Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Knoflook

Knoflook

Knoflook (Allium sativum) is een van de bekendste specerijplanten met een geneeskrachtige werking en wordt vooral zeer gewaardeerd door de aromatische smaak. De zwavelhoudende etherische olie allicine veroorzaakt een sterke geur, die door velen als onaangenaam wordt ervaren. Daartegenover staat de positieve werking van knoflook op de gezondheid. De olie verlaagt de bloeddruk, verzacht arteriosclerose, stimuleert de bloedsomloop en heeft een gunstig effect op darmziekten. Daarnaast bevatten de knoflookteentjes belangrijke vitaminen en mineralen.

Knoflook bloeit in ons klimaat gewoonlijk pas in het tweede jaar, in juli of augustus, met kleine, bolvormige, witte bloeiwijzen. Op de
bloembodem ontwikkelen zich echter geen zaden, maar kleine broedbolletjes. Deze bolletjes kunnen, evenals de teentjes, in het voor- of najaar geplant worden. De standplaats van knoflook moet warm en zonnig zijn. De planten hebben een middelmatige behoefte aan voedingsstoffen. Ideaal is daarom losse, humusrijke grond. Een gunstige planttijd in niet te koude gebieden is september/oktober of anders april. De teentjes komen ongeveer 5 cm diep in de grond op een onderlinge afstand van 10-15 cm. Zorg voor een afstand van 20 cm tussen de rijen. Wordt uw winterteelt door strenge vorst bedreigd, dan kunt u de planten afdekken met dennentakken. Knoflook is uitgesproken gemakkelijk te verzorgen.

Onkruid kunt u met mulch of door schoffelen bestrijden. Bij droogte hebben de planten water nodig, omdat anders de teentjes zeer klein blijven. Knoflook is weinig ziektegevoelig. De strenge geur kan zelfs planten in de buurt enigszins beschermen tegen aantastingen.

Oogst uw knoflook bij droog weer, zodra de bladeren beginnen af te sterven. Voor in het najaar geplante knoflook is dit mei of juni, voor in het voorjaar geplante knoflook augustus of september.

Knoflook Eigenschappen
   
  Oogstperiode: Mei, Juni, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen
  Standplaats: Zon
  Grond: Los, Humusrijk
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Allium sativum

Knoflook als bescherming

Met knoflook kunt u ook de andere planten in uw tuin tegen aantastingen beschermen. Plant de teentjes tussen bloemen en groenten om bladluizen en schimmelziekten te weren. Vooral bij rozen kan knoflook grotere aantastingen verhinderen. De geur van de planten houdt echter ook woelmuizen op afstand.

Tegen schimmelziekten kunt u een aftreksel van knoflook maken. Preventief (dus bij gezonde planten) toegepast, versterkt dit aftreksel de stevigheid van de celwanden en de weerstand van de planten, zodat ze minder gevoelig zijn. Het is aangetoond dat met name aardbeien en aardappelen minder gemakkelijk door schimmels worden aangetast als u ze preventief begiet met een knoflookaftreksel. Zijn de planten reeds ziek, dan werkt het knoflookaftreksel niet meer

Bereiding: 500 g knoflook fijnsnijden en 10 1 kokend water erop gieten. 24 uur laten trekken, daarna zeven. Met water verdunnen (1:10) en op de aarde rond de planten gieten. U kunt ook uien door de knoflook mengen.

Tip:

Als afschrikkend middel tegen allerlei insecten kunt u knoflook planten tussen sla, peen, tomaten, komkommers, kroten, aardappelen en aardbeien. Zet knoflook echter nooit tussen bonen, erwten en koolsoorten, omdat het hun groei kan remmen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
De teentjes in september/ oktober of in april planten. Knoflook die in het najaar is geplant, kan in mei/juni worden geoogst. De grond rond de in het voorjaar geplante bollen tegen onkruid mulchen of schoffelen. Bij droogte gieten. Oogst de in het voorjaar geplante knoflook bij droog weer in augustus/september, als de meeste bladeren bruin zijn geworden. Als u te lang wacht met oogsten, vergaat de huid van de bollen, waardoor ze minder goed bewaard kunnen worden. De teentjes in september/ oktober of in april planten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop gezonde, stevige bollen in het tuincentrum of bij de zaadhandel. De afzonderlijke tenen moeten groot en vlezig zijn. Koop liever geen bollen die voor consumptie bestemd zijn. Deze wortelen vaak slecht. Na de oogst bindt of vlecht u de bollen bij elkaar om ze op een warme en tegen regen beschutte plaats te laten drogen. Droge bladeren verwijdert u later. Bewaar de bollen luchtig en droog bij kamertemperatuur. Zon. Knoflook heeft ten minste zes uur zon per dag nodig om goed te gedijen. Losse, humusrijke grond. Knoflook gedijt het best in grond die wat zand bevat en met compost is verrijkt. Niet met verse stalmest bijmesten. Zachtrot begint aan de hals van de bollen en verspreidt zich naar de huid. De huid wordt dan bruinig, glazig en slijmerig. De bacteriën krijgen een kans door beschadigingen en worden wellicht ook door uienvliegen overgedragen. Verwijder aangetaste planten direct.

Aanbevolen berichten