Knoflook (Allium sativum) is een van de bekendste specerijplanten met een geneeskrachtige werking en wordt vooral zeer gewaardeerd door de aromatische smaak. De zwavelhoudende etherische olie allicine veroorzaakt een sterke geur, die door velen als onaangenaam wordt ervaren. Daartegenover staat de positieve werking van knoflook op de gezondheid. De olie verlaagt de bloeddruk, verzacht arteriosclerose, stimuleert de bloedsomloop en heeft een gunstig effect op darmziekten. Daarnaast bevatten de knoflookteentjes belangrijke vitaminen en mineralen.

Knoflook bloeit in ons klimaat gewoonlijk pas in het tweede jaar, in juli of augustus, met kleine, bolvormige, witte bloeiwijzen. Op de
bloembodem ontwikkelen zich echter geen zaden, maar kleine broedbolletjes. Deze bolletjes kunnen, evenals de teentjes, in het voor- of najaar geplant worden. De standplaats van knoflook moet warm en zonnig zijn. De planten hebben een middelmatige behoefte aan voedingsstoffen. Ideaal is daarom losse, humusrijke grond. Een gunstige planttijd in niet te koude gebieden is september/oktober of anders april. De teentjes komen ongeveer 5 cm diep in de grond op een onderlinge afstand van 10-15 cm. Zorg voor een afstand van 20 cm tussen de rijen. Wordt uw winterteelt door strenge vorst bedreigd, dan kunt u de planten afdekken met dennentakken. Knoflook is uitgesproken gemakkelijk te verzorgen.

Onkruid kunt u met mulch of door schoffelen bestrijden. Bij droogte hebben de planten water nodig, omdat anders de teentjes zeer klein blijven. Knoflook is weinig ziektegevoelig. De strenge geur kan zelfs planten in de buurt enigszins beschermen tegen aantastingen.

Oogst uw knoflook bij droog weer, zodra de bladeren beginnen af te sterven. Voor in het najaar geplante knoflook is dit mei of juni, voor in het voorjaar geplante knoflook augustus of september.