Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Pastinaak

Pastinaak

Pastinaak (Pastinaca sativa) is een winterharde, tweejarige plant, die pas in het tweede jaar gaat bloeien. Als groente worden de planten eenjarig gekweekt. Het gewas heeft eetbare, donkergroene bladeren, die ongeveer 60 cm hoog kunnen worden.

De wortels zijn, afhankelijk van het ras, crèmewit tot gelig, rondachtig, halflang en spits-kegelvormig of lang en spilvormig. De smaak doet wat aan selderij en wortelpeterselie denken en is noot-achtig zoet. De volgende rassen zijn verkrijgbaar: ‘Lange Witte’, ‘Holkruin’, ‘Guernsey’ en ‘Panais’ maken lange wortels, die van ‘Platronde’ zijn ronder en korter.

Zaai pastinaken al in het vroege voorjaar. U moet regelmatig het onkruid verwijderen en de grond losmaken. De oogst begint na de eerste vorst. U kunt de planten in het late najaar ook afdekken met een dikke laag mulch en de wortels in het vroege voorjaar uit de grond halen.

Wetenswaardig: Verse stalmest en minerale mest met veel stikstof hebben het effect dat de wortels dunne zijworteltjes ontwikkelen. Gebruik daarom bij voorkeur stikstof arme, organisch minerale mest of compost. Gevorkte wortels ontstaan in zware grond. Maak in dat geval voordat u gaat zaaien de grond 50 cm diep los. Verwijder stenen en grote aardkluiten en werk er compost en zand door.

Pastinaak Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Januari, Februari, Oktober, November, December
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 75 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Pastinaca sativa

Tips voor teelt, opslag en toepassing.

Zware grond is niet geschikt voor de teelt van halflange en lange pastinaken. Op een dergelijke standplaats ontstaan gevorkte wortels met veel ‘haren’. Rassen met kortere, ronde wortels zijn beter bestand tegen zware grond.

Ook in zware grond zijn pastinaken met succes te kweken: maak circa 15 cm diepe en 15 cm brede gaten. Vul deze op met losse, humusrijke grond. Zaai per gat twee zaadkorrels, ongeveer 2 cm diep, en dek deze licht af met aarde. Laat na het kiemen alleen de sterkste zaailing staan en trek de andere eruit. Op deze wijze worden de pastinaken lang en mooi.

Het bewaren van pastinaken is zeer aan te bevelen, omdat het aroma van de wortels zich pas volledig ontwikkelt na een aantal vorstdagen en een aansluitende opslag van enkele weken. Haal daarvoor de wortels voorzichtig uit de grond en draai de bladeren af. Bewaar de wortels in kisten met vochtig zand op een koele en donkere plaats, bijvoorbeeld in de kelder. U kunt ze ook in de tuin inkuilen.

Wilt u de planten in de grond laten overwinteren, dan moet u ze afdekken met bladeren of stro. Wortels waarvan de bovenste einden uit de grond steken en die aan kale vorst (zonder sneeuw) zijn blootgesteld, worden beurs en papperig. Alle wortels moeten voor het uitlopen in het vroege voorjaar worden geoogst.

In de keuken kunt u met de bladeren van pastinaken soepen en salades kruiden, op dezelfde wijze als met peterselie. Het aroma van de wortels wordt bijzonder goed als u ze roostert, maar u kunt ze ook bakken, braden, koken of stoven. Een eventueel sterke nasmaak kunt u neutraliseren met een scheut melk. Een salade van geraspte rauwe pastinaken is een lekkernij voor kenners.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Spit de grond diep om, maak aardkluiten fijn en verwijder stenen. Zaai de pastinaken 2 cm diep in rijen op 40 cm onderlinge afstand. Tot het kiemen gelijkmatig vochtig houden. Wied regelmatig het onkruid tot de rijen zijn gesloten. Houd de grond gelijkmatig vochtig en schoffel af en toe. U kunt de wortels na de eerste strenge vorst rooien en inkuilen. Maar u kunt de planten ook in het bed laten staan en met een dikke laag stro bedekken. Oogst als de grond niet bevroren is.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop uitsluitend vers zaad en zaai dit zo mogelijk direct. Kies voor zware grond bij voorkeur rassen met korte, min of meer ronde wortels. Koop nooit oud zaad. Neem ook geen zaad uit een aangebroken pakje. Voor de overwintering bedekt u de planten met een 30-40 cm dikke laag stro. Gedurende de winter of voor liet uitlopen in het vroege voorjaar oogsten. Zaai pastinaken samen met radijs, die veel sneller kiemt. Zon tot halfschaduw. Pastinaken gedijen het best in de volle zon, maar gedijen ook in de halfschaduw. Doorlatende, voedselrijke grond. Deze moet niet doornat zijn, maar wel gelijkmatig vochtig en vrij van stenen en wortels. In een vochtig jaar kan de Septoria-bladvlekken-ziekte zwartbruine vlekken op de jonge bladeren en de wortels veroorzaken. Vernietig aangetaste delen en kweek pastinaken en andere schermbloemigen niet twee keer achter elkaar op dezelfde plaats.

Aanbevolen berichten