Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Groenten & kruiden » Kervel

Kervel

De eenjarige kervel (Anthriscus cerefolium) behoort tot de populairste keukenkruiden. De lichtgroene, malse, mild kruidig smakende bladeren doen wat aan peterselie denken, maar zijn fijner geveerd. De smaak is anijsachtig en kruidig zoet, wat door de etherische olie isoathenol wordt veroorzaakt. Bovendien bevat kervel bitter stoffen, vitamine C en andere belangrijke vitaminen, caroteen, ijzer en mineralen.

De planten groeien breed en worden 30-50 cm hoog. Kervel is een langedagplant en bloeit daarom in de zomer zeer snel. Helaas gaat met de bloei het aroma verloren. Op een optimale standplaats zaaien de planten zichzelf uit. Als keukenkruid wordt kervel een- of tweejarig gekweekt. Om doorlopend verse bladeren te oogsten, kunt u het beste met tussenpozen van twee weken zaaien. Het zaad mag niet worden afgedekt, het heeft licht nodig om te kiemen. De kiemperiode bedraagt een tot twee weken. Kervelzaad kiemt het beste bij temperaturen onder de 15°C. Om deze reden duurt de kiemperiode in de zomer langer. Kies daarom in het warme jaargetijde een halfbeschaduwde, koele plaats. Bovendien zullen de planten in de halfschaduw niet zo snel bloeien. Om de bloemvorming te vertragen, moet u ook de grond goed vochtig houden. Bij droogte verschijnen maar weinig blaadjes die rood verkleuren: de planten gaan over tot een voortijdige ‘nood bloei’.

Voor een tweejarige teelt wordt kervel in september gezaaid en in de vorstperiode afgedekt met rijshout. Als u dit in het vroege voorjaar verwijdert en de rijen afdekt met vlies, kunt u al spoedig de eerste blaadjes oogsten.

U kunt kiezen tussen kervel met gladde en kervel met gekroesde bladeren. De eerste wordt minder vaak aangeboden, omdat de planten gemakkelijk verward kunnen worden met de gevlekte scheerling (Conium maculatum), die buitengewoon giftig is.

Kervel Eigenschappen
   
  Oogstperiode: April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Los, Lichtvochtig
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Anthriscus cerefolium

Tips voor de teelt in kuipen, de oogst en het gebruik.

Kervel gedijt ook goed op een halfbeschaduwde, koele vensterbank of op het balkon. Voor de teelt in kuipen kunt u het beste een mengsel van rijpe compost en zand nemen of kant-en-klaar gekocht potgrond met niet te veel mest. Plant of zaai in grote kuipen of potten en houd de planten gelijkmatig vochtig.

Oogst kervel op z’n vroegst zes weken na het zaaien. Als u te vroeg snijdt, lopen de planten meestal niet meer uit. Dit gebeurt wel als u later oogst en de hartscheut ongemoeid laat. Gebruik de bladeren in een zo jong mogelijk stadium en zeker voor de bloei. Daarna is de smaak te intens. Door het regelmatig verwijderen van de bloemknoppen kunt u de oogstperiode rekken.

In de keuken worden kervelblaadjes vers en rauw gebruikt. Bij het meekoken, maar ook bij het drogen gaat het aroma verloren. Invriezen is echter goed mogelijk. Kervel is een belangrijk ingrediënt voor kervelsoep en de befaamde groene saus. U kunt het kruid ook aan salades toevoegen. Wees dan zuinig met citroensap of azijn, omdat een salade met kervel snel te zuur smaakt. Ook aardappelsoep, gekookte eieren, kaas of zalm krijgen een extra tintje met kervel.

Tip: Plant kervel ook tussen kropsla. De sla planten zijn dan beter beschermd tegen bladluizen, slakken en mieren. Dit gunstige effect berust op het gehalte aan etherische oliën, waaraan kervel de anijsachtige, kruidig zoete smaak te danken heeft.

Zaai kervel in tussenpozen van twee weken. Dan kunt u doorlopend oogsten. Bij temperaturen onder de 15°C kiemt het zaad snel.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Kervel vanaf maart in rijen op 10-15 cm onderlinge afstand zaaien, bij voorkeur om de twee weken.Van overwinterde planten het rijshout verwijderen, de rijen met vlies afdekken. Jonge bladeren oogsten en zo vers mogelijk gebruiken. Gekochte, jonge kervel in april planten. Bij droogte water geven. De jonge bladeren voor de bloei oogsten. Regelmatig bloemknoppen verwijderen. Voor de oogst in het vroege voorjaar: de kervel eind september in rijtjes zaaien en vochtig houden. Voor de vorst met rijshout afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vers zaad. U kunt uiteraard ook gezonde, krachtige, jonge planten in potjes of kistjes kopen. Koop nooit oud zaad. Neem ook geen jonge planten die een zwakke indruk maken of aangetaste bladeren hebben. Verwijder de bloemknoppen op tijd. Om de bloei in de zomer zo lang mogelijk uit te stellen, kervel in de halfschaduw kweken en licht vochtig houden. Kervel zaait zichzelf uit. U kunt de jonge zaailingen verplanten. Halfschaduw tot zon. Kervel gedijt het beste in de halfschaduw In maart en april verdraagt hij ook zon. Losse, licht vochtige grond. Deze is bij voorkeur middelzwaar, maar goed doorlatend. Zeer zware grond met zand verbeteren. Kervel is doorgaans zeer sterk en wordt zelfs door slakken en bladluizen gemeden. Een enkele keer kunnen de zaailingen door aardvlooien worden aangetast. Deze 2 mm lange, zwarte kevers vreten gaten in de malse bladeren. De planten preventief met steenmeel bestuiven en de grond vochtig houden.

Aanbevolen berichten