kleur van de bladeren varieert van wit- of groenrood gevlamd tot wijn- of donkerrood. De nerven zijn veelal wit. Soms zijn de buitenste bladeren groen, maar in de meeste gevallen zijn ze rood. De smaak is pikant tot licht bitter.

Zaai bij voorkeur direct in de volle grond. De penwortels hebben na het verplanten problemen met het opnieuw inwortelen. Vroege rassen zaait u tussen half mei en begin juli. Als u eerder zaait, kunnen ze gaan ‘schieten’. Dit komt door de lage temperaturen. Er zijn echter ook speciale vroege rassen die niet schieten. Vroege en middelvroege rassen zijn vorstgevoelig. Late rassen kunt u tussen half juli en begin augustus zaaien. In streken met een mild klimaat kunnen ze onder een afdekking van stro, bladeren of vlies buiten overwinteren. Kort dan de bladeren in het najaar in tot een lengte van enkele centimeters.