Knolvenkel (Foeniculum vulgare var. azoricum) bevat veel vitaminen en mineralen. De anijsachtige smaak is afkomstig van etherische oliën, die ook een positieve werking hebben op de slijmvliezen, de spijsvertering en de zenuwen. Knolvenkel is licht verteerbaar.

De knollen zijn in feite schijnknollen, die uit aan de basis verdikte, witte bladstengels ontstaan. Ze kunnen rauw worden gegeten, maar
ook gekookt, gestoomd of gegrild. De dilleachtige bladeren geven aan talrijke gerechten een delicate smaak.

Knolvenkel is van nature een langedagplant die in de zomer begint te schieten als ze in het voorjaar wordt gezaaid. Schietende rassen kunt u daarom beter pas vanaf juni zaaien. Inmiddels zijn er ook rassen op de markt die niet of slechts traag schieten en daarom in het voorjaar kunnen worden gezaaid.

Knolvenkel Eigenschappen

     
    Oogstperiode:Juli, Augustus, September, Oktober, November
    Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Geurend, Eetbare delen
    Standplaats:Zon
    Grond:Doorlatend, Humusrijk
    Hoogte tot:75 cm
    Latijns/wetenschappelijke naam:Foeniculum vulgare var. azoricum


Enkele knolvenkel rassen en hun bijzonderheden:

  • Argo: Bijna bolronde, vlezige knollen; zaaien onder glas vanaf maart, in de volle grond tussen eind april en eind juli.
  • Atos: Brede, vlakronde, vlezige, malse knollen; zaaien onder glas vanaf maart, in de volle grond tussen half april en eind juli.
  • Herakles: Vlakronde, vlezige, malse knollen; zaaien onder glas vanaf maart, in de volle grond tussen april en eind juli.
  • Fino: Vlakronde, vlezige, niet al te grote knollen; zaaien in de volle grond tussen eind april en half juli.
  • Selma: Brede, vlakronde, vlezige knollen; zaaien onder glas vanaf februari, in de volle grond tussen april en half juli.
  • Zefa-Fino: Brede, vlakronde, malse knollen; zaaien onder glas vanaf februari, in de volle grond aissen april en half juli.
  • Cantino: Brede, vlakronde, vlezige knollen; zaaien in de volle grond van april tot half juli; alleen bij kou gevoelig voor schieten.
  • Pollux: Ronde, uniforme knollen; snelle groei; zaaien onder glas vanaf half februari, in de volle grond tussen half april en half juli.
  • Carmo: Bijna bolronde, vlezige, malse knollen; zaaien in de volle grond tussen begin en eind juli.
  • Latina: Bijna bolronde, vlezige, malse knollen; zaaien in de volle grond tussen begin en eind juli.
  • Sirio: Brede, vlakronde, vlezige knollen; zaaien in de volle grond tussen begin en eind juli.
  • Zefa-Tardo: Dikke, grote, vlakronde, vlezige, malse knollen; zaaien in de volle grond tussen begin juni en eind juli.

Tip: In een gemengde cultuur gedijt knolvenkel goed in de nabijheid van sla en erwten. Met venkel in de buurt kan echter ook de groei van een aantal andere gewassen worden afgeremd. Dit geldt voor bonen, tomaten, koolrabi en andere schermbloemigen.

De zaaidatum die op de verpakking is aangegeven moet u in ieder geval strikt opvolgen om te voorkomen dat de knolvenkel begint te schieten.



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Vanaf april kunt u rassen die ongevoelig zijn voor schieten, direct in de volle grond zaaien. Zaai in rijen op 40 cm afstand. Strooi om de 10 cm een zaadje in een geul van 2 cm diepte. Vochtig houden. Dun na het kiemen uit op 20 cm afstand. Bij het oogsten de knollen aan de wortelhals afsnijden. Rassen die gemakkelijk schieten, in juni of juli zaaien. De knollen van de zomerteelt oogsten. In de grond blijvende knollen met folie afdekken of met een dikke laag droge bladeren tegen vroege vorst beschermen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vers zaad. Voor de voor jaar steelt zijn er enkele rassen die niet snel schieten. De meeste rassen zijn geschikt voor de zomerteelt. Koop nooit oud zaad. Koop ook geen jonge planten, want knolvenkel kan niet worden verplant. In het najaar geoogste knollen kunt u enige tijd bewaren. Kort de bladstengels in op 5 cm en snij de wortels af. Leg de knollen in vochtig zand en bewaar ze op een koele plaats. Knolvenkel is bestand tegen temperaturen tot -4°C. Zon. Knolvenkel gedijt het best op een warme plaats in de volle zon. Doorlatende, humusrijke grond. De planten houden van licht vochtige, maar losse en goed doorlatende grond, die rijk aan organisch materiaal is. Slakken kunnen de zaailingen van knolvenkel in april al helemaal opvreten en later ook aan grotere planten ernstige schade berokkenen. Leg rond de zaailingen obstakels aan van zaagsel. U kunt ook schoteltjes met bier neerzetten, waarin de dieren verdrinken.